Romanen 'Vi er brødre' er fortællingen om de to brødre Poul og Jens i årtierne efter 2. verdenskrig. Pressefoto

Romanen 'Vi er brødre' er fortællingen om de to brødre Poul og Jens i årtierne efter 2. verdenskrig. Pressefoto

Biblioteket anbefaler: Fortielserne og fortrængningerne står i kø i Iben Mondrups brødreroman

Af
Therese West Boardman

bibliotekar og litteraturformidler

Gentofte Hovedbibliotek

"Han havde lagt det bag sig, som faren selv havde sagt de skulle. For ham skulle det være ligesom med andre store ting man var færdig med: et slagsmål man havde ventet på en hel uge i skolen, man havde slået sin næve og fået én på øjet. Bagefter var man færdig, man fik kun problemer af at se tilbage.”

Iben Mondrups seneste roman 'Vi er brødre' er fortællingen om de to brødre Poul og Jens i årtierne efter 2. verdenskrig.

Iben Mondrup sætter med sin roman fokus på tavshedskulturen i efterkrigstiden. Pressefoto

Iben Mondrup sætter med sin roman fokus på tavshedskulturen i efterkrigstiden. Pressefoto

Deres karismatiske far har under besættelsen været leder af modstandsbevægelsen i Frederikshavn, hvilket har haft nogle betydelige omkostninger for hele familien. Faderen er traumatiseret og lider af samvittighedskvaler, velsagtens det der i dag ville høre under betegnelsen PTSD.

Under krigen har han foretaget nogle svære valg. Konsekvenserne forfølger ham stadig, men han kan ikke tale om dem. I stedet søger han væk fra familien.

Det efterlader moderen alene med de to sønner, som i begyndelsen af romanen er henholdsvis syv og fire år gamle.

Tiet ihjel

Moderen er tydeligvis nervesvækket, ikke mindst på grund af en dødfødsel, som ingen rigtig sætter ord på. Igen bliver tingene tiet ihjel og pakket væk. Fortielserne og fortrængningerne står i kø.

De to brødre er meget forskellige. Den ældste bror, Poul, er den handlekraftige og udadvendte, mens den yngste, Jens, er mere stille og eftertænksom.

Poul lægger barndomshjemmet og de tunge skygger bag sig, da han allerede som 15-årig stikker til søs. Imens forsøger Jens at passe på deres skrøbelige mor derhjemme.

Vi følger de to brødre, til de er voksne mænd, som selv stifter familie og finder fodfæste med job og ægteskab.

Vigtig danmarkshistorie

'Vi er brødre' er en interessant familiehistorie og beskriver samtidig et vigtigt stykke danmarkshistorie.

Iben Mondrup sætter med sin roman fokus på tavshedskulturen i efterkrigstiden, som har haft store menneskelige konsekvenser for flere generationer.

Personerne er baseret på Iben Mondrups egen familie. Hendes farfar var kriminalassistent ved Frederikshavns Politi og leder af modstandsbevægelsens sektion i Vendsyssel.

Hans personlige arkiv er siden kommet i Iben Mondrups varetægt, og hun har brugt det i sin research til sin roman.

Romanen er altså ikke direkte selvbiografisk, men fortællingen er inspireret af hendes farfars, fars og onkels historier.

Iben Mondrup (født 1969) debuterede som romanforfatter i 2009. Hun fik sit folkelige gennembrud i 2014 med romanen 'Godhavn', som i 2016 blev efterfulgt af 'Karensminde'.

Mød Iben Mondrup til Gentofte Bogmesse lørdag 2. marts. Se programmet på genbib.dk/bogmesse.

Publiceret 16 February 2019 12:00

SENESTE TV