Tre frivillige på vagt. Freja Fischer-Møller står for økonomien, Malene Lüders er almindeligt medlem og Ane Christiansen er aktiv i både butiksgruppen og indkøbsgruppen.

Tre frivillige på vagt. Freja Fischer-Møller står for økonomien, Malene Lüders er almindeligt medlem og Ane Christiansen er aktiv i både butiksgruppen og indkøbsgruppen.

Nyhøstede økologiske grøntsager og lokalt fællesskab

Borgerne i Lyngby-Hellerup har fået deres egen afdeling af Københavns Fødevarefællesskab og dermed adgang til billig økologi og lokalt engagement

Af
Af Marie Holt Richter

Der lyder munter snak fra det lille kælderlokale på Smakkegårdsvej 71 th i Gentofte. På gulvet står fem store, brune papirposer med ugens grønt og frugt. I dag er der også krydderurter i poserne, og duften af basilikum fylder rummet. I løssalg er der friske æg og rugbrød og en kæmpe kasse skinnende røde jordbær, der lyser op på bordet. En elkedel er interimistisk stillet op mellem den bærbare og pengekassen, og der er kamillete og tyrkisk rosente til dem, der vil have.
Vi befinder os i den nyåbnede afdeling af Københavns Fødevarefællesskab. Hver onsdag kl. 16-19 kan borgere fra lokalområdet komme og hente en stor pose nyhøstede økologiske grøntsager fra lokale jordbrug.
Alting foregår på frivillig arbejdskraft, og der er ingen mellemled i handelen. Det betyder både, at råvarerne kommer direkte fra jorden ind på køkkenbordet, og at de friske varer fås til favorable priser.

Ida Gulløv-Elley, Henrik Beha Pedersen, Baltazar, Sigrid og Esther prøvesmager ugens jordbær.

Ida Gulløv-Elley, Henrik Beha Pedersen, Baltazar, Sigrid og Esther prøvesmager ugens jordbær.

Stor interesse i nærområdet

Ida Gulløv-Elley er på vagt i dag og har sine to døtre, Sigrid og Esther, med.
"Vi startede i januar med at maile ud til folk og lodde stemningen for en afdeling i området. Der var med det samme stor interesse for det, og vi fik også hurtigt stillet dette lokale gratis til rådighed af Frivilligcentret", fortæller Ida.
Om motivationen for at starte en afdeling i Gentofte fortæller Ida: "Det er urealistisk for mig at tage til f.eks. Østerbro en gang om ugen. Afdelingen her på Smakkegårdsvej ligger utroligt centralt for området, og så er det tæt på både Jægersborg og Gentofte station".

Småt men godt

Det er tydeligt, at afdelingen er ny og låner sig ind hos frivilligcentret. En stor reol, der fylder hele den ene væg, er fyldt med ting fra Frivillighuset, og der står kasser med papir og møbler langs væggene. Dog er der ryddet en reol til Fødevarefællesskabet, og her ligger stakke af brune papirsposer klar til de næste ugers grøntsager.
"Lokalet er rigtigt fint nu, og vi har en skøn have med bålplads, som vi kommer til at bruge meget til forskellige arrangementer, Men når vi kommer op i f.eks. 30 poser om ugen og derover, vil vi få brug for mere plads", fortæller Ida Gulløv-Elley.
Pt. tæller Gentoftegruppen i alt 50 medlemmer, og der kommer hele tiden flere til. For at blive medlem lægger man 100 kr. i indmeldelse foruden ca. tre timers frivillig indsats om måneden ved f.eks. at tage en vagt i åbningstiden eller deltage i en af arbejdsgrupperne.

Økologi og nærhed

Ane Christiansen guider kunderne gennem poserne med ekstra æg, basilikum og estragon. Hun har også været med i opstarten og er i indkøbsgruppen, hvor hun er med til at sammensætte udvalget de forskellige uger.
"Jeg kan godt lide at spise økologisk, og så kan jeg godt lide at få danske råvarer. Jeg er gammel husholdningslærer og vant til at vurdere fødevarer. At spise sæsonens grøntsager har altid været min kæphest. Det, man får lige fra marken, er både bedst og billigst", siger hun.
For Ane er det ligeså meget fællesskabet som fødevarerne, der motiverer, og det er et oplagt sted at møde mennesker i nærområdet.
"Det er rart at møde folk på det her mere uforpligtende plan og få sig en snak. Og man behøver ikke være top engageret for at være med. Der skal også være plads til folk, der har travlt eller ikke har så meget overskud i hverdagen", understreger hun.
Afdelingen er stadig ny, men planen er ligesom i de øvrige afdelinger at lave en række arrangementer, som har maden i centrum og skaber en ramme for det lokale fællesskab. Det kan være madlavningsworkshops, ture ud til gårdene, eller fællespisning om onsdagen.

Mindre spild

En mand og hans søn kommer ind og bliver også fanget af de flotte jordbær. Det er Henrik Beha Pedersen og Baltazar. Baltazar og Idas døtre ser hinanden lidt an, mens far får en snak om æg og jordbær med Ida.
"Jeg hørte om projektet fra en nabo og har været med helt fra starten. Vi prioriterer økologi og lokale fødevarer, og vi har energi og klima ret højt på dagsordenen. Og konceptet med at købe ind i fællesskab omfatter jo netop også at spare på transport og emballage", siger Henrik
Det kan Malene Lüders være med på. Hun tager sin månedlige frivilligtjans i dag:.
"Vi tænker jo sjældent over, at vores grøntsager har været i et fly for at komme hertil. Og så er det dejligt med et alternativ til supermarkederne, som har så meget unødvendigt spild. Det sker jo ikke her. Det, vi får ind, er det, der går ud", fastslår Malene.

Fakta

Idéen til Københavns Fødevarefællesskab blev hentet til Danmark fra New York i 2008 og tæller i dag godt 3.000 medlemmer i hele Københavnsområdet. Gentofte er den 10. afdeling, og andre er under udvikling. Økologi, danske og sæsonbaserede varer, frivillighed, uafhængighed og gennemsigtighed er blandt foreningens grundprincipper. En pose frisk frugt og grønt på 5-8 kg. Koster 100 kr. og bestilles fra gang til gang efter behov. På www.kbhff.dk kan man læse alt om organisationen inkl. arrangementer, opskrifter og meget mere. Den direkte link til Gentofte-afdelingen er http://kbhff.wikispaces.com/Gentofte.

Publiceret 30 June 2012 15:30