Ægte kærlighed mellem Mo-Mo og Poul Malmkjær. Privatfoto, 1997.

Ægte kærlighed mellem Mo-Mo og Poul Malmkjær. Privatfoto, 1997.

Ny bog: Poul Malmkjær er bidt af hunde

Den tidligere DR-medarbejder og filmkritiker har med udgangspunkt i Gentofte skrevet en anderledes - og fornøjelig - bog om menneskets bedste ven

I mange år kunne man se tv-produceren Poul Malmkjær lufte sin hund, Mo-Mo, i området omkring Gentofte Sø og i Bernstorffsparken. Morgen, middag og aften.

"Det holdt mig væk fra gadehjørnerne, som jeg plejer at sige," lyder forklaringen.

Da Mo-Mo døde i 2013, besluttede Poul Malmkjær, at han ikke ville have en afløser for den store, sorte Briard, der blev 13 år.

"Det lyder sentimentalt, men jeg vil ikke have en hund, der overlever mig. Og uden hund kunne min kone og jeg flyve ud i verden i stedet for at køre i bil ned gennem Europa, som vi havde gjort det med Mo-Mo bag i bilen, hvor bagsædet var taget ud, så der var plads til hund og kufferter – og til den vin, vi havde købt i Frankrig og Italien."

I stedet besluttede Poul Malmkjær at skive en bog om hunde, 'Hunde er vel også en slags mennesker', der kom på gaden i sidste måned.

Her trækker han på sine erfaringer med Mo-Mo og sin første hund, gadekrydset Trine – en blanding af en Airdaleterrier og en Newfoundlænder – der også blev 13 år.

"Jo ældre jeg er blevet, jo mere sætter jeg pris på hunde og deres selskab. Selv om jeg ikke længere har hund, har jeg altid hundekiks i lommen, når jeg går tur. Så bliver jeg populær blandt hunde, der også godt kan lide mig, fordi jeg altid ser dem i øjnene," fortæller Poul Malmkjær.

"Der er skrevet mange bøger om hunderacer, opdragelse og træning, men ingen bog, der afdækker kulturhistorien i mosaikker. I flere år samlede jeg idéer og anekdoter om hunde på min computer, og jeg læste meget om hunde og lavede et stort research," forklarer Poul Malmkjær.

Bogen er en lang rejse med menneskets bedste ven - fra det gamle Grækenland, Perserriget, Ægypten, Kina, Island, vikingetiden og frem til vor tid. Læserne bliver klogere på store malere, politikere, forfattere og kongers forhold til hunden og på de mange film og tv-serier, der er lavet om kloge og heltemodige hunde.

Det hele er illustreret af flotte malerier med hunde og mennesker og garneret med sjove anekdoter og bevingede ord, sagt af alverdens berømtheder.

Bøger om alt

Poul Malmkjær har skrevet 37 bøger og oversat talrige bogudgivelser, bl.a. den store biografi af stumfilmsstjernen Asta Nielsen.

"Bogen om Asta Nielsen er jeg særligt glad for, og det samme gælder 'Gøgler og Generaldirektør' om Nordisk Films første generaldirektør, Ole Olsen, samt børnebogen 'Den søsyge Ælling', som jeg skrev til min lille datter. Den største salgssucces har været 'Fyndord for Folket' om W.C. Fields, der blev udgivet i 1983 og siden udkom i 13 oplag."

Listen over bøger fra Poul Malmgrens hånd tæller hele paletten: Gåde- og quizbøger, bøger om mad og vin, børnebøger, bøger om erotik og bøger om ’Far til fire’, Chr. Arhoff, Groucho Marx, Mae West, Gøg og Gogge, Casanova og Hollywood. For ikke at glemme biografien om Gentofte Kino: '75 år i filmens tjeneste'.

84-årige Poul Malmkjær med sin bog om hunde, der nok bliver den sidste fra hans hånd. Foto: Signe Haahr Pedersen

84-årige Poul Malmkjær med sin bog om hunde, der nok bliver den sidste fra hans hånd. Foto: Signe Haahr Pedersen

Men hvordan får han tid til det hele – ikke mindst dengang han arbejdede i Danmarks Radio:

"Jeg er altid stået op klokken 5 om morgenen. Så er der ro i huset, og efter at have lavet kaffe sætter jeg mig foran computeren, sorterer mails fra støtteforeninger, vinpushere og rejsebureauer, og så går jeg i gang med at skrive. Men 'Hunde er vel også mennesker' bliver nok den sidste bog fra min hånd. Det er et stort arbejde at skrive en bog. Især fødslen med at finde et forlag, diskutere indholdet med forlaget, lave research og finde billeder er vanskeligt og tager tid. Selve skrivearbejdet er det mindste".

Poul Malmkjær blev i 1960’erne tilknyttet DR, hvor han i en lang årrække var ansvarlig for tv-biografens repertoire. Han var vært for 'Natkassen', hvor han gav rum for eksperimenterende film, og siden blev han redaktionsleder på Danmarks Radios TV-Drama. Han var desuden i 14 år medredaktør af tidsskiftet ’Kosmorama’. Han forlod Danmarks Radio i 1996.

Publiceret 06 June 2019 10:11