Vi er en sammenbragt familie med fem børn i alderen 18, 15, 13, 10 og 1,5

Vi er en sammenbragt familie med fem børn i alderen 18, 15, 13, 10 og 1,5

Den Grønne Almanak: En 365 dages dagbog over rejsen mod en mere bæredygtig livsstil

Af
Af Karen Leth

selvstændig illustrator/kommunikationskonsulent

øko-aktivist og mor

Charlottenlund

I vores familie har vi taget en beslutning.

Eller, jeg har taget en beslutning på min families vegne, og så har jeg bagefter fået dem til at forstå hvorfor – og fået dem nogenlunde med på vognen. Beslutningen går i al sin enkelthed ud på følgende:

I vores familie vil vi bringe vores aftryk ned, så meget som overhovedet muligt.

I årene op til denne beslutning, har der været en masse slalom for at undgå de skræmmende avisartikler om vores planets tilstand. Jeg har brugt en masse kræfter på at prøve at lade som ingenting og holde det faktum fra livet, at mine børn ikke kommer til at opleve mange af de ting jeg tager for givet, hvis ikke der snart sker nogle ændringer i vores samfund.

Første skridt var at stoppe med at spise kød. Stor beslutning, der vakte stor opstandelse, særligt blandt mændene i familien. Der er heldigvis et hav af gode vegetarkogebøger på markedet, og så er det egentlig bare at starte fra en ende af. Man skal jo også forny sig selv engang i mellem. Foto: Karen Leth

Første skridt var at stoppe med at spise kød. Stor beslutning, der vakte stor opstandelse, særligt blandt mændene i familien. Der er heldigvis et hav af gode vegetarkogebøger på markedet, og så er det egentlig bare at starte fra en ende af. Man skal jo også forny sig selv engang i mellem. Foto: Karen Leth

Jeg har gået og ærgret mig over den manglende politiske vilje til at få lavet de nødvendige ændringer.

“Hvorfor er der ikke nogen der snart gør noget?” har været det brændende spørgsmål.

Svaret er jo, at vi alle sammen er “nogen”.

Og, så kom der den der helt vildt varme sommer, som i starten var fantastisk, men som efterhånden blev så tydeligt unaturlig og skræmmende på en ny, nærværende måde: Klimaforandringerne er her. Det er virkelighed. Plastikforureningen er her.

At omlægge vores kost var lidt svært i starten. Det var sværest for vores ti-årige, som er ganske kræsen. Men, med de fine kød-alternativer, altså plantefars, der er kommet, behøver han ikke savne sin elskede pasta med kødsovs, og stille og roligt har tilfredsheden indfundet sig omkring middagsbordet. Foto: Karen Leth

At omlægge vores kost var lidt svært i starten. Det var sværest for vores ti-årige, som er ganske kræsen. Men, med de fine kød-alternativer, altså plantefars, der er kommet, behøver han ikke savne sin elskede pasta med kødsovs, og stille og roligt har tilfredsheden indfundet sig omkring middagsbordet. Foto: Karen Leth

Den er også virkelighed. Ikke fiktion. Ikke noget, der sker for naboen eller i en dokumentar, man bare kan slukke for… og det er vores ansvar at reagere nu. Også selvom det er lidt besværligt, og det kræver nogle ændrede vaner og en anden indstilling til hverdagen. For det gør det.

Et projekt tog form henover efteråret. “Vi skal gøre noget”.

Vi starter fra en ende af og laver en almanak. Altså en 365 dages dagbog over vores rejse mod en mere bæredygtig livsstil. Hver dag ét lille tiltag. Du kan følge med i tilblivelsen, hver dag, her: http://www.instagram.com/greenalmanac

Klummen her bliver udpluk fra almanakken, i et forsøg på at formidle noget inspiration til enhver familie, en hjælp til at komme i gang med at handle, også i en travl hverdag.

Man kan, hvis man har behovet, sagtens finde alle mulige områder i vores families liv og ageren, som ikke er bæredygtige nok. Men vi justerer, ud fra de præmisser, vi har hver især. Hver dag. Og det kommer vi til at blive ved med at gøre.

For væk er skyldfølelsen, og væk er bekymringen for fremtiden. Handling skaber nemlig håb. Handlingen har vores planet brug for. Håbet under jeg enhver.

Sammen kan (og skal) vi gøre en forskel. Hvad skal vi ellers svare vores børn, når de en dag kommer og spørger: “Hvad gjorde I?”

FAKTABOKS

Ifølge CONCITOs beregninger er klimabelastningen fra gennemsnitsdanskerens kost i dag større end den samlede belastning fra personens energiforbrug (el, varme, benzin og diesel). Ud af de 17 ton CO2-ækvivalenter (CO2e) som gennemsnitsdanskeren udleder om året, stammer godt 3 ton fra fødevareforbruget, og heraf stammer op mod 75 procent fra forbruget af kød og mejerivarer. Det største enkeltbidrag er oksekødet, der står for op til 1,5 ton CO2e om året. Kilde: Concito

Publiceret 24 January 2019 11:30