I bibliotekets øjne skal det være lige så legalt at tage hen på biblioteket for at læse i en time som at tage en løbetur i skoven i en time.

I bibliotekets øjne skal det være lige så legalt at tage hen på biblioteket for at læse i en time som at tage en løbetur i skoven i en time.

Nyt projekt i Gentofte: Hvordan finder vi tid til at læse?

Med støtte fra Kulturministeriet vil Gentofte Bibliotekerne i nyt projekt gøre den sunde læsning af skønlitteratur til en fritidsaktivitet, travle mennesker prioriterer rutinemæssigt på linje med løbeturen i skoven

Af
Peter Klar

læseløft Med et nyt projekt vil Gentofte Bibliotekerne skabe læserum for travle, erhvervsaktive mennesker, der ønsker at bruge mere tid på at læse og mindre tid på mobilen.

Gentofte Bibliotekerne er til formålet tildelt støtte på 433.600 kroner fra Kulturministeriets udviklingspulje for folkebiblioteker.

Projektet skal udforske mulighederne for at løfte læsningen af skønlitteratur op i hierarkiet af daglige aktiviteter, så vi får glæde af de dokumenterede gavnlige effekter, læsning har på sindet og humøret.

”De positive effekter af læsning er efterhånden blevet et selvstændigt forskningsfelt, og vi vil med projektet gerne formidle den nye viden i en form, der er motiverende og ikke løfter pegefingeren,” siger Thomas Angermann, leder af Kultur & Bibliotek, Gentofte Bibliotekerne.

Mange andre tilbud

”Mange mennesker i den erhvervsaktive alder med børn og projekter har svært ved at finde tiden i den praktiske hverdag til fordybelse som læsning. Der er kommet så mange muligheder, som vi kaster os over hele tiden. Vi kan ikke bestemme os for, hvilket medie vi vil være i. Mange er i dag ikke i stand til at læse en sammenhængende roman. Der er for mange sider, og man føler ikke, at man har tiden og koncentrationen til en så stor og sammenhængende opgave, når der er alle de andre mindre tidskrævende kulturtilbud, man også kan benytte,” siger Thomas Angermann.

Ny rolle til biblioteket

Med økonomien på plads kan Gentofte Bibliotekerne begynde at udvikle de konkrete tiltag i projektet.

Sikkert er det, at projektet vil søge at nuancere borgernes opfattelse af et biblioteks rolle.

”I borgernes optik er vi primært det sted, man går hen for at låne bøger. Så går man hjem og læser sine bøger, ofte i enerum. Derudover tilbyder vi læsekredse og læseklubber, hvor borgerne kan komme og diskutere bøger med andre. Men hvad vil der ske, hvis biblioteket også var det sted, hvor selve læsningen fandt sted? Det er noget af det, projektet skal undersøge,” siger Thomas Angermann.

Tage ansvar for læsning

I bibliotekets øjne skal det være lige så legalt at forlade hjemmet og familien kl. 19 og tage hen på biblioteket for at læse i en time som at tage en løbetur i skoven i en time.

”Dybest set handler det om, at vi som bibliotek også gerne vil tage ansvar for læsningen og ikke kun for udlånet. Vi vil skabe nogle situationer, hvor det er fint nok at gå ud ad døren for at læse og så komme tilbage.”

Biblioteket bliver rammen om en fritidsaktivitet på linje med fitness og den ugentlige double i tennishallen.

”Selv om man ikke skal sidde og snakke sammen, mens man læser, er det stadig en social aktivitet. Man er sammen, og man ser andre gøre det samme. Læsning kommer på dagsordenen på en helt anden måde, når den bliver sat ind i en rutine og et koncept,” siger Thomas Angermann.

Publiceret 15 February 2019 11:00

SENESTE TV