Peter Borglund jubler efter, at Gentofte Volley sikrede sig DM-guld i 2016, efter Golden Set mod Marienlyst i Gentoftehallen. Foto: Morten Olsen

Peter Borglund jubler efter, at Gentofte Volley sikrede sig DM-guld i 2016, efter Golden Set mod Marienlyst i Gentoftehallen. Foto: Morten Olsen

Gentofte Volley-guru modtager stor hæder

Ved gallaarrangementet Volley Awards 2018 blev Gentofte Volleys Peter Borglund optaget i Hall of Fame

hall of fame Hvis der skal sættes navn på skaberen af fundamentet for Gentofte Volleys succes, må det være Peter Borglunds.

Hans målrettede og konstante arbejde med klubbens egne talenter har medført, at klubbens hold uden afbrydelser i mere end 15 år har spillet med om medaljer i Danmarksturneringen og deltaget i mange pokalfinaler.

Og i de seneste år har klubbens hold sågar spillet en række jævnbyrdige kampe mod helprofessionelle mesterhold fra ligaer rundt omkring i Europa.

Hans indsats i Gentofte Volley blev hædret ved Volley Awards 2018 med optagelse i Hall of Fame.

Vippede Holte af tronen

Peter Borglund er vokset op i Gentofte. Her spillede han volleyball i Gentofte Volleys moderklub GVKR i slutningen af 80’erne og havde kun spillet få måneder, før han som 17-årig fik debut på førsteholdet, som dengang lå i 2. division.

”Jeg så Peter første gang, da han spillede med i en seriekamp på klubbens tredjehold. De spillede på tværs i Kildeskovshallen, kampens niveau var ikke højt, men det lyste ud af det helt nye ansigt i klubben, at han var noget særligt”, husker klubbens daværende formand Robert Mikelsons.

I starten af 90’erne var Peter Borglund med til at tegne Gentoftes elitedivisionshold som et seriøst, hårdtarbejdende mandskab med Jørgen Breinholm som cheftræner. Gentoftes afgørende gennembrud som tophold kom muligvis, da holdet med Peter Borg-lund som anfører i efteråret 1995 brød Holtes imponerende sejrsrække som ubesejret mod danske hold i mere end 200 kampe i træk.

Sæsonen 1995/96 skulle dog blive endnu værre for Holte, da klubben efter 10 år i træk på volleyballtronen i 1996 måtte se Gentofte vinde DM-guld.

I 90’erne blev det til i alt 61 landskampe.

Peter Borglund spillede en sæson i Bundesligaen for tyske Düren, men en knæskade satte en alt for tidlig stopper for hans karriere som aktiv spiller. Tilbage i Gentofte fungerede han i et par år som assistent for cheftrænerne i klubben og trænede udviklingshold og -spillere.

I spidsen for Gentofte Volley

I 2001 besluttede klubben at begynde forfra efter et par mindre vellykkede sæsoner med flere udenlandske spillere på holdet.

Vi analyserede klubbens forhold og muligheder, erindrer klubbens formand siden 1996, Ulrik Hesse.

”Vi kom frem til, at klubbens største aktiv var Peter, som dedikeret Gentofte Volley-person. Han havde meldt, at han var klar til at tage opgaven som cheftræner, og at der var 8-9 uprøvede spillere, som var klar til at yde den indsats, som Peter krævede for at ville arbejde med dem," siger Ulrik Hesse.

Det betød, at den 29-årige Peter Borglund i 2001 debuterede som elitedivisionstræner. Uden assisterende træner eller scout.

Han og de 8-9 spillere knoklede, trænede og spillede sig til overlevelse i elitedivisionen. Det blev ikke til medaljer fra begyndelsen. De kom først nogle år senere, men det hårde arbejde med spillerne, som i vidt omfang var fra klubbens egen ungdomsafdeling viste, at med den rigtige indstilling, kan der skabes en kultur som grundlag for topresultater i dansk volleyball.

Og den første titel til Gentofte under Peter Borglunds ledelse kom med sejren i pokalturneringen 2005. Det første danske mesterskab fulgte i 2007.

I 13 sæsoner i træk fra 2001-2014, hvor Peter Borglund var i hallen stort set hver dag, stod han i spidsen for Gentoftes hold i Elitedivisionen og senere VolleyLigaen. Og i 2015/16 var han tilbage i cheftrænerstolen i en enkelt sæson, der også gav DM-guld til Gentofte.

Udvikling af ungdomsspillere

Fra slutningen af 90’erne og frem har Peter Borglund deltaget i den overordnede planlægning af og i trænersamarbejdet omkring udviklingen af ungdomsspillerne i Gentofte Volley.

I den periode har klubben sat danmarksrekord med flest vundne medaljer ved ungdoms-DM, og der er udviklet utallige ungdomslandsholdsspillere, som er startet med volleyball i Gentofte.

Peter Borglund er ved Volley Awards 2018 kommet i dansk volleyballs ”Hall of Fame” og bliver hyldet omgivet af spillerne fra Gentofte Volley, som samme dag vandt finalen i pokalturneringen. Foto: Morten Olsen

Peter Borglund er ved Volley Awards 2018 kommet i dansk volleyballs ”Hall of Fame” og bliver hyldet omgivet af spillerne fra Gentofte Volley, som samme dag vandt finalen i pokalturneringen. Foto: Morten Olsen

Og det arbejde lagde han vægt på i sin tale på scenen ved Volley Awards 2018, da han blev spurgt, hvad der havde været det største for ham i hans tid i volleyball.

”Jeg har været mest glad for og tilfreds med at se, at vores store og grundige arbejde med ungdommen i Gentofte har ført klubben til det, som den er i dag. Her til eftermiddag kunne jeg fra tilskuerpladserne i pokalfinalen følge mange af vores drenge, som startede med volleyball i klubben, være med til at vinde pokalturneringen for os i Gentofte. Det var stort," sagde Peter Borglund. ka

Publiceret 07 January 2019 18:30

SENESTE TV