Oliver i sikre hænder hos sin mor, Svitlana Kirchheiner, og overvåget af farmand Kristian. Til højre jordemoder Ursula Theilmann Nielsen og social- og sundhedsassistent Bettina Mallling, der hjalp Oliver til verden. Foto: Mikael Østergaard

Oliver i sikre hænder hos sin mor, Svitlana Kirchheiner, og overvåget af farmand Kristian. Til højre jordemoder Ursula Theilmann Nielsen og social- og sundhedsassistent Bettina Mallling, der hjalp Oliver til verden. Foto: Mikael Østergaard

Oliver lukkede og slukkede Gentoftes fødeafdeling

En velskabt dreng på 3.460 g og 54 cm blev resultatet af den absolut sidste fødsel på Gentofte Hospital. Nu er fødeafdelingen lukket og de 120 medarbejdere fordelt på fire andre hospitaler

Af
Af Mikael Østergaard

Mandag morgen kl. 8.38 blev det sidste punktum sat på fødeafdelingen på Gentofte Hospialet. Det skete til akkompagnement af et vræl fra en velskabt dreng, der som den absolut sidste så dagens lys på det lokale hospital.
Faktisk kom Oliver til verden efter lukketid. Ifølge planen skulle fødeafdelingen lukke kl. 8.00, men forældrene, Svitlana og Kristian Kirchheiner, var mødt op kl. 7 og fik selvfølgelig lov til at blive.
"Men vi var da lidt spændte på, om de ville sende os til et andet hospital", siger den stolte far.

Spredes for alle vinde

Oliver var dårligt nok kommet til verden, før de ansatte ryddede deres skriveborde og reoler, pakkede indholdet ned i papkasser og satte mærkater på inventaret, der ligesom de 120 medarbejdere og det dyre udstyr skal fordeles på Rigshospitalet, Herlev Hospital, Hvidovre Hospital og Hillerød Hospital.
For chefjordemoder Elisabeth Feder var dagen ekstra vemodig. Hun var været ansat på Gentofte Hospital i 33 år og havde forventet at holde sin afskedsfest her om halvandet år, når hun fylder 70 år og går på pension.
"Det er lidt uvirkeligt. Gentofte Hospital har været lukningstruet mange gange tidligere, men hver gang klarede vi skærene. Denne gang var jeg fra starten klar over, at det ikke gik. I modsætning til Rigshospitalet, Herlev, Hillerød og Hvidovre har Gentofte Hospital ingen neonatal afdeling, så hvis de nyfødte havde behov for videre behandling efter fødslen, måtte vi overføre dem til andre hospitaler. Så på den baggrund er hospitalsplanen fornuftig nok", siger Elisabeth Feder, der fortsætter i en stilling som sundhedsfaglig konsulent på Regionsgården i Hillerød.

Først med det nye

Fødeafdelingen på Gentofte Hospital så dagens lys i 1960 og toppede med 2.600 fødsler om året i 1990'erne. I år kom 2.200 børn til verden på hospitalet.
Det har altid været blandt landets førende fødeafdelinger. Det var således Gentofte Hospital, der som det første i Danmark barslede med et vandbassin til fødende kvinder, og for seks år siden tilbød hospitalet alle nybagte mødre to fulde døgn med enestue efter fødslen, så hele familien kunne overnatte.

Publiceret 28 December 2010 07:00