Mads Tofte stævner ud fra Skovshoved Havn og lægger Danmark bag sig.

Mads Tofte stævner ud fra Skovshoved Havn og lægger Danmark bag sig.

Mads Tofte siger farvel til Danmark i protest

Den tidligere IT-direktør er stukket til søs, for at han og hans kone kan blive genforenet med deres nigerianske adoptivdatter

Af
Mikael Østergaard

Forrige lørdag kl. 12 stævnede Gentofte-borgeren Mads Tofte ud fra Skovshoved Havn. Væk fra Danmark og mod ukendt mål.

Årsagen er, at Mads Tofte og hans nigeriansk fødte kone, Joan, i tre år forgæves har forsøgt at få lov til at være sammen med deres datter Favour, som de har adopteret i Nigeria. Pigen bor derfor hos Joans afdøde fætters enke i Nigeria, hvor hun passer sin skole.

Mads Tofte planlægger sammen med skiftende besætninger at sejle videre til lande, som - i modsætning til Danmark - tillader den lille familie at bo sammen på båden på de tidspunkter, hvor Favour har fri fra skole og Joan kan tage fri fra arbejde i Danmark.

Gift i 30 år

Mads og Joan mødte hinanden som ph.d-studerende på Edinburgh University i 1984. De blev gift i 1989 og har boet i Danmark siden 1990. Joan er både dansk og nigeriansk statsborger.

Mads’ svigermor havde Favour boende hos sig, fordi de biologiske forældre ikke kunne tage sig af pigen. Da Mads’ svigermor døde, adopterede Tofte-ægteparret Favour via de nigerianske myndigheder med henblik på at få hende til Danmark.

Imidlertid anerkender Danmark ikke adoptioner, som herboende personer med dobbelt statsborgerskab foretager i deres andet hjemland. Adoptivbarnet kan end ikke få besøgsvisum, fordi Udlændingestyrelsen vurderer, at der er overvejende sandsynlighed for, at hun ikke vil rejse tilbage. Situationen er derfor, at Mads og Joan juridisk set er forældre til pigen i Nigeria, men ikke kan se hende i Danmark.

Radikal opbakning

Blandt de mange mennesker, der vinkede farvel i Skovshoved Havn, var Mads Toftes mor og Sofie Carsten Nielsen fra Det Radikale Venstre.

”Det er hjerteskærende og udansk. Mads Tofte er kendt som manden, der startede IT-Universitetet op og var rektor frem til slutningen af 2018. Han er desuden ridder af Dannebrog. Det er utaknemmeligt, at vi smider ham ud. Det er absurd, at vi tvinger danske statsborgere ud af landet. Det skyldes et så firkantet, frygtbaseret og DF-drevet syn på politik, at vi ikke tør tage stilling til virkelighedens verden, hvor mennesker lever og forelsker sig og får børn og adopterer på tværs af grænser”, sagde Sofie Carsten Nielsen på kajen. Hun har tidligere forsøgt af løfte sagen i Folketinget. Foreløbigt uden held.

Publiceret 11 June 2019 19:16

SENESTE TV