Bolette Nyvang (tv.) og Sara Milthers er blandt de store rotalenter i Hellerup Kajakklub.

Bolette Nyvang (tv.) og Sara Milthers er blandt de store rotalenter i Hellerup Kajakklub.

Sara Milthers og Bolette Nyvang er rotalenter på togt

Hellerup Kajakklub udmærker sig fortsat på talentsiden, selv om der i klubben i den grad også er plads til bredden

Af
Ole Tradsborg

For både Sara Milthers og Bolette Nyvang er de lange, seje træningspas en del af hverdagen.

Det foregår for det meste i Bagsværd Sø, hvor der næsten dagligt bliver roet mange kilometer. De er begge, deres unge aldre til trods, lysende rotalenter.

16-årige Sara på juniorsiden, mens Bolette, der nu har passeret 18 årsmærket, efterhånden har roet fast i de voksnes rækker flere sæsoner. Bag sig har de et hav af stævnedeltagelse og sejre, for de er begge vindere. Både af mentalitet og sådan helt bogstaveligt forstået.

Og foran har pigerne nu VM- og OL-deltagelse, som blinker forude som de helt store pejlemærker. VM er i august, mens OL, der afholdes i Japan næste år, altså i 2020.

Møde i kajakklubben

Hellerup Kajakklub danner rammen for Villabyernes møde med de unge, men store og lokale ro-talenter, hvor scenen sættes en lørdag i forsommeren. Fra kajakklubbens skønne fælleslokale kan man se Øresund, men det er ikke her de store klubtalenter træner.

"Vi træner begge mest i Bagsværd Sø, faktisk rigt meget," siger Bolette Nyvang og Sara Milthers.

Op mod 6-7 træningspas om ugen bliver det til på søen, mens pigerne træner meget styrketræning i klubben, særligt i de mørke vintermåneder.

Bolette er ubetinget den mest erfarne roer, som startede med at ro allerede som syvårig. Siden er det blevet til et hav af medaljer og titler, men endnu ikke noget, der har gjort hende rig. Faktisk, fortæller hun, skal roerne selv betale for transport af kajak til turneringer rundt i både Danmark og i Europa.

"Klubben giver heldigvis støtte, da de betaler egenbetalingen, og så har jeg fire sponsorer," siger Bolette Nyvang, som dog for eksempel selv må stå for at betale sine træningslejre.

"Der er ingen pengepræmier at hente, så for mig skal det være lystdrevet at ro. Men motivation mangler jeg bestemt ikke, selv om nogle dage på vandet selvfølgelig er bedre end andre," røber hun.

Ungdomstalenter i kø

Det samme siger Sara Milthers, som måske er et endnu større rotalent, for hun kom faktisk 'bare' forbi klubben en dag i sommerferien som led i Gentofte Kommunes sommerferie-tilbud, Aktiv Sommer.

Her lagde hun vejen forbi for små fem år siden og fandt ud af, at det var det, hun havde søgt efter idrætsmæssigt.

Siden er det blevet til mange timer i kajakken. Træningsmæssigt især, men også ved større stævner, nationale såvel som internationale.

Hellerup Kajakklub har dog en stor plads i begge pigers hjerte, for selv om de ikke har så meget tid til klubben, som de nogle gange kunne ønske, så er klubben essentiel for dem begge, for der hersker en helt særlig stemning.

Sara går til dagligt på Gammel Hellerup Gymnasium, hvor hun tager den 4-årige Team Danmark-linje. På den måde har hun god tid til sin idræt og kan også passe studierne, selv om mange internationale stævner hiver i det store ro-talent.

Mental træning giver ro

Foruden at være i fysisk topform er begge piger i mental stærk forfatning. Og det er vigtigt, hvis man skal kunne modstå den modgang, der uværgerligt vil komme. Som Bolette udtrykker det:

"Ved stævner, hvor det går godt, bliver jeg selvfølgelig bekræftet i,at det er det helt rigtige for mig," siger hun og understreger.

"Mental træning er en vigtig del af gamet. Og det er vigtigt, når man løber sur i træningen."

Den betragtning er Sara Milthers enig i.

Sparring er derfor et ord, der fint beslægter emnet, og det er faktisk noget, hvor begge giver og tager. Selvfølgelig er erfarne Bolette den, der kan give mest til Sara, men Sara føler sig allerede i stand til at give tilbage, og det ligger i øvrigt begge piger på sinde. At give tilbage. Så det får de øvrige roere i klubben glæde af.

Man mærker også tydeligt, at klubben betyder meget for dem begge. Og at de har lyst til at give noget tilbage, at være rollemodeller - også overfor hinanden. De røber således, at de begge ser op til, hvad den anden opnår. De gør med andre ord hinanden stolte. Det er nemt at være forbillede i klubben, hvor ungsom og elite snakker nemt sammen. Der er 70 ungdomsroere i klubben, der er fornemt repræsenteret i stort set alle aldersklasser.

God eliteforståelse

Hellerup Kajakklub er rigtigt godt sted at være, fordi der hurtigt blev formuleret en god elitestruktur, fortæller de to roere.

En stor del af fortjenesten for det bærer Helle Juell, som er ungdoms- og eliteansvarlige i Hellerup Kajakklub. Hun løb i øvrigt fortjent med hæderen som årets idrætsleder i 2018. I talen blev hendes "utrættelige energi og sin store dygtighed som leder og organisator. At hun har et smittende engagement, forstår at motivere andre mennesker, både sportsligt, men også når der skal arrangeres transport, bespisning og meget mere,” fremhævet.

Og ordene er sande, for såvel Sara som Bolette.

"Det er hendes store arbejde, der har givet os og mange andre roere så gode muligheder og forhold. Og som gør, at vi er mange, der siger, det her er 'min klub'", siger de to roere.

Publiceret 22 July 2019 14:19