Andreas Weidinger fortæller om Konservativ Ungdom, mens Katrine, Michaela, Ellen og Bror fra 8.a på Tjørnegårdskolen lytter. Foto: Jesper Bjørn Larsen

Andreas Weidinger fortæller om Konservativ Ungdom, mens Katrine, Michaela, Ellen og Bror fra 8.a på Tjørnegårdskolen lytter. Foto: Jesper Bjørn Larsen

Skolevalg: "Før havde jeg ingen anelse om, hvad jeg skulle stemme på, men det har jeg nu"

Onsdag var der skolevalg i hele landet. I Gentofte endte det med et solidt rødt flertal. Vi var med på sidelinjen

Af
Jesper Bjørn Larsen

"Hvorfor skal vi stemme på jer?"

Spørgsmålet fra Bror, der går i 8.a på Tjørnegårdsskolen, hænger ikke længe i luften, før Andreas Weidinger svarer.

"Det skal I, hvis I ligesom jeg gerne vil have hårdere straffe, kortere skoledage, en lavere skat til alle og et grønnere Danmark."

Den 27-årige konservative politiker med sæde i Gentoftes kommunalbestyrelse har netop deltaget i en paneldebat i Kildeskovshallen og stiller nu op til direkte debat med et udpluk af de 500 unge, der kommer fra de store klasser i fem af Gentoftes folkeskoler.

"Hvorfor legaliserer I ikke bare cannabis?" lyder næste spørgsmål fra Bror.

"På det spørgsmål er vi splittet i partiet. Man kan mene begge dele som konservativ," svarer Andreas Weidinger, der lader ane, at han personligt godt kan se pointen i at forsøge sig med en lovliggørelse af det euforiserende stof.

Villabyerne spørger Bror, om han har fået noget ud af mødet med ungdomspolitikerne og den politiske debat, der tog udgangspunkt i tre emner: udfasning af benzin- og dieselbiler, aktiv dødshjælp og hårdere straffe.

"Ja, jeg ved meget mere om partierne nu. Jeg vil stemme på de Konservative. De har nogle gode pointer i forhold til en grøn fremtid og til hårdere straffe," siger han.

Hans tre klassekammerater Ellen, Michaela og Katrine er også afklarede om, hvad de vil stemme på. De sætter alle deres kryds hos liste Å, Alternativet.

"Jeg kan godt lide deres fokus på grøn energi," siger Michaela.

"Det kan jeg også, og så kom de med konkrete løsninger," siger Ellen, mens Katrine nikker samtykkende.

Gang i salen

Lidt derfra står 18-årige Nikolaj Carstens fra Radikal Ungdom, der bor i Hellerup og til daglig går i 3.g på Ingrid Jespersens Gymnasieskole. Han er tilfreds med den netop overståede debat.

Nikolaj Carstens, der er ordfører for internationale forhold i Radikal Ungdom, syntes godt, man kunne mærke, at Gentofte er et borgerligt område. Foto: Jesper Bjørn Larsen

Nikolaj Carstens, der er ordfører for internationale forhold i Radikal Ungdom, syntes godt, man kunne mærke, at Gentofte er et borgerligt område. Foto: Jesper Bjørn Larsen

"Eleverne var meget engagerede. Normalt kan den slags debatter godt blive lidt tørre, men det var den her ikke. Man kan godt mærke, det er et borgerligt område, f.eks. da vi diskuterede en eventuel legalisering af cannabis."

Liberal Alliances ungdomspolitiker Sofie Beck, der selv er tidligere Gentofte-borger og elev på Skovshoved Skole, noterer sig, at mange unge faktisk har en liberal tankegang:

"Det viser sig tydeligt, når vi f.eks. diskuterer aktiv dødshjælp. De unge har mange tanker om individets frihedsrettigheder."

Joachim B. Olsen, MF for Liberal Alliance, gav moralsk opbakning til Sofie Beck. Foto: Jesper Bjørn Larsen

Joachim B. Olsen, MF for Liberal Alliance, gav moralsk opbakning til Sofie Beck. Foto: Jesper Bjørn Larsen

Fra tilskuerpladserne fik hun moralsk opbakning fra partiets finans-, skatte-, udlændinge- og integrationsordfører Joachim B. Olsen, som var imponeret af både debatten og de unge.

"Det er ungdomspolitik, så holdningerne er trukket lidt skarpere op, men de unge debatterer på et højt niveau. Det kunne man også mærke på spørgsmålene fra salen, de unge er meget skarpe og vidende."

Miljøet er det vigtigste

Rundt om Kira Marie Peter Hansen fra SF har der samlet sig en gruppe på fem unge kvinder fra Bakkegårdsskolen, der bl.a. vil tale om feminisme.

Villabyerne afbryder brutalt for at spørge, om dagen i den politiske manege har gjort eleverne klogere på, hvor de vil sætte krydset.

"Jeg har lært en masse om de partier, jeg ikke kendte før. Før havde jeg ingen anelse om, hvad jeg skulle stemme på, men det har jeg nu," siger Melda.

Rosita lyttede især til, hvad ungdomspolitikerne havde at sige om miljøet.

"Det er for mig det vigtigste politiske spørgsmål, for det er jo os, der står med alle problemerne lige om lidt."

Så er der gang i paneldebatten. Foto: Mathias Olander

Så er der gang i paneldebatten. Foto: Mathias Olander

Vores lille rundtur i salen slutter, hvor den begyndte. Andreas Weidinger er ved at pakke sammen, og vi spørger kækt, om han har fået hvervet nogle forsvarsløse sjæle.

"Ved du hvad, de bedste spørgsmål, jeg får i politik, er fra de unge. Og så har jeg noteret mig, at de unge er langt midtersøgende og pragmatiske end de voksne. De unge gider simpelthen ikke den skingre partipolitik," smiler han.

Resultatet af skolevalget i Gentofte

Blå blok: 46,7 procent

Rød Blok: 53,3 procent

Socialdemokratiet: 19,4 procent

Det Konservative Folkeparti: 17,3 procent

Radikale Venstre: 12, 9 procent

Liberal Alliance: 11,6 procent

Venstre: 11,1 procent

Alternativet: 8,9 procent

Enhedslisten: 8,2 procent

Dansk Folkeparti: 3,8 procent

Socialistisk Folkeparti: 3,8 procent

Nye Borgerlige: 2,2 procent

Kristendemokraterne: 0,8 procent

Publiceret 04 February 2019 19:33