Marianne Bigum, SF:

Marianne Bigum, SF:

Mød kandidaterne: "Vores største udfordring lige nu er, at der stadig er alt for mange politikere, som ikke reelt har indset, hvor alvorligt det står til med klodens tilstand"

Villabyerne præsenterer alle partiernes lokale kandidater op til valget med en blanding af personlige/skæve spørgsmål og de mere politiske. Her kan du møde Marianne Bigum fra SF.

Hvilken mærkesag brænder du mest for?

"Helt klart at mindske udledningen af klimagasser og få gang i den grønne omstilling. Vi skal holde op med at forurene planeten, og så skal vi få vores ressourceforbrug og affaldsproduktion under kontrol. Hvis hele verdenen levede som os danskere, ville det kræve 4,2 jordkloder, det synes jeg er helt vildt."

Hvorfor gik du ind i politik?

"Jeg er uddannet civilingeniør ph.d. i miljøteknologi, og har i mange år arbejdet med at løse vores klima og miljøproblemer. Jeg kan se, at vores system ikke er holdbart, og samtidig kan jeg også se løsningerne. Mange gør en indsats, men der er brug for større løsninger på samfundsniveau, hvis vi skal nå det. Det er muligt. Det nytter, hvis vi handler nu."

Hvordan vil du gøre en forskel i Folketinget?

"Med en god portion stædighed og villighed til at finde løsninger på tværs af partier. Derudover, så er min tilgang til politik, at den skal baseres på viden, dvs. forskere, fagpersoner, virksomheder, grønne organisationer og andre med viden og praktiske erfaringer. Vi får de bedste løsninger, når vi lytter, men også når vi som politikere kan gennemskue, hvad som er fakta og hvad som er partsindlæg og egeninteresse."

Hvad er Danmarks største udfordring lige nu?

"Vores største udfordring lige nu er, at der stadig er alt for mange politikere, som ikke reelt har indset, hvor alvorligt det står til med klodens tilstand. Der er også mange borgere, som ikke har, men det er politikernes ansvar at gøre noget ved det. Der er i dag et flertal af borgere, der gerne vil have en øget indsats for klimaet. De ved lige som jeg, at det nytter."

Hvem er dit politiske forbillede?

"Det må blive ægteparret Frederik og Mathilde Bayer. De var hinandens trofaste rådgivere og støtter og drømte og arbejdede hele livet for verdensfred, demokrati, lighed, retfærdighed og kvindernes stemmeret. Dengang, for omkring 100 år siden, var samfundet imod dem, men de kæmpede ukueligt videre for deres idealer. Frederik var venstremand og medlem af Folketinget, og så fik han Nobels fredspris for sit arbejde med det internationale fredsarbejde. Sammen stiftede de også Dansk Kvindesamfund."

Hvilken historisk begivenhed ville du gerne have været en del af?

"Live Aid i London i 1985. Det må have været en fantastisk følelse at stå sammen om så vigtig en sag, og så ville jeg have elsket at opleve Bowie og Queen live, som jeg er kæmpe fan af."

Hvad fik dig senest til at grine?

"Jeg har ret let til latter, og med tre små børn er der masse af sjove episoder. Men her den anden dag afholdt en veninde og jeg 'Klima og Kor'-koncert. Jeg havde taget min kæreste og vores tvillinger med. Da klangen for en af de smukke korsange ebber ud, beslutter vores ene lille dreng, at det da var det HELT rigtige tidspunkt at lave højlydt og langstrakt i bleen. Der var min kæreste og jeg rimelig flade af grin og det øvrige publikum også."

Hvad gør dig vred?

"Uretfærdighed og når folk er uærlige. Jeg synes demokrati er fantastisk, og jeg synes, at det er helt fair at være uenige om en sag, hvordan den skal løses og hvilken retning Danmark skal gå. Men man skal være ærlig omkring det. Jeg blev f.eks. ret vred, da Esben Lunde Larsen besluttede at udflytte Miljøstyrelsen til Odense under påskud af 'et Danmark i balance', hvor det reelt egentlig handlede om at få benhård politisk kontrol over et embedsværk, som tillod sig at stå fast på deres faglighed."

Hvad er din dårligste vane?

"Jeg er tidsoptimist og tror tit, at f.eks. transport kun tager en time, hvor det måske i virkeligheden tager to. Samtidig kan jeg hurtigt blive helt opslugt af et eller andet, så jeg glemmer alt omkring mig, og så er der pludselig gået tre timer. Af samme årsag er det sket mere end én gang, at jeg har brændt kartofler på."

Hvad er det vigtigste, din mor eller far har lært dig?

"Primært at man skal kunne klare sig selv og ikke kan regne med, at andre klarer tingene for én."

Blå Bog

36 år. Bor på Nørrebro.

Er uddannet civilingeniør og ph.d. i miljøteknologi samt diplomingeniør i kemi.

Arbejder som seniorkonsulent hos Rambøll.

Bor sammen med 'sit livs kærlighed' Jacob, som hun har tre børn med.

Publiceret 17 May 2019 06:31