Folketingets formand Pia Kjærsgaard gæstede mandag Øregård Gymnasium i sin hjemby Gentofte.

Folketingets formand Pia Kjærsgaard gæstede mandag Øregård Gymnasium i sin hjemby Gentofte.

Pia Kjærsgaard på Øregård: ”Vi burde have stemmepligt i Danmark”

Mandag lagde Folketingets formand Pia Kjærsgaard vejen forbi Øregård Gymnasium, hvor hun på et fællesmøde satte folkestyret, grundloven og demokratiets tilstand på skemaet

Inden alle pludselig talte om babyers ret eller ej til at opholde sig i folketingssalen, benyttede Folketingets formand Pia Kjærsgaard mandag - parlamentets mødefri dag - chancen for at møde eleverne på Øregård Gymnasium.

Efter Pia Kjærsgaard havde holdt oplæg for gymnasieeleverne om, hvordan en lov bliver til og hvordan hendes arbejde som folketingsformand foregår, blev der åbnet for spørgsmål.

En elev ville vide, hvordan Pia Kjærsgaard holder styr på, hvornår hun er formand for Folketinget og hvornår hun er politiker for Dansk Folkeparti.

"Der findes ingen manual for, hvordan man klarer den balancegang. Selv om jeg er formand, er jeg politisk aktiv, ligesom mine forgængere har været. Jeg deltager i gruppemøder og stemmer med Dansk Folkeparti. Jeg er meget opmærksom på at være en samlende person og tillidsmand for Folketinget over for regeringen - men jeg går ikke i ét med tapetet. Vælgerne har stemt mig ind i Folketinget for at kæmpe for nogle synspunkter, og dem lægger jeg ikke til side, selv om jeg er formand," forklarede hun.

På den måde adskiller Folketinget sig fra f.eks. Riksdagen i Sverige. Her kan formanden ikke være medlem af et parti, så længe han eller hun er formand for parlamentet.

Fake news

Med et folketingsvalg lige om hjørnet kom diskussionen ind på, hvordan vi forhindrer falske historier under valgkampen.

Pia Kjærsgaard oplyste, at alle partier i Folketinget har haft besøg af både Forsvarets Efterretningstjeneste og Politiets Efterretningstjeneste. De har rådgivet om, hvordan man kan gardere sig mod udenlandske kræfter, der vil påvirke valgets udfald.

"Partierne på Christiansborg er lige nu ved at indgå en aftale, hvor de giver hinanden håndslag på, at de vil orientere hinanden, hvis de bliver hacket og lader være med at sprede falske historier. Men vi skal også passe på, at vi ikke kommer til at se spøgelser," lød hendes formaning.

Tillidskrise

Ifølge Pia Kjærsgaard hænger en del af tillidskrisen mellem politikere og befolkning sammen med det billede, som medierne tegner af det politiske arbejde. Man kan ifølge hende let få det indtryk, at Folketinget er et sted, hvor politikerne bekriger hinanden i stedet for at søge sammen om politiske resultater.

"Jeg bliver ærgerlig og ked af det, når nogen kritiserer arbejdsmiljøet i Folketinget. Det er ikke noget, jeg kan genkende fra mine 35 år i politik. Vi kæmper hver især for vores synspunkter. Medlemmerne kan godt gå lidt hårdt til hinanden i folketingssalen, men debatterne bliver holdt i en ordentlig tone. Vi respekterer hinanden og taler godt sammen," sagde hun.

Grundlov til nye 18-årige

Formanden fortalte, at Folketinget siden 2005 har sendt en kommenteret grundlov til alle nye førstegangsvælgere før kommunal- og folketingsvalg for at motivere dem til at stemme.

Inden valget til kommuner og regioner i 2017 var der cirka 120.000 danskere, der fik grundloven sammen med en hilsen fra Folketingets formand. Det har ifølge forskning øget valgdeltagelsen blandt unge.

Der var også plads til de brede smil, da Pia Kjærsgaard lagde vejen forbi Øregård Gymnasium.

Der var også plads til de brede smil, da Pia Kjærsgaard lagde vejen forbi Øregård Gymnasium.

En kommende førstegangsvælger på Øregård ville høre, om formanden havde et godt råd om, hvordan man får et overblik over, hvad partierne mener.

Pia Kjærsgaard foreslog at tage en af de test, som blandt andet aviserne har på nettet. Her svarer man på en række spørgsmål og får svar på, hvilken eller hvilke kandidater man har mest til fælles med.

"Det kan være en genvej, men man skal selvfølgelig sætte sig ordentlig ind i tingene, før man sætter sit kryds. At stemme handler om at være med til at bestemme, hvordan vores samfund skal indrettes. Vi har stemmeret i Danmark, men jeg mener faktisk, vi burde have stemmepligt," slog hun fast. jbl

Publiceret 21 March 2019 14:35

SENESTE TV