Mads Juel Olesen kan lade glæden få frit løb, efter osteprisen er i hus. Foto: Ost & ko/Thomas Alcayaga

Mads Juel Olesen kan lade glæden få frit løb, efter osteprisen er i hus. Foto: Ost & ko/Thomas Alcayaga

Restaurant Jordnær laver Danmarks bedste osteret

Gentofte-restaurantens køkkenchef Eric Kragh Vildgaard og dessertkok Mads Juel Olesen kunne hæve 20 ostefingre i triumf, da de søndag vandt Mejeriforeningens kokkekonkurrence 'Danmarks bedste osteret 2018'

Det blev køkkenchef Eric Kragh Vildgaard og hans dessertkok Mads Juel Olesen fra Restaurant Jordnær på Gentoftegade, som søndag kunne drage hjem fra CPH Food Space i Kødbyen med 20.000 kr. på lommen og armene hævet i triumf, da de høstede titlen som vinder af Danmarks bedste osteret 2018.

Det har været lidt af et jubelår for den lokale restaurant, der i februar fik en Michelin-stjerne, kun 10 måneder efter den åbnede på Gentofte Hotel.

'Osteskalpen' tog Restaurant Jordnær i konkurrence med fire andre Michelin-restauranter og fem andre toprestauranter.

Dommerpanelet - der bestod af Helle Brønnum Carlsen, madkritiker på Weekendavisen og madanmelder for White Guide, Lærke Kløvedal, madanmelder på Politiken, Kamilla Seidler, kok og Latin America’s Best Female Chef 2016, og Søren Frank, madanmelder på Berlingske - holdt de 10 restauranter og de godt 150 fremmødte journalister, mejerifolk og øvrige gæster på pinebænken med en næsten 30 minutter lang votering i enerum. Da panelet endelig trådte frem for den forventningsfulde skare, var budskabet klart:

Mads Juel Olesen (tv.) og Eric Kragh Vildgaard i koncentreret arbejde. Foto: Ost & ko/Liv Kastrup

Mads Juel Olesen (tv.) og Eric Kragh Vildgaard i koncentreret arbejde. Foto: Ost & ko/Liv Kastrup

"Jordnær vinder med en virkelig sexet, meget enkel og ren ret. Når man så kommer ned igennem lagene, er der utroligt mange teksturer og smage, som går rigtig godt hånd i hånd, og overraskende mange nuancer i en relativt enkel servering. Det er modigt at vælge en blåskimmelost - men her er retten så veleksekvereret, at folk, der normalt ikke ville vælge en blåskimmelret, næsten MÅ blive vilde med den,” lød vindermotivationen fra dommerpanelets eneste uddannede kok, Kamilla Seidler.

En flot syre

Restaurant Jordnær vandt med en visuelt minimalistisk, men sødmefuld og smagsintens flan på Thise Blå Grubé, hasselnødssablé, brændte figner og figenescabeche. Dessertkok Mads Juel Olesen gav rettens gode danske ost en væsentlig del af æren for dagens triumf:

"Det er en rigtig rigtig sjov konkurrence og et fedt koncept at bruge de danske oste. De har været meget oversete tidligere, men nu begynder vi at få nogle fantastiske håndværksoste. Danmark er virkelig også blevet dygtige til at lave blåskimmelost. Vi har valgt Thise Mejeris Blå Grubé, fordi den smager fantastisk og har en flot syre, uden at den bliver overdrevet eller for kraftig,” roste han.

Vinderretten består af en flan på Thise Blå Grubé, hasselnødssablé, brændte figner og figenescabeche. Foto: Ost & ko/Liv Kastrup

Vinderretten består af en flan på Thise Blå Grubé, hasselnødssablé, brændte figner og figenescabeche. Foto: Ost & ko/Liv Kastrup

De ni andre nominerede restauranter i konkurrencen var Falsled Kro, Restaurant Hærværk, Kiin Kiin, Søllerød Kro, Trio, MeMu, Restaurant Kanalen, formel B og Restaurant Wilhelm, og også de høstede store bifald og rosende dommerkommentarer for deres bud på, hvor god en osteret egentlig kan blive i landets højeste gastronomiske luftlag.

Danmarks bedste osteret 2018 blev afholdt af Mejeriforeningen og ostekulturkampagnen Ost & ko. Det var første gang, konkurrencen blev afholdt. Restaurant Jordnær vandt udover førsteprisen på 20.000 kr. også et samarbejde med mejeriet Naturmælk om at udvikle og producere et batch af sin helt egen ost.

Hvis man efter at have læst denne artikel, har fået lyst til at smage Danmarks bedste osteret, så er den skam på menukortet hos Restaurant Jordnær. Pris: 275 kr. jbl

Publiceret 05 December 2018 11:36