Jesper Andersen, Peter Andreasen og Peter Laursen skåler for de første 100 år. Foto: Henrik Holst

Jesper Andersen, Peter Andreasen og Peter Laursen skåler for de første 100 år. Foto: Henrik Holst

100 år i Holgers forunderlige osteklokke: Her købte hr. Møller på klods

Tiden har stået stille i købmandsbutikken på Ordrupvej. Heldigvis. Sund fornuft siger, at ’Holger’ for længst burde være knægtet af de store supermarkeder, men vin- og delikatesseforretningen har overlevet, fordi kunderne sætter pris på sortimentet, duften, servicen og folkene bag disken

Af
Mikael Østergaard

Da Holger Frederiksen i 1919 åbnede købmandsbutik på Ordrup, var det med vin og delikatesser som speciale. Sådan er det stadig hos ’Holger’, der fejrer 100-års jubilæum den 14. juni.

Vinen er et helt kapitel for sig, men dertil kommer årgangssardiner i olie, fiskekonserves fra Bretagne, tunfisk med bretonniske artiskokker og fransk mayonnaise, te, kaffe og krydderier i løs vægt, håndlavede lakridskarameller fra Bagsværd Lakrids og de velkendte lakridser fra Bülow på Bornholm, honning fra Frederikshavn, appelsiner fra Sicilien, håndrullede cigarer og flydende røg på dunke fra New Orleans.

Kunderne har altid fået høflig betjening hos Holger.

Kunderne har altid fået høflig betjening hos Holger.

For slet ikke at tale om Holgers legendariske Coq au vin mix og Holgers Peberblanding. Som de siger i butikken: ”Der er stadig færre, der ikke bruger Holgers peberblanding”.

Dertil kommer Holgers Julebryg, Holgers Jubilæumsvin fra Bordeaux og Dr. Nielsen’s bitter, der blev skabt helt tilbage i 1937, da dr. Nielsen miksede urter sammen med apotekere i Hobro.

Holger Frederiksen første varebil.

Holger Frederiksen første varebil.

Holger var også blandt de første til at indføre Confit de Canard tilbage i 1991. I dag står de i stabler i alle supermarkedskæder.

Bagerst i butikken – lige før det lille kontor – står en smagstønde og frister, og hver dag er der smagsprøver på enten flydende eller faste lækkerier. Den smagstønde er blevet et fast mødested for mange kunder.

Fra flaskedreng til købmand

I 1961 blev butikken overtaget af Harry Zachariassen – også kaldet Snakkariassen - der ændrede navnet til Holger Frederiksens Eftf. I 1988 overtog købmand Peter Laursen og vinkyper Niels Borella forretningen. I 2012 gik Niels Borella på pension, og Peter Laursen overtog driften og omdøbte i år butikken til ’Holger’, som den allerede hed i folkemunde.

Harry Zachariassen. Søren Sonne og Johnny Visnevskis bag disken omkring 1970.

Harry Zachariassen. Søren Sonne og Johnny Visnevskis bag disken omkring 1970.

Peter Laursen startede som 14-årig i branchen som flaskedreng hos Johannes Rasmussen i Superland på Gentoftegade. Her kom han siden i lære, og da elevtiden var overstået, fik han job hos Harrods i London.

”Det er den eneste gang i mit liv, jeg har haft et andet postnummer end 2820”, siger Peter Laursen, der er født og opvokset i Vangede, hvor han stadig bor.

Tilbage i Danmark fik han job hos Rasch Vinhandel, hvor Niels Borella var chef, og siden skiftede han til Knud Jørgensens vinhandel på Strandvejen 100 i Hellerup. Og 1. juli 1988 overtog Peter Laursen og Niels Borella arven efter Holger Frederiksen på Ordrupvej.

I dag er Peter Laursen eneejer, bistået af Jesper Andersen, der har været i forretningen i 16 år, og Peter Andreasen, der er ny bag disken med kun 3/4 år i bagagen.

Står som i gamle dage

Alt inventar er stort set det samme som ved åbningen af butikken i 1919. Vinreolerne fra gulv til loft og den lange disk står som i fordums tid, og i det hele taget er der ikke forandret mange millimeter.

Det gamle kasseapparat er intakt, men kan kun klare køb på op til 999,99 kr. Foto: Henrik Holst

Det gamle kasseapparat er intakt, men kan kun klare køb på op til 999,99 kr. Foto: Henrik Holst

Selv kasseapparatet og pengeskabet er fra de første år. Holger Frederiksen købte kasseapparatet kontant, da han overtog forretningen i 1919. Der er fire skuffer, en til hver ekspedient, og det fungerer stadig fortræffeligt, men kan kun registrere køb på op til 999,99 kr.

Ud over de mange daglige ekspeditioner arrangerer ’Holger’ mange vinsmagninger og andre arrangementer. Og dertil kommer de mange vingaver og gavekurve til firmaer.

Årets travleste tid er uden sammenligning julen, hvor der bliver brugt 2 km cellofan til at indpakke de ca. 2.000 julekurve til virksomheder og privatpersoner.

Hr. Møller fik klods

Utallige borgere er gennem årene kommet i butikken, og Peter Laursen kender dem alle – og deres familie. En af dem var skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller.

”Hr. Møller var meget glad for chokolade, og da han en dag skulle betale for en plade chokolade, fandt han ud af, at han havde glemt sin pung”, fortæller Peter Laursen.

”Kan jeg få det skrevet, Hr. Laursen”?

”Det kan De godt, hvis De har noget at sætte i pant, Hr. Møller”.

”Det morede skibsrederen, som i det hele taget var en meget venlig mand. Da han på sine ældre dage blev dårligt gående, kom han altid kørende til forretningen op til jul. Så kom chaufføren, Johnny, ind i forretningen og bad mig komme ud til Hr. Møller, der gerne ville ønske mig glædelig jul”.

Holger overlever

Peter Laursen står på 31. år bag disken, og han er sikker på, at ’Holger’ nok skal overleve.

Udvalget af delikatesser er stort, og duften er dejlig. Foto: Henrik Holst

Udvalget af delikatesser er stort, og duften er dejlig. Foto: Henrik Holst

”Der er behov for specialforretninger, og behovet vokser. Der er ting, du ikke kan købe i supermarkederne og på nettet, og du får i hvert fald ikke duften med på nettet. Men det er hårdt arbejde, og man skal være vedholdende og holde omkostningerne nede. Og så kræver det gode, stabile medarbejdere. Dem har jeg heldigvis haft mange af. Så jeg bliver ved, selv om det kan være svært undervejs. Om jeg står bag disken om 10 år, er et åbent spørgsmål. Til den tid er jeg 70, så det bliver i hvert fald ikke på fuld tid”.

Jubilæet fejres fredag den 14. juni kl. 15-19. I stedet for at medbringe gaver opfordrer Peter Laursen til at betænke Danske Hospitalsklovne. Send en SMS til 1277 med teksten ’DHK 10142’, så bidrager du med 50 kr.

Publiceret 10 June 2019 11:00