Indvielsen af Garderhøjfortet i 1892. Maleri: F.P. Grünwaldt. Beskåret billede.

Indvielsen af Garderhøjfortet i 1892. Maleri: F.P. Grünwaldt. Beskåret billede.

Kalder alle krudtugler: Fortet inviterer til kanonleg

Søndag den 25. august bliver der veteranbiler og kunst til øjnene og en omgang ordentlige brag til ørerne på Garderhøjfortet

To historiske malerier vender hjem til Garderhøjfortets vægge. Og det fejres søndag den 25. august fra kl. 11 til 16 med både veteranbiltræf og affyring af kanoner.

Der er tale om malerier, som blev malet tilbage i 1890'erne af kunstneren F.P. Grünwaldt. Det ene viser det første spadestik til Garderhøjfortet, som skete i 1886. Ved begivenheden deltog mange kendte personer, herunder Holger Drachmann, der skrev en sang til anledningen. Det andet viser det officielle indvielse af fortet i 1892.

Første spadestik til fortet foreviget af F.P. Grünwaldt. Beskåret billede.

Første spadestik til fortet foreviget af F.P. Grünwaldt. Beskåret billede.

Garderhøjfonden har med støtte fra Harry Jørgensen og hustru Rigmor Jørgensens Fond fået mulighed for at købe maleriet fra indvielsen af fortet samt at få restaureret begge malerier. Maleriet fra første spadestik blev allerede indkøbt i 1997 med støtte fra Augustinus Fonden, men det har ikke før været udstillet på fortet.

Borgmester og tjubang

"Vi er utrolige glade for at vi nu kan tilbyde gæsterne at se malerierne fra de to største begivenheder i fortets levetid. Malerierne er virkelig detaljerede og er sjove på hver sin måde; idet billedet fra første spadestik ses gennem øjnene af de voldbisser der skulle til at grave ud til fortet. Mens billedet fra indvielsen smukt viser det bedre borgerskab, der deltog i overdragelsen af fortet til kongen," siger leder af Garderhøjfortet Kristine Adler-Nissen i en pressemeddelelse.

Fejringen af billedernes hjemkomst begynder med besøg af en række fine øser fra Dansk Veteranbil Klub. Herefter afslører borgmester Hans Toft malerierne for de fremmødte. Stemningen slås an af musikerduoen 'Drachmanns Venner', som vil fortælle om Drachmanns liv og synge den vise, han skrev til fortets første spadestik. Og til sidst fyres kanonerne af.

shp

Publiceret 23 August 2019 13:12