René Kural foran indgangspartiet. Bemærk, at der står 1919 som opførelsesår. Hallen stod faktisk først klar i 1921.

René Kural foran indgangspartiet. Bemærk, at der står 1919 som opførelsesår. Hallen stod faktisk først klar i 1921.

Den ukendte tennishal og dens grundlægger

Tennisspilleren Leif Rovsing var homoseksuel og blev ekskluderet af tennissporten. Hans svar var at opføre sin egen hal, Dansk Tennis Club, i Hellerup. En Gentofte-artitekt er i gang med at skrive en bog om hele sagen og efterlyser i den forbindelse mater

Af
Tekst og foto: Mikael Østergaard

I 1917 blev Leif Rovsing (1889-1979) ekskluderet fra at spille tennis på grund af en formodet affære i hans private hjem med en 18-årig mand. Rovsing kæmpede i de følgende 12 år for at få lov til at spille igen, men i 1928 stadfæstede Østre Landsret udelukkelsen på trods af, at han intet ulovligt havde foretaget sig. Leif Rovsing var ikke en hvem-som-helst i tennis. Han var dansk, norsk og svensk mester og deltog ved OL i Stockholm i 1912 og VM i Barcelona i 1929. For at kunne spille tennis etablerede Rovsing sin egen turnering i 1919 og byggede i 1921 den smukke og i offentligheden nærmest ukendte tennishal, Dansk Tennis Club, på Rygårds Allé 75 i Hellerup. Som tennishal er den i dag helt unik med højtsiddende dagslysindtag, ægyptiske og balinesiske bemalinger på væggene, tesalon og mulighed for udendørs aktivitet.

Sidste punktum er sat Arkitekt René Kural fra Gentofte har i mange år været så fascineret af hallen, at han er i fuld gang med at skrive en bog om Dansk Tennis Club og Leif Rovsing. Faktisk har han sat det sidste punktum, og tilbage står kun fotos og redigering. "Hallen er unik på verdensplan med sit dagslys, sin tesalon, sine otte fløjdøre samt de mange smukke udsmykninger. Her kan man virkelig se, hvordan det er gået tilbage for arkitekturen i halbyggerier", fortæller René Kural. "Mit manuskript fokuserer på tre områder: Rovsings livshistorie, Dansk Tennis Club og en perspektivering til i dag, hvor eksklusionen med al tydelighed viser, at det fortsat ikke er velset i visse dele af idrætsverdenen at stå frem som homoseksuel. Det interessante er, at det ikke var tennisspillerne, der ekskluderede Rovsing, men fodboldspillerne, idet Dansk Lawn Tennisforbund dengang sorterede under Dansk Boldspil Union. Og 100 år efter denne historie tager sin begyndelse, er der ikke sket en nævneværdig mentalitetsændring hos visse idrætsforbund", siger René Kural.

Tennishallen er helt unik i både Danmark og resten af verden.

Tennishallen er helt unik i både Danmark og resten af verden.

Rygter og myter Bogen finansieres af Dansk Tennis Fond, og som fotograf er valgt en af landets dygtigste arkitekturfotografer, Torben Eskerod. Ud over Torben Eskerods fotografering af hallen vil der blive anvendt fotos fra hallens opførelse, karikaturer og portrætter, som hænger i hallen, materialer fra Rigsarkivet, tekster og bøger skrevet af Rovsing og tegninger fra Gentofte Kommunes bygningsarkiv, "Der er mange rygter om hallen og dens grundlægger. Et rygte vil vide, at et af billederne viser Leif Rovsing sammen med den svenske konge, hvilket vi forsøger at få verificeret i Sverige. Dog tvivler jeg på rygtets ægthed, men det er en charmerende del af helheden. Desuden har vi Rovsings pokaler fra hans aktive periode og arbejder på at få åbnet en bankboks i kælderen i hans gamle hus, som kan indeholde spændende, ukendte materialer. Den har ligget der, siden Rovsing flyttede på plejehjem i Ordrup i 70'erne, men selv om vi har arbejdet hårdt i tre timer, er det endnu ikke lykkedes at få det åbnet", siger René Kural.

Farverige ægyptiske bemalinger pryder væggene overalt i hallen.

Farverige ægyptiske bemalinger pryder væggene overalt i hallen.

Appellerer om hjælp I sin reseach har René Kural været på bl.a. Rigsarkivet, Det Kongelige Bibliotek og Lokalhistorisk Arkiv i Gentofte, men han håber stadig at finde ukendt materiale. Det helt store scoop ville være at finde Leif Rovsings dagbog. "Der må være Gentofte-borgere og tidligere medlemmer af Dansk Tennis Club, der ligger inde med ukendt materiale. Det vil jeg meget gerne kigge nærmere på". René Kural kan kontaktes på tlf. 2217 9264 eller rene.kural@karch.dk Leif Rovsing Leif Rovsing var adoptivbarn og arvede en større formue, da hans adoptivfar døde. Nogle af pengene blev brugt til at oprette Dansk Tennis Fond, der har tre formål: Vedligeholdelse af tennishallen Til støtte af Studenterforeningen Til nedbrydning af fordomme

Hallen er ikke opvarmet, så om vinteren spilles der med halstørklæde og tophue.

Hallen er ikke opvarmet, så om vinteren spilles der med halstørklæde og tophue.


Loungen i tennishallen er en oplevelse i sig selv.

Loungen i tennishallen er en oplevelse i sig selv.

Publiceret 15 May 2011 07:00