Unge sætter ord på et bæredygtigt fællesskab: Fix it even if you didn't break it

Elever fra 8. klasser på Gentofte Skole og Munkegårdsskolen fortæller, hvad der skal til at for bevare et lokalt fællesskab. Dette er tredje afsnit i Villabyernes temaserie om lokal bæredygtighed

Af
Kathrine Albrechtsen

Foto: Kathrine Albrechtsen

stemmer Fem blå IKEA-poser er fyldt med fund fra Forstbotanisk Have. Men der er ikke tale om fauna og flora, tværtimod er dagens fangst slikpapir, plasticflasker, en køkkenvægt, et par bukser og lattergaspatroner.

Hænderne bag affaldsindsamlingen er ti elevers, som alle går i 8. klasse på hhv. Gentofte Skole og Munkegårdsskolen. Anledningen til, at eleverne bruger skoletiden en småkold onsdag formiddag i buskadset, er, at Gentofte Kommune sidste skoleår ændrede konceptet for erhvervspraktikken i 8. klasse. Det betyder, at eleverne i dag arbejder med ægte problemstillinger og udfordringer fremfor at følge i hælene på en medarbejder.

Ønsket hos de ti elever var at blive klogere på bæredygtig udvikling gennem Sharringgentofte, som er en ny frivillig lokal organisation, der arbejder på at skabe et stærkt og grønt lokalsamfund gennem dialog og lydhørhed overfor borgernes stemme. Her er Karen Leth og Bo Christiansen mødt op for at bruge deres tid på at lære eleverne om, hvordan man skaber et bæredygtigt fællesskab.

Blå IKEA-poser fyldt med skrald indsamlet fra Forstbotanisk Have. Foto: Kathrine Albrechtsen

Blå IKEA-poser fyldt med skrald indsamlet fra Forstbotanisk Have. Foto: Kathrine Albrechtsen

Og på en formiddag har eleverne allerede fået inspiration til flere idéer, fortæller Sebastian Richard fra Munkegårdsskolen.

"Affaldssortering på skolen ville være en god idé. Og i stedet for at bruge plastic, så brug din vanddunk. I klassen kan vi også tage initiativ til at samle plasticflasker og dåser ind, som kan gå til klassekassen. Det er faktisk helt vildt så meget plastic, man bruger. Derhjemme er vores spand til plastic altid fyldt," siger han.

Helena Rygaard supplerer:

"I stedet for plasticposer i frugtafdelingen bør man bruge poser af papir og tage sine egne stofposer med til sine indkøb," siger hun.

Af Karen Leth og Bo Christiansen får eleverne en planche med paroler, der knytter sig til at bygge eller bevare et fællesskab. Alle vælger en sætning, som de finder vigtigst.

Læs her elevernes bud på et bæredygtigt fællesskab:

Kasper Thorn, 8. klasse, Gentofte Skole:

Kasper Thorn, 8. klasse, Gentofte Skole: "Lær din nabo at kende. Det giver et bedre sammenhold, hvis man kan spørge om hjælp, når man har det svært, og så føler man sig ikke så alene."

Sebastian Richard, 8. klasse, Munkegårdsskolen:

Sebastian Richard, 8. klasse, Munkegårdsskolen: "Handl lokalt og støt dine lokale butikker. Hvis ingen handler i de lokale butikker, men tager ind til storbyen, så forsvinder de."

Gustav Petersen, 8. klasse, Munkegårdsskolen:

Gustav Petersen, 8. klasse, Munkegårdsskolen: "Del det du har. For eksempel giv en hjemløs penge, for han bliver mere glad for dem."

Helena Rygaard, 8. klasse, Munkegårdsskolen:

Helena Rygaard, 8. klasse, Munkegårdsskolen: "Plant blomster. Det er vigtigt, at byen er grøn, så luften bliver renere. Hvis der er ingen steder at gå hen, bliver man lukket ind i mure."

Freja Pind, 8. klasse, Gentofte Skole:

Freja Pind, 8. klasse, Gentofte Skole: "Work to change this. Vi skal tage initiativ for, at der sker noget. Vi kan ikke forvente at andre gør noget. For at der sker noget, og der kommer en ændring i verden, må man selv starte."

Lea Hensen, 8. klasse, Gentofte Skole:

Lea Hensen, 8. klasse, Gentofte Skole: "Fix it even if you didn't break it. Vi har i dag samlet skrald op, fordi vi tager et ansvar for en flot kommune. Det giver en god følelse, fordi vi har gjort noget godt."

Josefine Windelin, 8. klasse, Munkegårdsskolen:

Josefine Windelin, 8. klasse, Munkegårdsskolen: "Alle har noget at sige, selvom alle ikke bliver hørt. For eksempel da kommunen lukkede klubber for at slå dem sammen til en stor, var der ingen af os unge, som blev spurgt, om det var en god idé. Og vi er ret meget imod, at man lukker dem. Man skal huske at spørge dem, som det går ud over."

Publiceret 07 November 2018 12:00

SENESTE TV