"Der er kun en vej til at vende dynamik, der dræner os, til at blive et varmt, nært og dejligt parforhold: Ved at blive bevidst om, hvordan du selv bidrager. Ved at tage ejerskab for dine egne følelser, fortolkninger og adfærd," skriver parterapeut Christiane Meulengracht i denne uges Det Gode Liv-klumme. Illustration: Mostphotos

DET GODE LIV: Tag tre små skridt for kærligheden

Her, kort inde i januar af det nye år inviterer jeg dig til at bruge 5 minutter på dit parforhold og kærlighedsliv. Nu og her. Sammen med mig. Uanset om I har knas i parforholdet eller ej

Af
Christiane Meulengracht

par- og familieterapeut

sexolog og forfatter

Terapihuset

Forleden sad Heidi og Ole i den hvide sofa i min praksis overfor mig og havde et ønske som mange andre: Et godt parforhold, der føles stærkt og berigende i hverdagen. Sammen. Det var nemt for dem at udpege alt det, der ikke fungerede mellem dem.

Men straks sværere for dem at præcisere, hvor de skulle hen. Endsige, hvordan de gjorde.

Heidi og Oles ønske og udfordringer er ikke meget anderledes end det, jeg møder hver uge.

Vi kan blive så forblændet af manglerne, bebrejdelserne og følelsen af afmagt, at vi glemmer, at vi selv bestemmer, hvordan vi egentlig indgår i relationen.

Vi kan blive så overmandet af gamle ubevidste tanke- og adfærdsmønstre, at det hæmmer vores overskud til at hæve os ud af det følelsesmæssige tunge dynd, som parforhold nogle gange kan føles som.

Den drænende dynamik

Når vi opdager, at vi gerne ville være et andet sted rent følelsesmæssigt end, hvor vi befinder os, er det sjældent noget, der er opstået overnight.

Det er som regel samspil mellem os, der har bygget sig op over mange år, og som i bund og grund bunder i al den bagage, vi selv har med. Oftest ubevidst.

Der er kun en vej til at vende dynamik, der dræner os, til at blive et varmt, nært og dejligt parforhold: Ved at blive bevidst om, hvordan du selv bidrager. Ved at tage ejerskab for dine egne følelser, fortolkninger og adfærd.

Det er oftest en proces. Det kan for eksempel starte med, at du gør dig opmærksom på, om du i hverdagen (for det er dem, der er flest af) har en adfærd og et mindset, der bringer dig i retning af det parforhold, som du længes efter.

Tag et øjeblik hvor du kigger tilbage på dit parforhold i 2018. Hvis du skulle sætte et ord eller en vending på, der kendertegner det, hvad skulle det være?

Det kunne for eksempel være: Kærligt. Koldt. Kritisk. Dybt. Åbent. Overfladisk. Lykkeligt. Erotisk. Med masser af elskov. For lidt sex og berøring. Stresset. For lidt kontakt. Utroskab. Lidenskabeligt. Leverpostej. Utilfredsstillende. Svigt. Misforståelser. Fest. Hverdag.

Tjek ind hos hinanden

Skriv dit ord eller vending ned. Nu vil jeg bede dig om at forestille dig, at du sidder på præcis samme dato i 2020. Altså et år fra nu.

Hvilken følelse kunne du godt tænke dig at have i dit parforhold til den tid? Hvad kunne du godt tænke dig at kunne sige om dit parforhold eller kærlighedsliv dér, et år fra nu? Hvad vil det konkret give dig? Hvilket behov får du dækket? Hvilken positiv indflydelse vil det have på dig selv og dine omgivelser?

Se nu på forskellen mellem, hvordan du har det i dag og det, som du kunne tænke dig, at det skulle være. Er der markant forskel?

Hvis nej, så tillykke. For at sikre den gode retning, kan du specificere tre ting, som du selv har gjort for, at dit parforhold er præcis, som du ønsker. Tag dem med dig i hele 2019.

Hvis svaret derimod er ja, er øvelsen at finde tre overkommenlige skridt, du kan tage for at bringe dig derhen. Det kunne måske være noget med den stemning du tager med dig ind af døren, når du kommer hjem.

Det kunne være at genoptage hverdagens kys, kram og berøring. Det kunne være at aftale at afsætte fem eller ti minutter hver dag, hvor I kan "tjekke ind" hos hinanden med øjenkontakt og nærvær og uden telefoner eller madlavning.

Hvad skal dine tre små første skridt være?

Jeg ønsker dig et blændende godt 2019.

Om Christiane Meulengracht

Christiane Meulengracht er par- og familieterapeut, sexolog og forfatter til bogen 'Kærlighed med vilje' samt værtinde til podcasten af samme navn. Hun arbejder til daglig via sin praksis i Hellerup.

Publiceret 10 January 2019 19:18