Danskerne skal til stemmeurnerne både den 26. maj og den 5. juni. Arkivfoto

Danskerne skal til stemmeurnerne både den 26. maj og den 5. juni. Arkivfoto

Gentoftes Mr. Valg: "5. juni... det giver et par udfordringer"

I 30 år har kontorchef Lars Nibelius organiseret valg i Gentofte. Med to valg så tæt på hinanden ved han godt, hvad han skal lave i de næste fire uger

Af
Jesper Bjørn Larsen

Da Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen lidt før kl. 14 i dag udskrev folketingsvalg til afholdelse på Grundlovsdag, den 5. juni, brød jublen ikke just løs på Gentofte Rådhus.

Valgkoordinator Lars Nibelius lægger i hvert fald ikke skjul på, at han personligt havde håbet på, at folketingsvalget var kommet lidt senere.

"Det skyldes nogle tekniske komplikationer. Det er svært for os at kalde folk ind, når valget ligger så tæt på valget til Europaparlamentet søndag den 26. maj. De folk, der allerede er blevet tilforordnet, er simpelthen spærret i vores systemer nu, så det giver nogle logistiske udfordringer," siger Lars Nibelius, der skal bruge cirka 300 tilforordnede til både det ene og det andet valg.

Lars Nibelius har arbejdet med valg i Gentofte Kommune siden 1989 og har stået i spidsen for alle valghandlinger siden 1998. Og han kalder 26. maj og 5. juni for "et par svære datoer" set fra hans stol.

"Sidste gang, der var EP-valg, var det også på en søndag, og der var afbudsprocenten på over 50 for de tilforordnede. Mon ikke også, der er mange, der skal til en konfirmation på Grundlovsdag?"

Til EP-valget begynder valghandlingen kl. 9, fordi det har status af et 'helligdagsvalg', men folketingsvalget begynder kl. 8, så det har på trods af placeringen på Grundlovsdag status af et 'hverdagsvalg'.

Selv om Grundlovsdag ikke officielt er en helligdag, så er der mange mennesker, der har fået dagen helt eller delvist fri i deres overenskomster. På spørgsmålet, om det mon kan tænkes at øge valgdeltagelsen, tøver Lars Nibelius lidt:

"Det ved jeg faktisk ikke. Nu var valgdeltagelsen i Gentofte ved seneste folketingsvalg i 2015 jo helt oppe på næsten 90 (89,18, red.), så det er svært at sige, om den vil stige yderligere. Men jeg forventer i hvert fald en mere homogen tilstrømning til valgstederne. Knap så meget tryk på om morgenen og ved fyraften, men mere bredt ud over hele dagen. Så måske får vi en mere hyggelig, laid back-stemning end ved et normalt hverdagsvalg."

Hvor travlt har du egentlig lige nu?

"På en skala fra 1 til 10? 28. Jeg har fået 12 mails bare i de fem minutter, jeg har talt med dig," smiler Lars Nibelius.

Publiceret 07 May 2019 16:09

SENESTE TV