Journalist og Hellerup-borger Ole Andreasen blev i 1999, hvor dette billede stammer fra, informationschef for Carlsberg efter at have været chefredaktør på Fyns Tidende et år. Arkivfoto: Steen Jacobsen / Ritzau Scanpix

Journalist og Hellerup-borger Ole Andreasen blev i 1999, hvor dette billede stammer fra, informationschef for Carlsberg efter at have været chefredaktør på Fyns Tidende et år. Arkivfoto: Steen Jacobsen / Ritzau Scanpix

Navnenyt: Matador-stemmen fylder 80 år

85 år

Skuespiller Birte Størup Rafn, Hellerup, fylder 85 år den 28. juli.

80 år

Journalist, bl.a. mangeårig reporter på TV Avisen, fhv. redaktør og tidligere informationschef på De Forenede Bryggerier, tidligere medlem af kommunalbestyrelsen i Gentofte og af Europa Parlamentet for Venstre, Ole Andreasen, Hellerup, fylder 80 år den 30. juli.

Trods sine mange meritter indenfor journalistik og politik er Ole Andreasen måske allerbedst kendt som manden, der speaker resumeet inden hvert afsnit af Matador, på nær det første naturligvis. Et arbejde, som Erik Balling honorerede med seks flasker single malt whisky, har Ole Andreasen tidligere fortalt.

75 år

Fhv. rektor (Den Grafiske Højskole indtil 2011) Anne-Marie Wivel, Hellerup, fylder 75 år den 26. juli.

Dødsfald

Peter Jarl Jørgensen.

Peter Jarl Jørgensen.

Vinhandler, oberstløjtnant Peter Jarl Jørgensen døde 18. juli i Bordeaux, i en alder af 86 år. Fra familien har vi modtaget dette mindeord:

Peter Jarl Jørgensen blev bogstaveligt talt født ind i vinbranchen som fjerde generation i det gamle vinfirma Knud Jørgensen, som lå på Strandvejen midt i Hellerup. Han blev uddannet som vinkyper i firmaet Johs. F. Schalburg. Senere fulgte videreuddannelse i flere europæiske vindistrikter, og efter aftjent militærtjeneste blev han ansat i familiefirmaet.

I 1977 blev han og hans bror Flemming ejere af firmaet og ændrede på flere fronter stilen i det gamle firma. Brødrene arrangerede bl.a. store smagninger for kunderne i kældrene på Strandvejen og på kendte herregårde i provinsen. De tog kunderne med på vinrejser og begyndte en meget succesrig kursusvirksomhed, som de gav navnet Academie du Vin.

I perioden 1972-90 var Peter Jarl Jørgensen præsident for Det franske Vinråd, et tiltag, som skulle give de danske forbrugere bedre oplysninger om de franske vine på markedet, hvor de kunne købes og også fortælle lidt om de franske vindistrikter, hvordan man aflæser en etiket, samt brugen til mad m.m.

Peter Jarl Jørgensen har været en flittig vinskribent og har blandt andet i 1984 skrevet bogen 'Bourgogne - små vingårde med store vine' og sammen med broderen bøgerne 'Châteu de Haux 400 års vinhistorie' og 'Fra Landevejskro til Vinslot'.

I 1991 solgte brødrene familiefirmaet for fuldt og helt at hellige sig Château de Haux i Bordeaux. I 1985 havde de taget initiativ til at danne Aktieselskabet Franske Vingårde, Danmarks måske første store crowd funding projekt, med det formål at købe og modernisere slottet, og i dag har selskabet 19.000 aktionærer. Ejendommen var på 20 hektar. Senere har selskabet købt endnu to vingårde og ejer nu 60 hektar vinmarker med en årlig produktion af 350.000 flasker.

Peter Jarl Jørgensen gennemførte en reserveofficers-uddannelse, som gennem graderne førte til udnævnelse til oberstløjtnant ved Den kongelige Livgarde. Igennem årene gjorde han tjeneste både ved sit regiment samt i NATO-stabe. Dette førte til, at han i årene 1980-82 blev præsident for den internationale sammenslutning af NATO-reserveofficerer (CIOR) med 800.000 medlemmer.

Peter Jarl Jørgensen boede i de seneste 30 år i Bordeaux by med sin franske hustru, hvor han i mange år var daglig leder af Château de Haux. De senere år havde han overdraget vinslottet til de næste generationer, men kom flere gange om ugen og tog imod gæster m.m.

Han efterlader sig en stor familie i Danmark og hans hustrus franske familie i tilsvarende størrelse i Frankrig.

Publiceret 25 July 2019 08:11