Jan Lykke, 58 år, projektleder, Gentofte Hovedbibliotek

Hvilken roman har du sidst læst?

" 'Beton' af Thomas Bernhard. Østrigsk forfatter, en stor kanon indenfor den centraleuropæiske litteratur. Han døde i 1989, men bogen, som er fra 1982, er frisk og sprød som et nyplukket æble. Et spændende bekendtskab fra min side, og bestemt en god, tankevækkende og til tider ustyrligt morsom roman om en mand, Rudolf, som på tolvte år prøver at komme i gang med en afhandling om komponisten Mendelsohn Bartholdy. Rudolf bor ude på landet i byen Peiskam, søsteren bor i Wien og hun spiller en væsentlig rolle for hans evner, eller nærmere manglende evner til at komme i gang med projektet. Han kan ikke skrive, når hun er på et af sine langvarige besøg hos ham, og han kan ikke skrive, når hun er taget hjem til Wien igen. Et ætsende og personligt portræt af en mand, som er ganske led og ked af ”tilstanden Østrig”, hvilket han beskriver med stor finesse og indsigt. Østrigerne beskriver ham meget malerisk som en ”redepisser”. Jeg kan forestille mig, at Thomas Bernhard anså denne betegnelse for et adelsmærke.

Hvem er din favoritforfatter?

"Jeg har nok en håndfuld af slagsen. Jeg glæder mig altid til nyt fra Haruki Murakami, og den seneste fra hans hånd, 'Mordet på kommandanten', skuffer bestemt ikke. Murakami vintage kan den vel kaldes. Paul Auster holder jeg meget af, Lars Saabye Christensen har som regel et højt niveau, Julian Barnes er rigtig god, og så har jeg fået øjnene op for sci-fi forfatteren Jeff VanderMeer. Han har skrevet den meget omtalte Southern reach-trilogi om det mærkelige Area X, hvor uforklarlige ting sker."

Hvad er din favoritgenre?

"Jeg har ingen konkret favoritgenre – jeg læser lige så gerne klassiske romaner, både danske og udenlandske, som rejseskildringer og rockbiografier. Sammen med en god kollega på biblioteket har vi hver især læst Pontoppidan, Johs. V. Jensen og Jacob Paludan, og haft nogle gode samtaler om bøgerne, det er meget berigende i hverdagen at dykke ned i de bogskatte der gemmer sig i den danske litteraturhistorie. Jeg har dog til gode for alvor at få øjnene op for krimi / spændingsromaner, som indtil videre ikke har fået mig på krogen. Et par af Jesper Steins boger med Alex Steen i rollen som den hårdt prøvede kriminalmand er det dog blevet til i løbet af vinteren."

Har du nogensinde opgivet en bog?

"Yes, op til flere. Jeg ville rigtig gerne blive bedre til at komme ind i flere af de store kvindelige forfatterskaber. Det er blevet til noget Ida Jessen, Tove Ditlevsen og Suzanne Brøgger, men en legende som Virginia Woolf kan jeg bare ikke få dirket op. Måske kommer det, når jeg bliver sådan rigtig voksen og forstandig."

Hvilken bog vil du anbefale andre læsere?

"Lige nu læser jeg 'Vesten mod vesten', af Rune Lykkeberg. Det er simpelthen bare sådan en velskrevet og indsigtsfuld bog om den aktuelle krise, som flere af de vestlige demokratier befinder sig i, efter Trump er kommet til magten i USA, og det engelske parlament er handlingslammet på tredje år, efter Brexit-beslutningen blev truffet. Lykkebergs force er, at han helt sømløst blander popkulturelle fænomener som Harry Potter, Rocky-filmene og Hunger games-serien ind i analyserne af demokratiernes tilstand, og går det med så stort sprogligt overskud og analytisk skarpsindighed, at den fremstår som en roman. Og så er den rasende aktuel:, de gule veste i Frankrig er med, den højrebølge som har rejst sig fra Italien i syd til vores eget Danmark i nord er med – der fås ikke bedre formidling af umiddelbart svært tilgængelig stof på en så elegant og fremkommelig vis."

Publiceret 08 June 2019 10:00