Holger mestrer alle underlag og roses af eksperter for sin store spilforståelse. Privatfoto

Holger mestrer alle underlag og roses af eksperter for sin store spilforståelse. Privatfoto

Holger fra Hellerup har kurs mod verdens top

Den 15-årige HIK-spiller Holger Vitus Nødskov Rune er verdens bedste i sin årgang, og til januar træder han direkte ind i hovedturneringen ved juniorernes Australian Open. Satsningen på tennis har sin pris, men den betaler Holger gerne, for han gør det, han elsker – at stå på en tennisbane

Af
Peter Klar

Holger Vitus Nødskov Rune fra HIK er verdens bedste tennisspiller født i 2003.

Som nummer 47 på den aktuelle junior-verdensrangliste (pr. 3. december, red.) for spillere under 18 år er han den højest placerede spiller i sin årgang, omgivet af spillere, der er op til tre år ældre.

Det måske største mandlige danske tennistalent nogensinde har knoklet for sin position. Og han kommer til at knokle for at bevare den.

Men den pris betaler han gerne for at lave det, han elsker.

”Jeg træner på tennisbanen fire timer om dagen. Tre-fire gange om ugen har jeg fysisk træning på en time, og så får jeg massage en-to gange om ugen. Ikke fordi, jeg har problemer, men for at forebygge,” fortæller Holger. Med pulsen oppe.

Stor spilforståelse

Et interview med Holger finder sted i pauserne under træningen.

"Måske er der én spiller fra årgang 01-03, der kommer i top-10. Jeg arbejder pisse hårdt på, at det er mig, der bliver den ene. Jeg satser det hele, og så må vi se, hvordan det går," siger Holger. Foto: Peter Klar

For at simulere kampsituationen så realistisk som muligt, og mere til, foregår træningen på bane 7 i HIK’s tennishal på Hartmannsvej med høj intensitet i intervaller på 15-20 minutter svarende til to lange partier efterfulgt at kort pause svarende til et sideskifte.

Træningen er dog mere intens end kampsituationen og er således også en træning i at holde fokus over tid.

En af nøglerne til succes i tennis er evnen til at arbejde med sig selv i de minimale pauser, man får mellem bolde og partier.

Jo mere, men lader sig slå ud af modgang og egne fejl, jo værre.

God til at finde løsninger

Holger mestrer alle underlag og roses af eksperter for sin store spilforståelse, der er en afgørende kvalitet blandt verdens bedste juniorer, der alle er gode fysisk og teknisk.

”Der er nogle udsving, men det har alle, og jeg synes faktisk, at han i rigtig kamp er god til at finde løsninger og komme ud af de nedture, der uundgåeligt er undervejs. I træning er han blevet bedre til at kapere, at han laver mange fejl. Ja, han er mentalt stærk, men han har stadig masser af udfordringer,” siger Holgers træner siden seks års-alderen, Lars Christensen.

Lige nu kører Holger forebyggende mentaltræning med mentaltræneren for e-sportsholdet Astralis, så han vænner sig til at bruge mentale værktøjer, der bliver vigtige at mestre, når han om tre år står over for garvede seniorer og vil rende ind i stribevis af nederlag.

Hvordan har du det med nederlag?

”Det er virkelig forfærdeligt,” siger Holger.

”Min reaktion kommer an på min indsats. Hvis jeg synes, jeg har gjort, alt hvad jeg kan, er jeg typisk ret ked af det. Hvis jeg føler, jeg kunne have gjort mere, bliver jeg ret hidsig.”

På farten hver måned

Holger går på Bakkegårdsskolens eliteidrætslinje.

Skolegangen er på få timer ad gangen, og lektier presses ind i det ugentlige tennisprogram.

”Det er mit valg, at jeg hellere vil spille tennis. Jeg er ikke nørd i noget som helst fag, men når jeg sætter mig lektier i hovedet, skal jeg nok få dem lavet.”

To-tre uger hver måned i sæsonen er Holger på farten rundt i verden med sin mor Aneke Rune ved sin side for at spille turneringer og tjene point til verdensranglisten.

Holger på sejrskurs som 10-årig. Privatfoto

Holger på sejrskurs som 10-årig. Privatfoto

Når han har fri fra kamp, træning, skole og lektier, holder han ikke fri alligevel, men studerer det spil, han har viet sin barn- og ungdom til.

Mens andre drenge på hans alder spiller computer eller PlayStation, ser Holger tennis på iPad.

Lurer detaljer af

Tennis kan splittes ad i små bitte dele og analyseres bid for bid, og Holger elsker det tekniske og taktiske nørderi lige så meget, som hans elsker legen og den fysiske udfordring.

”Hvis jeg skal møde en spiller, der spiller fladt og hurtigt, ser jeg kampe med top-spillere, der har de kvaliteter – for eksempel koreaneren Chung mod Djokovic,” siger Holger.

Han analyserer på eget initiativ kommende modstandere og finder forbilleder, han med fordel kan lære af.

Og er der ingen modstander at researche på, studerer han bare tennis for at lure detaljer af fra de bedste.

”Jeg tænker ikke på andet end tennis. Jeg ser uhyggelig meget tennis derhjemme, både live og genudsendelser. Når jeg ser tennis, prøver jeg at tage det bedste fra hver spiller. Jeg kigger for eksempel utrolig meget på Federers netspil og på, hvor meget Nadal slider.”

Australien bliver et højepunkt

Til nytår forsvinder årgang 2000-spillerne fra juniorverdensranglisten, og Holger vil med en top-30 placering ligge til at gå direkte ind i junior-hovedturneringen i Australian Open i januar og senere de tre følgende grand slam-turneringer i 2019.

”De bedste 2001- og 2002-spillere er både store og stærke og rigtig gode, så det bliver helt klart et rigtig hårdt år, men det var måske endnu hårdere i år, hvor jeg startede fra bunden i U18 og har udviklet mig en masse. Jeg er godt på vej, og jeg glæder mig til Australian Open. Det bliver sjovt at spille min første Grand Slam. Det bliver et højdepunkt,” siger Holger.

15-årig mod voksne

Trods sin unge alder har han i år repræsenteret Danmark på seniorniveau i Davis Cup, lige som han spiller seniorholdkampe for HIK, når han kalenderen tillader det.

Hvordan er det at spille mod voksne?

”Jeg synes faktisk ikke, at der er kæmpe stor forskel på niveauet fra de bedste juniorer til nummer 200-300 i verden. De voksne på det niveau spiller lidt mere modent, men jeg synes ikke, der er så stor forskel.”

Med Holger på holdet nåede det danske hold i juniorernes Davis Cup i efteråret det bedste resultat nogensinde.

Efter tre sejre i den indledende gruppe tabte Danmark kvartfinalen til Italien. Her tabte Holger i tre sæt til US Open-finalisten Lorenzo Musetti, der er et år ældre end Holger.

Jeg gør det, jeg elsker

Selv for verdens bedste juniorer er det et kvantespring at skulle mænge sig blandt top-100 på seniorplan.

Den 21-årige tyske himmelstormer Alexander Zverev, som for nylig vandt ATP-finalen, er undtagelsen, der bekræfter reglen.

Hvad tænker du om, at chancen for at det lykkes for dig stadig er ret lille?

”Måske er der én spiller fra årgang 01-03, der kommer i top-10. Jeg arbejder pisse hårdt på, at det er mig, der bliver den ene. Jeg satser det hele, og så må vi se, hvordan det går. Jeg gør det, jeg elsker – at stå på en tennisbane.”

FAKTA

Navn: Holger Vitus Nødskov Rune

Født: 29. april 2003

Greb: Højrehåndet (dobbelt baghånd)

ITF junior-rank pr. 3. dec.: 47

Seneste turneringssejre: Cairo (sep/18), Tunis (apr/18)

Sejre/nederlag, single, 2018: 42/13

Klub: HIK

FAKTA

Navn: Holger Vitus Nødskov Rune

Født: 29. april 2003

Greb: Højrehåndet (dobbelt baghånd)

ITF junior-rank pr. 3. dec.: 47

Seneste turneringssejre: Cairo (sep/18), Tunis (apr/18)

Sejre/nederlag, single, 2018: 42/13

Klub: HIK

Publiceret 20 December 2018 19:06