Bogen er skrevet af journalist Maria Lyngsø Hougaard (tv.) og jordemoder på Baby Instituttet, Camilla Kristiansen (th.).

Bogen er skrevet af journalist Maria Lyngsø Hougaard (tv.) og jordemoder på Baby Instituttet, Camilla Kristiansen (th.).

Ny bog hjælper forældre til børn med refluks

’Refluks – hjælp din baby’ udgivet af Baby Instituttet/Det Private Barselshotel i Gentofte er den første danske bog om emnet

Af
Peter Klar

Det er helt normalt, at babyer gylper, men for nogle babyer udvikler tilbageløbet af mad sig til en smertefuld sygdomstilstand, der påvirker hele den nye familie dybt, fordi det bliver svært at etablere den døgnrytme, der er afgørende for barnets – og forældrenes – trivsel.

Derfor har Baby Instituttet/Det Private Barselshotel i Gentofte nu udgivet den første danske bog, der sætter fokus på fænomenet, hvis medicinske betegnelse er refluks.

’Refluks – hjælp din baby’ er skrevet af Camilla Kristiansen, som er jordemoder på Baby Instituttet, og journalist Maria Lyngsø Hougaard.

’Refluks – hjælp din baby’ er den første danske bog, der sætter fokus på fænomenet.

’Refluks – hjælp din baby’ er den første danske bog, der sætter fokus på fænomenet.

Bogen samler viden om refluks fra Danmark og udlandet og bygger derudover på Baby Instituttets egne erfaringer fra arbejdet med børn og forældre, der bor og får hjælp på Det Private Barselshotel på Gentofte Hotel.

Behov for en bog

”Vi møder børn med refluks mere og mere, og på Baby Instituttet er det vores mission at hjælpe familier godt på vej og på rette spor, hvis ikke de har fået den bedste start. Det går lige i hjertet på en, når vi møder babyer med refluks og deres forældre. Det er en forfærdelig situation både for barn og voksne. Vi ønskede at gøre mere, end vi allerede gør, for børn og forældre med dette problem,” siger Camilla Kristiansen.

Det er svært for forældre at finde samlet og let tilgængelig viden om refluks.

”Der var behov for en bog, der henvender sig til forældrene, der er i en situation, hvor de ikke har meget tid og overskud til selv at finde information. De lever på kanten af, hvad de kan holde ud. Når familierne bor på barselshotellet, arbejder vi meget med at stabilisere en god døgnrytme, hvor spisning, søvn og vågentid fungerer bedst muligt. Det er det bedste fundament for trivsel og godt familieliv i den fase. Men børn med refluks er i en tilstand, hvor deres nervesystem er i alarmberedskab. Det nedsætter også fordøjelsen og skaber en ond cirkel, så familiens døgnrytme og fundament bliver ødelagt,” siger Camilla Kristiansen.

Mange årsager

’Refluks’ betyder ’tilbageløb’ og beskriver den fysiske tilstand, hvor der løber indhold fra babys mavesæk tilbage op i spiserøret og måske ud af munden i form af gylp.

Ifølge Camilla Kristiansen kan der være mange forskellige årsager til refluks:

”Det kan skyldes syreindhold fra mavesækken, eller at babys krop har svært ved at håndtere komælksprotein. Hos nogle babyer skyldes det spændinger eller låsninger fra fødslen, som forplanter sig ned gennem fordøjelsessystemet og kan svække lukkefunktionen.”

Andre babyer er forstoppede, så passagen er langsom, og trykket opad øges.

”For stramt eller for kort tungebånd kan også bidrage til refluks, fordi baby må sluge mere luft under spisning. Det udspiler mavesækken og kan øge syredannelsen. Og hvis der er ubalance i tarmfloraen, fungerer fordøjelsen dårligere. Og så er der formentlig en hel masse, vi ikke ved, for der er ikke så meget forskning i det her.”

Refluks behandles og afhjælpes blandt andet med medicin og en række forskellige behandlingsformer som akupunktur, ergoterapi, fysioterapi, kranio sakral terapi og osteopati.

Publiceret 20 March 2019 11:22

SENESTE TV