Biblioteket anbefaler forfatteren Tom Rachman og hans skarpe person- og miljøbeskrivelser. Foto: Rasmus Schou

Biblioteket anbefaler forfatteren Tom Rachman og hans skarpe person- og miljøbeskrivelser. Foto: Rasmus Schou

Biblioteket anbefaler: En syleskarp bog med både smil og stille suk

'Den italienske Mester' af Tom Rachman

Af
Thomas Kendal

bibliotekar

Gentofte Hovedbibliotek

roman Tom Rachman debuterede i 2010 med den forrygende 'The Imperfectionists', på dansk 'De Ufuldkomne'.

Den handler om de skæve eksistenser på en lille engelsk avis i Rom. Han fulgte den i 2014 op med en rørende fortælling 'Storhed og Fald', om kvinden Tooley der er endt i et lille antikvariat sammen med alle de bøger, som ingen egentlig har brug.

I tilbageblik fortælles hendes historie, som tager en intens drejning, da hendes fader ligger for døden. Den stille jagt på identitet og måske at være nødvendig, om ikke elsket, er den røde tråd i bogen.

Dette går igen i 'Den italienske Mester', hvor vi følger Charles "Pinch" Bavinsky, søn af en maniodepressiv keramikermor og flamboyant malerfar. Han er født i Rom, men vi er i halvtredserne og et miljø af kunstnere, gallerister og rigmænd- og kvinder, som forsøger at narre sig til det, de mangler: penge, anerkendelse og et strejf af klasse og stil.

Ferm fortælling

Den unge Pinch må famle sig gennem livet, som studerende og underviser, og måske kunstner selv? Der er ikke meget hjælp at få hos familie, og det lykkes aldrig helt for ham med venner, med partnere og med livet.

Bogen er syleskarp i sine person- og miljøbeskrivelser og som de andre værker underholdende, men den er også dybt melankolsk. Det er svært ikke at engagere sig i Pinch på godt, og på ondt, selvom han ikke egentlig er sympatisk. Heldigvis er fortællingen fermt skruet sammen som altid, så man er underholdt hele vejen til slut, og Rachman kan godt lide at lukke med et twist.

En fin bog til de stadig mørke timer, med både smil og stille suk.

Publiceret 03 February 2019 09:00