Carsten Spliid (til højre), ved borgmester Hans Tofts 25 års jubilæum, ser indbrud som en fælles opgave, der skal løses af både borgere, virksomheder, kommune og politi. Arkivfoto: Signe Haahr Pedersen

Carsten Spliid (til højre), ved borgmester Hans Tofts 25 års jubilæum, ser indbrud som en fælles opgave, der skal løses af både borgere, virksomheder, kommune og politi. Arkivfoto: Signe Haahr Pedersen

Ny statistik viser, at indbrudstyve listede udenom Gentofte Kommune

I 2018 var der i Gentofte Kommune 318 færre indbrud. Har Nordsjællands Politi gjort en særlig indsats, eller havde tyvene blot set sig varm på andre områder? Villabyerne satte politiinspektør Carsten Spliid i stævne

Af
Kathrine Albrechtsen

Statistikken taler sit eget tydelige sprog. I 2016 blev der anmeldt 956 indbrud i Gentofte Kommune, året efter var det steget til 974. Men da 2018 var omme, talte statistikken kun 656 indbrud. 318 færre end året før.

Hvorfor lister tyvene pludselig uden om Gentofte? Har politiet startet en ny indsats i 2018? Er Gentofte-borgerne blevet bedre til at tyverisikre deres hjem?

Carsten Spliid, politiinspektør i Nordsjællands Politi og linjechef for forebyggelse og nærhed i Nordsjællands Politi, kan ikke komme med en enkeltstående forklaring på faldet, som er det største i hele politikredsen.

"Der er mange ting, som spiller ind. Der foregår lige nu en massiv forebyggelse på mange planer. Vi er med i 'Bo Trygt', som er en landsdækkende kampagne, TrygFonden, Bolius, Det Kriminalpræventive Råd og Realdania står bag, hvor målet er at få indbrud i Danmark ned med 2/3. Kampagnen opfordrer til indbrudstjek og nabohjælp. Men hvor meget det er slået igennem, ved vi ikke endnu. I september omorganiserede vi fra station- til linjemodel, hvor vi fik dedikeret mange flere ressourcer til efterforskning, operationer og forebyggelse. Derudover er Gentofte Kommune med politikerne i spidsen begyndt at sætte det på dagsordenen (et nyt opgaveudvalg red.). At indbrud er blevet et fælles problem, som vi skal være sammen om at løse, gavner meget. Politiet kan ikke gøre det alene," siger Carsten Spliid.

Flere sigtelser

Ud over et fald i indbruddene er sigtelsesprocenten til gengæld steget, fortæller Carsten Spliid. I dag ligger den over 20 pct., hvilket blandt andet skyldes, at Nordsjællands Politi er blevet bedre til at sikre spor fra gerningssteder, så de kan hænge tyvene op på flere forhold, når de fanger dem.

Her lyder en opfordring fra inspektøren til, at folk bliver bedre til at registrere, hvad de har af effekter.

"Der er ikke noget værre for en politimand end at udlevere effekter til en indbrudstyv, fordi vi ikke kan bevise, at det stammer fra et indbrud," siger han.

Kan faldet af indbrud ikke også blot skyldes tilfældigheder?

"På landsplan er der sket et generelt fald i indbrud, og det samme ser vi for hele Nordsjælland i 2018. Kun få kommuner oplever ikke et fald. At Gentofte har et så stort fald, ved vi selvfølgelig ikke, om det skyldes, at indbrudstyvene bare er sprunget kommunen over og i stedet taget til Lyngby og Rudersdal, som ikke har set det samme fald. Men vi glæder os over, at Gentofte, der har været hårdt ramt i mange år, har færre indbrud," siger Carsten Spliid og understreger:

"Borgernær kriminalitet er noget, der fylder i vores daglige bekæmpelse af kriminalitet. Vi bruger mange ressourcer på den del, fordi vi ved, at det gør ondt på borgerne at opleve et indbrud. Det er ekstremt ubehageligt at have haft ubudne gæster i sit hjem."

Klisterrmærket er ikke nok

Flere og flere tilmelder sig nabohjælp og får et klistermærke på døren. Men det er ikke nok, fortæller Carsten Spliid.

"Man skal være en aktiv nabohjælper, der holder et vågent øje med sine naboers villa og give håndslag med sine naboer om at være opmærksom. For eksempel aftale, at de ældre skal holde øje med vejen og villakvarteret om dagen, så kan dem, der arbejder, holde øje om aftenen. Også interessere sig for, hvem der kører op og ned ad vejen. Mit bedste råd er at sige goddag til dem, man ikke kender på vejen. Hvis det er en tyv, der bliver hilst på og dermed genkendt, går han eller hun et andet sted hen. Det værste for en tyv er at blive genkendt," siger han.

Hans Toft (K) har været ude og tale om kommunalt vagtværn. Tror du, at det løser problemet?

"Vi har ikke nogen officiel holdning til, hvad politikerne sætter i gang eller bruger deres penge på," siger Carsten Spliid.

Hvad er så den bedste sikring mod indbrud?

"At vi alle accepterer, at det er en fælles opgave. I stedet for at pege fingre ad hinanden, som der var en tendens til for år tilbage, så arbejder vi sammen for at løse den her udfordring, og det gælder både borger, virksomhed, kommune og politi," siger han.

Tre profiler på indbrudstyve

    Den lokale: Typisk en narkoman og stofmisbruger, som altid har været i området og skaffer sig til dagen og vejen.

    Den professionelle: Typisk styret af bander eller organiserede grupper, som går efter designting, og som har et netværk, hvor de også hurtigt kan afsætte det. Eller ovenikøbet også får bestillinger.

    Den udenlandske: Udenlandske og omrejsende kriminelle fra Østeuropa, som er kendetegnet ved, at de laver mere forskelligartet berigelse; biler, tricktyveri, indbrud og butikstyveri.

Publiceret 15 March 2019 11:00

SENESTE TV