"Det er gået forrygende, og det har været sjovt at sende brocher til hele landet og til hele Grønland," siger guldsmed Nicolai Appel.

Bud efter broche: Små bjørne indsamler 400.000 kr.

Salget af guldsmed Nicolai Appels broche til fordel for Gentofte UNICEF By og børn i Østgrønland går forrygende

Af
Peter Klar

"Det er gået forrygende, og det har været sjovt at sende brocher til hele landet og til hele Grønland. Jeg har afleveret mellem 25.000 og 40.000 kroner hver måned til UNICEF, og mit gæt er, at indsamlingen lander på omkring 400.000 kroner," siger guldsmed Nicolai Appel.

Efter forlæg af den grønlandske kunstner Buuti Pedersen har han skabt ’Bjørnebrochen’, som i år er blevet solgt til fordel for Gentofte UNICEF By's arbejde for børn i Østgrønland.

’Bjørnebrochen’, som koster 2.500 kroner, er en sølvbroche støbt med et motiv af to isbjørnehoveder med en grønlandsk rubin og fattet i grønlandsk guld.

Kendte ambassadører

Nicolai Appel har primært markedsført Bjørnebrochen på Facebook og Instagram, og det har været effektivt.

Folk har delt den, så den er kommet vidt omkring.

Bjørnebrochen er en sølvbroche støbt med et motiv af to isbjørnehoveder med en grønlandsk rubin og fattet i grønlandsk guld.

Bjørnebrochen er en sølvbroche støbt med et motiv af to isbjørnehoveder med en grønlandsk rubin og fattet i grønlandsk guld.

Derudover har den være udstillet i en række grønlandske foreninger, institutioner, museer og virksomheder i Danmark og i Grønland, og ’Bjørnebroche Ambassadører’ som Margrethe Vestager, Nukâka Coster-Waldau, Ellen Hillingsø og de fem medlemmer af det populære rockband Nanook har gjort reklame for brochen i Danmark, Grønland og det øvrige Arktis.

Grønlands eget guld

Det var Nicolai Appels mor, der bor i Guldsmedegården i Gentofte, som gjorde ham opmærksom på Gentofte Kommunes UNICEF By 2018-indsamling.

Nicolai Appel har en forkærlighed for Grønlands råmaterialer, og med projektet fik han mulighed for at indfri flere målsætninger på én gang: at skabe en bedre fremtid for grønlandske børn ved hjælp af Grønlands eget guld.

"Det er synd og skam, at der ikke er en smykkeindustri i Grønland, der indfanger den merværdi, grønlandsk guld rummer. Udover velgørenhed ønsker jeg derfor også med Bjørnebrochen, at alle skal se, hvordan de her små ingredienser sat sammen på en ordentlig måde skaber en stor merværdi, som man ville kunne leve af i Grønland," siger Nicolai Appel.

Publiceret 13 December 2018 11:30

SENESTE TV