Birthe Philip i Øregårdsparken tæt på bopælen i Hellerup. Arkivfoto

Birthe Philip i Øregårdsparken tæt på bopælen i Hellerup. Arkivfoto

Birthe Philip fylder 85 år: "Hun repræsenterer ordentlighed på et meget højt niveau"

Gentoftes tidligere borgmester Birthe Philip fylder 85 år. Læs her, hvad to af de personer, der har trådt i hendes spor, mener om hende

Af
Jesper Bjørn Larsen

Forhenværende borgmester i Gentofte (fra 1984 til 1993), cand.jur. Birthe Philip, Hellerup, fylder 85 år den 14. december.

Birthe Philip blev student fra N. Zahles Gymnasieskole og cand.jur. fra Københavns Universitet i 1962. Samme år fik hun ansættelse i Socialstyrelsen, hvor hun var indtil 1970. I 1976 gik hun ind i politik som medlem af Gentofte Kommunalbestyrelse, og hun overtog i 1984 borgmesterposten fra partifællen Jørgen Gotfredsen. I 1993 gav hun stafetten videre til Gentoftes nuværende borgmester, Hans Toft.

Det var tilfældigheder, der gjorde, at Birthe Philip overhovedet gik ind i politik, i første omgang som suppleant.

"Der var ikke så mange piger, så det var vigtigt at få piger ind. Og jeg havde en baggrund, som gjorde, at jeg kunne klare det," forklarede hun i et stort interview med Villabyerne i 2012, kort efter hun var trådt tilbage som formand for De Konservative i Gentofte. En post, hun havde bestridt siden 2002.

Et af Birthe Philips kendetegn har altid været et stort socialt engagement. Som borgmester kæmpede hun for at bevare Gentoftes kvaliteter som en social og børnevenlig kommune. Familielivet og sociale tiltag stod højt på hendes politiske dagsorden.

Skabte grunden for formue

Birthe Philip blev i 1990 formand for NESA A/S (Nordsjællands Elektricitets- og Sporvejs Aktieselskab) og var samtidig formand for det østdanske elsamarbejde i Elkraft. Birthe Philip sad som formand for NESA A/S indtil 2003. Det var i høj grad hendes fortjeneste, at aktieselskabet blev gjort sammenligneligt med andre elselskaber og fik værdierne 'op til overfladen'.

Da hendes afløser på formandsposten, Fritz Schur, stod for at sælge NESA til det dengang statsejede DONG, skæppede det godt i Gentoftes kommunekasse. Med en aktieandel på 56,7 procent gav det en fortjeneste til Gentofte Kommune på ca. 3,5 millarder kroner efter skat. Penge, som i årene siden har fungeret som en kilde til massive investeringer, bl.a. en komplet modernisering af alle Gentoftes skoler og mange nye faciliteter til idræts- og fritidslivet i Gentofte.

Tillidsfuldt samarbejde

En af dem, der kender Birthe Philip bedst, er borgmester Hans Toft, der i snart 26 år har siddet på den stol, hun overlod til ham.

"Jeg har gennem nu over 30 år altid haft et fantastisk tillidsfuldt samarbejde med Birthe Philip. Hun repræsenterer ordentlighed på et meget højt niveau og har i alle sammenhænge samarbejdet loyalt i de mange fora, som har været hendes politiske løbebane; det være sig som borgmester, formand i NESA og elsektoren, hendes efterfølgende lange formandskab i den konservative vælgerforening og mange andre lokale gøremål," siger Hans Toft.

Og han fortsætter:

"Altid har hun fundet den positive indgangsvinkel i samarbejdet og samværet med andre og selv udmøntet sin høje personlige integritet for sine omgivelser. Og så er hun også en fighter. Hun satte og sætter sig mål, og hun følger enhver sag til dørs; det gælder også det store projekt omkring historien og jubilæumsbogen om De Konservative i Gentofte; det blev om nogens Birthes værk, som hun fortjener en meget stor ros for. Så Birthe står for mig som en fremragende samarbejdspartner, et godt kammeratskab og en rigtig god ven, som man altid kan stole på."

Går altid forrest

En anden, der har arbejdet tæt sammen med Birthe Philip, er Birgitte Dember, der i 2012 overtog posten som formand for de konservative i Gentofte efter hende.

"Birthe har haft umådelig stor betydning De Konservative i Gentofte. Hun har altid været ekstremt aktiv, en katalysator for mange møder og foredrag. Hun er altid den, der går forrest, når der skal deles brochurer ud eller sættes kaffe over. Når der er Vangede Festival eller Strandvejsmarked, står hun ved den konservative stand fra morgen til aften, og det har hun gjort i alle årene," siger Birgitte Dember.

Og hun tilføjer:

"Det var en særdeles velsmurt og velkørende vælgerforening, jeg overtog ansvaret for. Hvor der er tæt kontakt til medlemmerne, og det er i høj grad Birthes fortjeneste".

Birthe Philip var gift med professor, dr.jur. og advokat Allan Philip (der døde i 2004), med hvem hun fik fire døtre.

Publiceret 14 December 2018 08:00