Det gik fuldstændig galt ved drukfesten i Dyrehaven sidste år. Cirka 20 unge blev indlagt med promiller på op til 4. Modelfoto: mostphotos
Det gik fuldstændig galt ved drukfesten i Dyrehaven sidste år. Cirka 20 unge blev indlagt med promiller på op til 4. Modelfoto: mostphotos
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Overlæge advarer de unge: Lad jer ikke presse til at drikke

Det er atter blevet sæson for ’puttefester’ og drukorgier. En af de læger, der sidste år behandlede svært alkoholforgiftede unge, giver her gode råd til de unge, der i dag og næste fredag fester i Ulvedalene

Af Jesper Bjørn Larsen

Nyd festerne og hav det sjovt, pas på hinanden og lad være med at lade dig presse til at drikke alkohol.

Sådan lyder opfordringen fra Marianne Sjølin Frederiksen, overlæge på Børnemodtagelsen på Herlev og Gentofte Hospital, der sidste år på nærmeste hold oplevede de

alkoholskader, de unge kom ind med efter den store drukfest i Dyrehaven den 12. august 2016.

Cirka 20 unge blev indlagt, de var alle svært alkoholforgiftede med promiller op til fire, og hospitalspersonalet var chokerede over at få så mange unge ind i så dårlig forfatning.

“Det var meget voldsomt, vi havde ikke set noget lignende før. Det var tæt på at gå helt galt. Flere af de unge havde ikke været her i dag, hvis de havde lagt sig til at sove bag et træ og ikke var blevet bragt ind til os. Kommer promillen op på mellem fire og fem, holder man op med at trække vejret. Det var, hvad vi så sidste år,” fortæller Marianne Sjølin Frederiksen, der fik den første voldsomt berusede mand ind allerede ved 16-tiden.

Hun har sammen med flere kolleger besøgt gymnasier og andre uddannelsesinstitutioner i det forgangne år for at fortælle de unge, hvordan alkohol helt konkret virker på deres kroppe.

De unges tårnhøje promiller kommer f.eks. ved, at de drikker en flaske spiritus på en halv time. Det kan være ved drikkekonkurrencer, der lover gratis drikkevarer til den, der kan klare mest eller konkurrencer, der går ud på, at man skal drikke samme antal shots som sin alder.

“Det kan kroppen hos de unge slet ikke klare,” siger Marianne Sjølin Frederiksen, der udover at advare de unge mod at drikke så meget og så hurtigt, opfordrer dem til at huske at drikke vand og sodavand ind imellem alkoholen.

Pas på hinanden

I forbindelse med oplæggene har lægerne fra Børneafdelingen på Herlev og Gentofte Hospital kørt en lille rundspørge om alkoholvaner blandt de unge.

Her viste det sig, at halvdelen har oplevet at blive presset til at drikke mere, end de har haft lyst til. For hver tiende har det været ubehageligt.

“En fest skal være sjov, og vi vil gerne vise de unge, at de måske ikke er alene om ikke at have lyst til at drikke så meget,” siger Marianne Sjølin Frederiksen og fortsætter:

“Vi ønsker selvfølgelig for de unge, at de får en sjov fest og har ikke været ude med forbud i vores oplæg.”

Går det alligevel galt, er der ingen modkur, der kan forbrænde alkoholen. Koldt vand, luft, motion eller andre husråd virker ikke.

“Det eneste, der virker, er tid, hvor leveren forbrænder alkoholen,” siger Marianne Sjølin Frederiksen og giver følgende råd til de kommende fester:

“Drik med omtanke og pas godt på hinanden – særligt hvis nogen har drukket for meget. Lad ingen ligge alene, hvis de bliver utilpasse eller opfører sig underligt, men ring efter hjælp hos forældre eller andre voksne.”

Fakta om alkohol

Hvor mange genstande:

1 flaske shots svarer til 15 genstande

1 flaske spiritus svarer til 20 genstande

Alkoholpromiller

0-0,4: Ædru

Over 0,5: Farlig i trafikken

1,0-1,5: Fuld

2,0-2,5: Kraftig beruset

2,5-3,5: Bevidstløs

4,0 og over: Dødelig

Hvad karakteriserer de 15-19 årige?

De tror, de er udødelige

De er i en løsrivelsesfase

De skifter 'miljø' – vennekreds

De er usikre på sig selv, deres identitet

Hvad karakteriserer de unges forældre?

De kender ikke de unges festkultur

De er i tvivl om, hvor meget de kan/skal blande sig

De har et svagere netværk med andre forældre end i folkeskolen

Hvad skete der den 12. august 2016 til skolestartsfesten?

En manddomsprøve eller optagelsesritual, der lød: 'Drik dig i hegnet ligesom os'

En række unge endte på hospitalet med svære alkoholforgiftninger, promiller over 4

Børnemodtagelsen på Herlev Hospital havde ikke tidligere set så svært berusede unge

Kilde: Herlev og Gentofte Hospital

Publiceret: 11. August 2017 13:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Villabyerne

ANNONCER
Se flere