Internationale stjerneforfatter Ken Follett åbner Gentofte Bogmesse den 2. marts, som første mand på scenen. Foto: Oliver Favre

Internationale stjerneforfatter Ken Follett åbner Gentofte Bogmesse den 2. marts, som første mand på scenen. Foto: Oliver Favre

Stjerneforfattere, fredsrum og videnskab: Er du klar til bibliotekernes forårssæson?

Foråret starter allerede i januar, når man kigger i bibliotekernes kulturprogram. Alt fra Gentoftes Bogmesse til nye temaer og stemmer ude på alle kommunens biblioteker

Årets største lokale litteraturbegivenhed er Gentofte Bogmesse den 2. marts kl. 10-17, som i år åbner med et internationalt scoop.

Den britiske forfatter Ken Follet, der har millioner af læsere verden over, er første mand på scenen.

Ken Follett fortæller om sin seneste roman Den evige ild, og om hvordan han oplever at se den forvandlet til teaterforestilling på Bellevue Teatret. Aftenen inden messen har det lokale teater nemlig verdenspremiere på Den evige ild med Follett som æresgæst.

Bogmessens øvrige program byder på et hav af aktuelle forfattere: Peter Lund Madsen, engelsk-canadiske Tom Rachman, Anne-Cathrine Riebnitzsky, Alberte Winding, Morten Pape, Malene Ravn, Iben Mondrup, Sofie Jama, Ahmed Akkari, Andrés Barba, Jens Andersen samt Ingrid og Joakim Wall.

Der er som altid fri entré.

Stærke stemmer fra hele norden

Du kan møde en lang række vigtige danske og nordiske forfatterstemmer på Hovedbiblioteket gennem foråret.

I maj kommer islandske Auður Jónsdóttir, der for nylig fik tildelt Nordisk Råds Litteraturpris for sin roman AR. Du kan også møde den norske stjerneforfatter Geir Gulliksen, der i april fortæller om sin nye roman Se på os nu, og den svenske forfatter, kritiker og debattør Lena Andersson, der i 2013 vandt den fornemme svenske litteraturpris Augustprisen, kommer til Gentofte i juni. Hendes aktuelle roman Sveas søn har fået en lysende modtagelse i hjemlandet.

Den norske stjerneforfatter Geir Gulliksen, der i april fortæller om sin nye roman Se på os nu. Foto: Baard Henriksen

Den norske stjerneforfatter Geir Gulliksen, der i april fortæller om sin nye roman Se på os nu. Foto: Baard Henriksen

Allerede lørdag den 19. januar kan du opleve danske Karen Fastrup, der fortæller om sin nye anmelderroste, autofiktive roman Hungerhjerte. Det er en bog om forfatterens pludselige indlæggelser på psykiatriske afdelinger og om diagnosen borderline.

Anne Lise Marstrand-Jørgensen tager også psykiske sygdomme op i sin nyeste bog: Samtaler om angst og depression. I bogen deler hun sine erfaringer med stress og depression igennem samtaler med fagfolk. Mød hende i februar.

Anne Lise Marstrand er blandt de stærke stemmer, som man kan høre tale i løbet af foråret på Hovedbiblioteket. Foto: PR

Anne Lise Marstrand er blandt de stærke stemmer, som man kan høre tale i løbet af foråret på Hovedbiblioteket. Foto: PR

Er du mest til krimi, skal du se frem til april, hvor forfatterne Øbro & Tornbjerg, Julie Hastrup og Jesper Stein mødes til en skrækindjagende aften i forbrydelsens tegn, når biblioteket inviterer til temaaftenen Mord på biblioteket.

Musik for fordybelse og fuld volumen

I januar introducerer biblioteket et nyt koncept: Fredsrum - meditativ klavermusik. Hver søndag spiller pianist Emma Gaffron flydende improvisationer på koncertflygelet. Musikken er ment som et rum til fordybelse og kontemplation i en travl hverdag og du kan bruge musikken til at læse, meditere eller bare koble af.

Forårssæsonen byder også på en stemningsfuld intimkoncert med Alberte Winding/Andreas Fuglebæk i juni og en heftig eksplosion af en koncert i marts med Klezmofobia, der tager afsæt i folkemusikken fra det jødiske Østeuropa.

Forårssæsonen byder også på en stemningsfuld intimkoncert med Alberte Winding/Andreas Fuglebæk i juni.

Forårssæsonen byder også på en stemningsfuld intimkoncert med Alberte Winding/Andreas Fuglebæk i juni. les kaner

Bibliotekets tre populære lytteklubber, Klassisk, Jazz og Beat, mødes flere gange i foråret og har blandt andet musik fra Heinesens roman De fortabte spillemænd, jazzmusikeren og multikunstneren Torben Ulrich og Savage Rose på programmet.

Videnskab og fællesskab i Dyssegård

I foråret udfolder temaet ’Viden skaber mennesker’ sig i Dyssegård. Biblioteket viser både film – bl.a. Jens Henriksens film Når du kigger væk om Niels Bohr, men også om Mary Shelleys udødelige klassiker om alle tiders gale videnskabsmand Dr. Frankenstein og hans monster.

Der er ingen undskyldning for ikke at blive klogere, når tre videnskabsfolk besøger biblioteket. Professor og astrofysiker Johan Fynbo debatterer i marts, om videnskab og tro er mod- eller medsætninger, professor i statskundskab Gert Tinggaard Svendsen kommer i maj med sit bud på, hvorfor Danmark er et af verdens rigeste og lykkeligste lande – det handler om tillid – og sidst men ikke mindst fortæller Henrik Schøneberg, der er uddannet i filosofi og videnskabsteori, om det højaktuelle begreb kunstig intelligens i februar.

Der er også mindre videnskabelige, men absolut ikke mindre hyggelige aktiviteter på programmet i Dyssegård. Den sidste torsdag i hver måned kan du gå en tur med Dyssegård Kulturgruppe og i februar kan du komme med på besøg hos den lokale keramiker Susan Read. Lokalhistorisk Netværk inviterer på tur til Mindelunden og til foredrag om Alberti med den lokale sognepræst Thue Petersen. Forår er også havetid og tre lokale borgere åbner deres haver op for besøg og plantebyttemarked i april og maj.

Litteratur, design, krig og fred i Jægersborg

Den danske forfatter Malene Ravn er aktuel med slægtsromanen I dine øjne og den 7. februar gæster hun Jægersborg. I romanen, som er baseret på en virkelig, dansk families historie, møder vi Erik, der i 1930 fødes på et mødrehjem i København af den kun 18-årige Gudrun. Hendes graviditet har vakt skandale i Aalborg, hvor hun kommer fra, fordi faderen til barnet er kineser.

Det er 100 år siden, at Bauhaus-skolen blev grundlagt og i april fortæller professor emeritus Carsten Thau om skolen fra de første år i Dessau til i dag. Hør bl.a. om det industrielle designs fødsel og om hvordan, skolens ideologi har præget vores vestlige samfund gennem det 20. århundrede. Er du en hund efter mere design, så er både pengesedlens og bilens designhistorie på programmet i to andre foredrag.

Det er 100 år siden, at Bauhaus-skolen blev grundlagt og i april fortæller professor emeritus Carsten Thau om skolen fra de første år i Dessau til i dag.

Det er 100 år siden, at Bauhaus-skolen blev grundlagt og i april fortæller professor emeritus Carsten Thau om skolen fra de første år i Dessau til i dag.

Jægersborg Bibliotek fortsætter sit samarbejde med naboerne på Garderhøjfortet og inviterer fem torsdage til foredrag om krig og fred. I denne sæson stilles der skarpt på store personligheder som Mandela og Mussolini, på borgerkrigen Rwanda og så slutter Kåre Johannesen sæsonen af i juni med et foredrag om Versaillestraktaten – fredstraktaten, der førte til krig.

Drømme og krigserindringer i Vangede

En mand, en traktor, en campingvogn, fire lande, 5200 km og 40 dage. Kurt Frederiksen havde en drøm om at køre helt til Nordkap i Norge i sin gamle Valmet 604 - en traktor fra 1984 - og tilbage igen over Finland for at besøge traktorens fødested, Valtra-fabrikken i Soulahti. I sommeren 2017 gjorde han alvor af drømmen og du får hele historien på biblioteket den 22. januar.

Den italienske forfatter Primo Levi ville i år være fyldt 100 år. I den anledning sætter Vangede Bibliotek fokus Levi og vidnesbyrd fra Holocaust i marts og april. Historiker Martin Kvist Petersen tegner et portræt af Primo Levi og hans humanistiske odyssé.

Den italienske forfatter Primo Levi ville i år være fyldt 100 år. Historiker Martin Kvist Petersen tegner et portræt af Primo Levi og hans humanistiske odyssé.

Den italienske forfatter Primo Levi ville i år være fyldt 100 år. Historiker Martin Kvist Petersen tegner et portræt af Primo Levi og hans humanistiske odyssé. CAMERA PRESS/MARTIN ARGLES / Gua

Bibliotekets litteraturformidlere inviterer med afsæt i Levis Vidnesbyrd-trilogi til en aften, hvor der præsenteres forskellige eksempler på det litterære vidnesbyrd. Sognepræst i Vangede Kirke Kasper Morville, der en del af Holocaustcentrets foredragstjeneste, fortæller under overskriften ’Jeg er i Auschwitz hver eneste nat’ om kz-lejrene og deres konsekvenser.

En af de danskere, der oplevede konsekvenserne på egen krop, er Ib Katznelson, der var to år gammel, da han og hans forældre i 1943 forsøgte at flygte til Sverige fra den nazistiske besættelsesmagt. Ved en dramatisk aktion på Amager blev familien arresteret og Ib og hans mor sendt til lejren Ravensbrück. Hør Ib Katznelson fortælle sin og familiens historie.

I den helt anden ende af spektret inviterer biblioteket og Café Caféen igen til både fællessang, quizaftener, fællesspisning og den 1. marts til en koncert med Mette Marckmann og Øyvind Ougaard, der spiller musik af den markante og elskede folkesanger Trille.

Oscars og La bella Italia i Ordrup

And the winner is…! Som optakt til årets Oscar-uddeling i Hollywood viser Ordrup Bibliotek i januar og februar et udvalg af film, der har vundet prisen som årets allerbedste og inviterer til en optaktsaften med filmeksperterne Christian Monggaard og Søren Frellesen.

Foråret er også italiensk i Ordrup, når biblioteket sammen med Dante Alighieri Selskabet fejrer italiensk kultur og de aftryk, Italien har sat på danske kunstnere. Fem torsdage i foråret præsenterer Dante Alighieri selskabet italiensk musik, arkitektur, poesi og film på et letforståeligt italiensk.

På dansk fortæller Lise Lotte Frederiksen om H.C. Andersens rejser til Italien, og Erik Aschengreen fortæller om koreografen og balletmesteren August Bournonvilles fascination af La bella Italia. Du kan ikke bare høre om Bournonville, men også danse Bournonville, når tidligere balletdanser Sanne Stahnke underviser til en balletworkshop for voksne.

Film og musik i Gentoftegade

Gentoftegade viser som altid et stærkt program af aktuelle dokumentarfilm lørdag formiddag. Du kan også få historierne bag en af filmene, nemlig Doel, når instruktør Frederik Sølberg spiser frokost sammen med gæsterne efter visningen i marts. Doel (2018) er et absurd, humoristisk og poetisk portræt af en belgisk spøgelsesby og dens 26 stædige indbyggere.

Forfatterne til bogen Filmens København – hovedstaden i levende billeder, Katrine Sommer Boysen og Sophie Engberg Sonne, besøger biblioteket og tager publikum med på en morsom, nostalgisk og barsk tur gennem filmhistoriens København den 23. januar.

Guitarist, sanger og sangskriver Aske Jacoby er i næsten fire årtier er blevet omtalt som

Guitarist, sanger og sangskriver Aske Jacoby er i næsten fire årtier er blevet omtalt som "Danmarks bedste guitarist". Til februar besøger han Gentoftegades Bibliotek.

Guitarist, sanger og sangskriver Aske Jacoby er i næsten fire årtier er blevet omtalt som "Danmarks bedste guitarist". Siden 2014 har han fokuseret hundrede procent på sit arbejde som solist i en musikstil han selv beskriver som New Folk: Enkle og stærke melodier med dyb og personlig storytelling. Oplev Aske Jacoby på Gentoftgades intimscene PåGulvtæppet i februar. På samme tæppe stimler kvindekoret Usmifka sammen for at invitere publikum til et musikalsk møde med den bulgarske folkemusikkultur i maj – det er musik, der indbyder til alt fra tårer til højlydt latter.

Tilmelding og meget mere info findes på genbib.dk.

Publiceret 16 January 2019 09:00