"Tandbørstning slår alt, når det gælder din hund eller kats mundhygiejne. Hvis der var opfundet noget, vi bare kunne tygge, havde det for længst været på markedet til mennesker," skriver

Dyrlægens bord: Hold dit kæledyrs mund sund

Hos hunde kan tandkødsbetændelse hænge sammen med hjerteproblemer

Af
Natascha Schmidt-Svejstrup

Hjerteproblemer hos hunde og katte kan hænge sammen med dårlige tænder. Vidste du, at du ved at øge dit dyrs mundhygiejne, samtidig øger chancerne for et sundt hjerte?

Når plak og tandsten ophobes på og omkring tænderne, skabes der en tandkødsinfektion. Mange dyr går rundt med en kronisk infektion i munden. Havde hunden eller katten haft en lignende infektion i poten, så havde vi for længst fået infektionen tjekket og behandlet hos dyrlægen.

Men når infektionen gemmer sig under læberne, er problemet sværere at se, og vores kæledyr er tillige rigtig dårlige til at fortælle os, at de har ondt i munden. Det går bedre, når de skal fortælle os, at de har ondt i poten.

Tilbage til, hvordan tandkødsbetændelse hænger sammen med hjerteproblemer hos hunde. Bakterierne fra tandkødsbetændelsen rejser med blodet rundt i kroppen til blandr andet hjertet. Her kan bakterierne sætte sig fast på den indre overflade i hjertet og særligt på hjertes klapper.

Kolonier af bakterier på klapperne forårsager infektion og irritation og er med til at danne arvæv. Når dette sker, er klapperne ikke længere tætte.

Utætte hjerteklapper

Den hyppigste form hjertelidelse hos hunde, er et problem hvor hjerteklapperne mellem venstre forkammer og venstre hjertekammer ikke holder tæt.

Vi kalder det kronisk myxomatøs mitral valvulær sygdom (MMVS eller tidligere endocardiose). Faktisk har over 90 procent af små hunde med hjerteproblemer, denne form for hjertelidelse.

Holder klapperne ikke tæt, kan dyrlægen høre en mislyd, når der lyttes på hjertet med et stetoskop. Symptomerne viser sig ved hoste, vejrtrækningsproblemer, motionsintolerance og træthed.

Nogle kæledyr går dog rundt med mislyd på hjertet uden at få symptomer.

Når dyrlægen hører en mislyd på hjertet, anbefales en hjertescanning.

Børst bisserne

Tandbørstning slår alt. Hvis der var opfundet noget, vi bare kunne tygge, havde det for længst været på markedet til mennesker.

Der er en grund til, at vi selv børster vores tænder to gange dagligt. Du kan købe dig fattig i diverse tandprodukter til din hund og kat. Mange af dem har nogen effekt, men det er utopi at tro, at produkterne gør det alene!

Din hund og kat bør få tjekket tænder minimum en gang årligt. Små hunde har ofte hyppigere tandproblemer i forhold til store racer. Har din hund allerede problemer med tænderne, bør du lade dem tjekke hvert halve år.

Har dit dyr tandstensbelægninger og/eller en rød rand i tandkødet, er det formentlig tid til at få renset tænder i narkose. Det er en skrøne, at tænder kan renses uden narkose, det kan simpelthen ikke gøres ordentligt og er i vores optik en fejlbehandling.

Kræver tandrens narkose?

Det overordnede svar er ja! Men der skal selvfølgelig altid en faglig vurdering til hver enkelt dyr.

Når det drejer sig om den altovervejende hyppigste form for hjertelidelse hos vores hunde, (kronisk myxomatøs mitral valvulær) er det oftest farligere at lade være.

I dag findes så skånsomme bedøvelser, at dyrene går logrende ud af klinikken blot få timer efter en tandbehandling. Dyrlægeklinikker/hospitaler har tillige dygtige og veluddannede veterinær-sygeplejersker, hvis øjne ikke viger fra patienten mens bisserne bliver renset!

Sundt tandsæt, sundt hjerte, sundt kæledyr, glad ejer.

Publiceret 11 January 2019 19:34

SENESTE TV