"Det kan ikke passe, at vi skal frygte for at blive chikaneret eller truet, når vi er ude på arbejde. Isoleret set er hændelsen i Hellerup nok blot drengestreger, men den ripper op i alt det, vi var igennem for tre år siden," siger Hans Henrik Jensen, som er omdeler i Hellerup og arbejdsmiljørepræsentant for omdelerne. Foto: Privat

Chikane og trusler mod avisomdelere: "Hjertet banker lige en ekstra gang, og utrygheden stiger til vejrs"

En avisomdeler blev natten til fredag 12. juli i Hellerup beskudt med paintball fra en bil. En uge forinden blev hans kollega truet med kniv til at udlevere sin scooter. Omdelerklubben frygter de samme tilstande som for tre år siden, hvor de blev forfulgt af scooterbander

Af
Kathrine Albrechtsen

På én uge har to avisomdelere oplevet at blive beskudt med paintball eller truet med kniv.

Onsdag den 3. juli blev en avisomdeler i Lyngby forfulgt i natten af to røvere med kniv, der forsøgte at true sig til hans scooter. Han gemte sig bag en låst dør, mens de to røvere forsøgte at stjæle scooteren, som de i stedet vandaliserede. En uge efter blev en 34-årig avisomdeler klokken 03.32 natten til fredag 12. juli beskudt med et paintballgevær på Lundegårdsvej i Hellerup. To mænd i en mørk Toyota Auris passerede avisomdeleren, hvorefter de vendte rundt og skød ham i ansigtet og på kroppen. Han blev efterladt med overfladiske skrammer, men med en skræk i livet.

58-årige Hans Henrik Jensen har gennem 34 år været avisomdeler med daglig rute i Hellerup og er arbejdsmiljørepræsentant samt talsmand for arbejdsmiljø i Omdelerklubben, den faglige klub for avisomdelere i Storkøbenhavn. De to hændelser vækker minderne for tre år siden til live. Her blev omdelere jagtet og truet af bander, der stjal scootere.

"Hjertet banker lige en ekstra gang, og utrygheden stiger til vejrs. Det kan ikke passe, at vi skal frygte for at blive chikaneret eller truet, når vi er ude på arbejde. Isoleret set er hændelsen i Hellerup nok blot drengestreger, men den ripper op i alt det, vi var igennem for tre år siden. Og det skal vi ikke opleve igen. Derfor er vi allerede i alarmberedskab nu og har skrevet til vores distributionsfirma, STS Distribution, fordi vi ikke kan vente på, at nogle endnu værre hændelser sker. Min frygt er, at en avisomdeler i flugten kommer til skade eller bliver lemlæstet," siger Hans Henrik Jensen.

Ældre og grovere

I starten var der tale om små episoder. Drenge på 13-15 år lå på lur og snuppede sig en tur på avisomdelernes scooter, når de var inde i opgangene.

Men drengene blev ældre og grovere med alderen. De ville ikke længere lægge på lur, men truede sig til omdelernes scootere. Episoden eskalerede i Gentofte i 2016. Her var avisomdeleren Frank Jensen en nat på arbejde, da en bil kørte op på siden af ham.

"Der sad en gruppe drenge derinde og spurgte på engelsk efter smøger. Så kørte de op og stak en kniv i mit dæk for at vende tilbage. Jeg løb afsted, imens de jagtede mig. Jeg ringede til politiet, men de havde ikke ressourcer til at komme," siger Frank Jensen, som endte med at gemme sig i en busk. "Efter episoden var jeg ikke bange for at gå på arbejde, men hver gang en bil accelererede, kunne jeg godt mærke det i kroppen. Det kom bag på mig, hvor påvirket jeg var af hændelsen. Det opdager man først senere," siger Frank Jensen, som efter 37 år stoppede med at være avisomdeler i 2017.

Han var ikke den eneste, som blev jagtet. Lignende rapporter lød fra avisomdelere med ruter i både Gladsaxe, Høje Taastrup, Søborg, Dyssegård, Gentofte og Lyngby, der var blevet truet til at udlevere deres scooter. Andre blev sparket af. Flere måneder stod det på, før et vagtfirma blev tilknyttet, fortæller Hans Henrik Jensen.

"De kørte med rundt for at beskytte os og kunne samtidig indsamle oplysninger om banderne. Efter 2-3 måneder fandt vagtfirmaet frem til kælderen, hvor de unge opholdt sig og røg hash, inden de kørte ud i nattetimerne. Kun ved hjælp af vagtfirmaet, fik politiet nok informationer til at gribe ind over for de her mennesker. Så stoppede chikanen," siger han.

Ikke indvandrere

"Nogle vil tro, at der er tale om indvandrergrupper, men ifølge alle de rapporter, som jeg i dag får fra Gladsaxe til Gentofte, er der tale om danske unge. Måske er de droppet ud af skolen og lever deres liv om natten, hvor deres fritidsfornøjelse er at køre ræs på scooter? Når de har kørt den i smadder, skal de finde en ny. Og så står avisomdelerens scooter for skud," siger Hans Henrik Jensen, som enten er på cykel eller i bil på arbejde.

Derfor bliver han ikke udpeget som mål af banderne, som han tit støder på om natten.

"Men de er lette at spotte, da de er en gruppe på scootere, hvor der sidder en bag på en af dem, som er parat til at hoppe på den stjålne scooter," siger han.

For nogle af avisomdelerne har tyveriet af deres scooter stor økonomisk betydning, fortæller Hans Henrik Jensen.

"Det er deres egen private scooter, men nogle har ikke en dyr kaskoforsikring, så de må droppe jobbet, når den bliver stjålet. Tyveriet går ud over en persons indtægt, som kan være ret gennemgribende," siger han.

Publiceret 23 July 2019 11:30