Seniorandelsforeningen Skjoldagervej 48-66 er blandt de fire nominerede til at vinde titlen som 'Årets Bedste Naboskab'. Foto: Kathrine Albrechtsen

Seniorandelsforeningen Skjoldagervej 48-66 er blandt de fire nominerede til at vinde titlen som 'Årets Bedste Naboskab'. Foto: Kathrine Albrechtsen

Har Skjoldagervej Årets Bedste Naboskab?: "Når jeg går ned med skraldet, skal jeg sætte en halv time af"

På Skjoldagervej lever og ånder en seniorandelsforening, som med sine udvalg og aktiviteter rækker ud til sine 68 beboere, der flere gange om måneden enten strikker, snitter, skåler eller spiser sammen

Af
Kathrine Albrechtsen

68 borgere har adresse på Skjoldagervej 48-66, og Helle Buus ved, hvem der bor bag hver eneste dør.

"Når jeg går ned med skraldet, skal jeg sætte en halv time af, fordi jeg møder så mange på vejen," siger hun.

Helle Buus er ikke den eneste, som er på fornavn med alle beboerne. Siden Skjoldagervej 48-66 i marts 2017 overgik fra at have været pensionistboliger siden 1958 for ansatte i Danske Bank til en senior andelsforening, er stedets beboere rykkede et skridt tættere sammen.

"Det, at det er blevet vores eget, og vi nu har et fælles ansvar, har gjort en forskel for vores fællesskab," siger Lene Bornvang.

Og Anne Reimers er enig.

"Der er så meget positiv energi her, hvor vi hjælper hinanden og har så mange tilbud. Det er blevet et helt unikt sted at bo," siger hun.

Ved overdragelsen til andelsforening var det vigtigt for beboerne, at fælleshuset blev bevaret, som i dag danner rammerne for andespil til gløgg, påskefrokost og sommerfest samt sangaften med Torben Bang ved klaveret, hvor de synger efter Højskolesangbogen. "Den 18. udgave. Det er vigtigt at sige," griner pianisten.

For at bo her, skal man være fyldt 50 år, børnene skal være flyttet hjemmefra, mens hunde ikke er tilladt. "Og du må ikke snorke," supplerer Torben Bang.

Fra hus til lejlighed

De fleste af beboerne boede i hus, før de flyttede ind i lejligheder på 85 kvm, og det betyder ofte, at der er mange ting, som skal afsættes. Blandt andet værktøj. Men i Skjoldagervejs værksted finder Jørgen Mellerup og Klaus Strøm, som står bag værkstedsudvalget, med glæde en plads på hylderne til fælles afbenyttelse for alle beboerne.

Klaus Strøm og Jørgen Mellerup er med i Værkstedsudvalget, som bl.a. har stået for nye dørskilte til beboerne. Privatfoto

Klaus Strøm og Jørgen Mellerup er med i Værkstedsudvalget, som bl.a. har stået for nye dørskilte til beboerne. Privatfoto

Hernede bliver der snittet, skåret og pudset til både private og fælles projekter, som da flere beboere skulle have nye dørskilte, stod Jørgen og Klaus for hvert eneste.

Værkstedsudvalget sørger også for, at Skjoldagervejs ejendomme forbliver velholdte, hjælper beboere med at renovere deres altan, og da halvdelen af beboerne skulle have nye sikringsdøre, stod de for at indhente et godt tilbud. "Og så er vi efter VVS'eren, så vi ikke får vandskader," fortæller Jørgen Mellerup.

Skjoldagervej består af to blokke, der ligger i øst og vest. Så når Helle Buus åbner sin franske altandør op om morgen, vinker hun altid over til en beboer på den anden side, som også har sat sig til rette med morgenkaffen.

"Der er lidt en drillekrig mellem de to blokke om, hvor der er bedst at bo," siger Anne Reimers, som fortæller, at udover fællesskabet på tværs af blokkene, har opgangene imellem også tradition for at komme på visit hos hinanden til kaffe eller middag.

København og Kim Larsen

Hver onsdag kl. 9.30 er der afgang fra havelågen, hvor motionsgruppen med Birthe Kjærsgaard i spidsen, står klar til at gå en time i et rask tempo.

"Men hvis der er en, som har ondt i ryggen eller har planer, så korter vi turen. Vi arrangerer også længere udflugter, som en tur til København for at se maleriet med Kim Larsen på Christiania eller til Bispebjerg for at se kirsebærtræerne blomstre. På de lange ture skal vi have et lille glas vin på vejen eller en kop kaffe," siger Bithe Kjærsgaard.

Udflugt til Bispebjerg Kirkegård for at se kirsebærtræerne blomstre. Privatfoto

Udflugt til Bispebjerg Kirkegård for at se kirsebærtræerne blomstre. Privatfoto

Hvis vejret holder dem hjemme, så gemmer Skjoldagervej også på et fælles motionsrum, hvor beboere har stillet deres gamle træningsmaskiner ned. Her står fire motionscykler over for hinanden. "Så vi kan snakke, mens vi cykler," siger Birthe Kjærsgaard.

Villabyerne bliver også gransket for gratis arrangementer. "Dem er vi næsten altid til. Vi er jo fattige pensionister," siger Helle Buus.

Det er ikke alle beboere bag de 68 døre, som er friske nok til udflugter.

"Dem, som ikke har det godt, holder vi øje med. Sørger for, at de får vasket tøj eller handlet ind," siger Anne Reimers.

Den omsorg kender Viveca Bach Andersen til. Hun flyttede ind for snart syv år siden med sin mand, hvis handicap blev så forværret, at han for halvandet år siden måtte på plejehjem. Her oplevede hun en enorm støtte fra sine naboer.

"Det var hårdt at flytte fra hinanden efter næsten 40 års ægteskab. Og det er fortsat hårdt at pendle hver dag mellem min lejlighed og min mands bolig. Men så er det, at jeg påskønner at bo et sted som i vores forening. Dagligt spørger flere beboere, hvordan min mand har det og sender deres hilsner. Ti beboere har besøgt min mand, og nogle kommer jævnligt til kaffe eller eftermiddagsøl. Og jeg kan regne med, at når jeg tager væk på ferie, får han ekstra besøg," fortæller hun, som selv flere gange om måneden drikker en kop kaffe eller spiser aftensmad med beboere i opgangen.

"Og når jeg rejser på ferie, bliver jeg ikke spurgt, om de skal hjælpe med noget, men hvad de skal hjælpe med," siger hun.

Torben Bang er en af dem, som har nøgle til sin nabo.

"Når han er fem uger i sommerhus, så vander jeg hans planter. Der eksisterer en stor hjælpsomhed her," siger han.

En hjælpsomhed, som rækker ud over husmurene. En gang om måneden mødes håndarbejdsklubben enten i den fælles have eller i de bløde sofaer i fælleshuset sammen med kaffe og kage.

"Vi strikker huer og bamser til for tidligt fødte på Rigshospitalet," fortæller Birthe Kjærsgaard.

Grillaften året rundt

Lejlighederne har altan, men hvis der er brug for at komme ud i større grønne omgivelser, har Skjoldagervej en have.

For enden er der et halvtag, som huser havemøbler nok til at kunne gæste en stor del af beboerne. En gang om måneden er der havedag, hvor havemøbler bliver renset, luget bede, mens Torben gasser ukrudt. Dem, som ikke har fysikken, bidrager med kaffe og kage. Sidste gang dukkede der 20 beboere op.

Den månedlige havedag i den fælles have. Privatfoto

Den månedlige havedag i den fælles have. Privatfoto

Haven har også en grill, som bliver flittigt benyttet, især første onsdag i måneden, hvor foreningen året rundt har sammenkomst. Her står Jørgen Mellerup og Klaus Strøm klar ved grillen, mens beboerne selv bidrager med bøffen.

Skjoldagervej har hvert år en generalforsamling, hvor nye tiltag og nyt fra udvalgene bliver vendt. Og listen over udvalg og initiativer fortsætter, når man taler med beboerne. Selvom de har et stærkt og initiativrigt fællesskab, er det vigtigt for Helle Buus at understrege, at der er ingen tvang.

"Vi respekterer, at vi er forskellige, og at man ikke er mærkelig, hvis man bliver væk fra arrangementerne," siger hun.

Det nyeste tiltag er vinklubben med vinsmagning, tapas og ost ført an af Klaus Strøm, som blev et yderst velbesøgt arrangement med 44 beboere.

"Ingen skulle tænke på taxa, og vi kunne bare bære hinanden hjem," griner Helle Buus, som fortæller, at de heller ikke er sene til at holde indvielser.

"Vi indvier alting med et glas vin, selv en markise," siger hun.

Rygtet har spredt sig

Når beboerne fortæller om fællesskabet i Skjoldagervej, er det ikke alle, som tror på dem, fortæller Torben Bang.

"Jeg tror, at de er lidt misundelige," siger Anne Reimers.

"Nogle kalder os for reservatet eller ollekolle," fortæller Jørgen Strøm.

I håndværksklubben bliver der strikket til for tidlig fødte på Rigshospitalet. Privatfoto

I håndværksklubben bliver der strikket til for tidlig fødte på Rigshospitalet. Privatfoto

Og rygtet om Skjoldagervejs sociale fællesskab har efterhånden spredt sig. Det vidner den lange venteliste om, som man kun kommer på med en anbefaling fra en beboer. Det betyder, at mange familiemedlemmer i dag bor sammen i Skjoldagervej, så der er stort altid nogen, som kender de nye, som flytter ind.

"Med tanke på, hvor godt vi har det, ønsker jeg virkelig, at der var nogle flere af disse fællesskaber derude," siger Klaus Strøm. Helle Buus er enig.

"Rent sundhedsmæssigt er fællesskaber godt. Undersøgelser viser, at man lever længere," siger hun.

Årets Bedste Naboskab

Villabyerne har modtaget fantastiske indstillinger fra hele Gentofte Kommune i vores efterlysning af særlige naboskaber.

Fire er nu nomineret til titlen som 'Årets Bedste Naboskab'.

I sidste uge kunne du møde ViaTaf, og i denne uge er vi på besøg hos Skjoldagervej.

Publiceret 17 May 2019 10:32