Med sin debutroman 'Planen' bragede han igennem til både anmeldere, læsere og politikere. Så kom han tilbage med en mindst lige så barsk historie i sin anden roman 'Guds bedste børn'.

Med sin debutroman 'Planen' bragede han igennem til både anmeldere, læsere og politikere. Så kom han tilbage med en mindst lige så barsk historie i sin anden roman 'Guds bedste børn'.

Biblioteket anbefaler: Det er gadens sprog og gadens love, der tæller

Af
Af litteraturformidler Christine Fur Fischer

Gentofte Hovedbibliotek

Da Morten Pape debuterede i 2015 med romanen 'Planen' baseret på forfatterens egen opvækst i Urbanplanen på Amager, bragede han igennem til både anmeldere, læsere og politikere, der tog hans bog til sig som et vidnesbyrd og et vigtigt indblik i livet i et socialt boligbyggeri.

Nu er han tilbage med en mindst lige så barsk historie i sin anden roman 'Guds bedste børn'. Ligesom 'Planen' er der tale om fiktion baseret på virkelige begivenheder, og baggrunden denne gang er det såkaldte køllemord, der fandt sted i Holmbladsgadekvarteret på Amager i 2008.

Her blev et 16-årigt avisbud af tyrkisk afstamning slået ned af et par danske drenge og døde efterfølgende af sine kvæstelser. Pape voksede delvist op sammen med den ene af drengene bag overfaldet og fortæller både overfaldsmændenes historier før og efter voldsepisoden, der blev til et drab, ligesom han også fortæller, hvad der gik forud for hændelsen i offerets og offerets vens liv, og hvordan vennens liv ser ud efter drabet.

Der er ikke mange lyspunkter hos nogen af de implicerede personer, og miljøet er præcis så trøstesløst, som vi lærte det at kende i 'Planen'.

Det er gadens sprog og gadens love, der tæller, og er man først en del af miljøet og banderne, må man følge spillereglerne. Det er stort set umuligt at undslippe. Tragedien fortælles i en grov og autentisk tone, dialogerne er bærende, og synsvinklen skifter fra person til person af de involverede parter. Man mærker manuskriptforfatteren i Pape. Det er ubehagelig og chokerende læsning, men ligesom 'Planen' er 'Guds bedste børn' samtidig en pageturner. En knytnæve lige midt i ansigtet.

FAKTA

Morten Pape er født i 1986, uddannet bachelor i film- og medievidenskab og læser på manuskriptlinjen på den alternative filmskole Super16. Hans selvbiografiske debutroman 'Planen' vandt BogForums Debutantpris i 2015, og siden har Morten Pape blandt andet arbejdet som episodeforfatter på DRs tv-serie 'Liberty'.

Publiceret 04 January 2019 10:34

SENESTE TV