Spillemanden fra Skovshoved på Roskilde Festival

22-årige Nicolai Elsberg træder lørdag op på den store musikscene, når han sammen med Spillemændene optræder på Gloria-scenen på Roskilde Festival. Mød den skælmske historiefortæller, der har sine rødder på Gentofte Musikskole

Af
Af Jesper Bjørn Larsen

Syvårige Nicolai gjorde sine forældre klart, at han godt kunne tænke sig at spille musik. Hans mor skaffede ham en indmeldingsblanket til Gentofte Musikskole og fortalte, at han skulle sætte kryds ved det instrument, han gerne ville lære.
Drengen satte kryds ved trompet, trækbasun, klaver, elguitar, klassisk guitar og sammenspilshold. "Du skal nok starte med ét", smilede moren forbløffet.
Anekdoten med den rytmesultne dreng tjener fint som baggrundsmuzak til mødet med den nu 22-årige Nicolai Elsberg. For lysten til at spille, synge og fortælle historier oser ud af den nu over to meter høje mand - med en stemme så dyb, at jorden gungrer - som Villabyerne møder på selvsamme musikskole.
Det endte med den klassiske guitar og otte år hos læreren Per-Olov Kindgren, også kaldet Peo.
"Da vi først var kommet gennem grundbogen, lyttede Peo meget til, hvordan jeg spillede, og ud fra det gav han gode råd. Han tog hensyn til, hvad jeg havde lyst til at spille, og tit spillede jeg mine egne sange. Det var virkelig godt", fortæller Nicolai Elsberg.
I de efterfølgende år gav musikken den krølhårede dreng med den poetisk buede hjerne det rum og det udtryk, han havde ledt efter. Guitaren havde han med sig i skole, og flyglet i aulaen blev et af de foretrukne legesteder. Nogle gange også i timerne.
"Det var ikke, fordi jeg var dum eller doven. Jeg læste sindssygt meget. Men jeg følte ikke, skolen tog hensyn til den enkelte elev. Jeg syntes f.eks., det var mærkeligt, jeg skulle have al den matematik i alle de år - jeg ville da hellere lære sprog".

To af Nicolais store forbilleder er Poul Dissing og Leonard Cohen. “Jeg kan godt lide Cohens måde at underspille på, hvor han samtidig får samlet og inkluderet folk. Han forstår virkelig ceremonidelen i musik”.

To af Nicolais store forbilleder er Poul Dissing og Leonard Cohen. “Jeg kan godt lide Cohens måde at underspille på, hvor han samtidig får samlet og inkluderet folk. Han forstår virkelig ceremonidelen i musik”.

Mødte en ligesindet

Nicolai voksede op på Bostamose Vestre Stræde i Skovshoved, lige ved siden af hestestalden. Moren spillede masser af musik fra bagkataloget for sin dreng, og faren sang med en operasangers dybe røst over opvasken.
Det prægede alt sammen, men det musikalske spor rykkede først for alvor, da han som 12-årig mødte en soulmate.
"En dag hørte jeg en, der spillede virkelig godt på guitar. Han sagde, han lyttede til Beatles, Elvis, Shubidua og Gasolin. Det var så Noel, vi blev bedste venner, og det har vi været lige siden", smiler Nicolai.
De to spillede sammen i talrige konstellationer, og de blev nr. 2 til GM i Rock i årene 2002-2004.

Flyttede til Vatikanet

I 2009 trak storbyen, og Nicolai flyttede ind i herrekollektivet Vatikanet på Sortedams Dossering. Her blev der læst op fra Bibelen og bedt bordbøn, dog ikke altid rettet direkte mod Gud.
Mængden af herrer på et afgrænset område gav ham snart lyst til at komme lidt væk fra byen og leve "et rigtig dejligt, småborgerligt liv". Så han flyttede til Charlottenlund sammen med en pige, han mødte i linje 40 mod Refshaleøen.
"Hun boede på en båd og frøs vist lidt, så det var ikke svært at overtale hende", forklarer han, og på en eller anden sær måde giver det mening. Måske ikke strengt logisk mening, men så er det jo godt, der findes andre typer mening.

Endnu en ligesindet

For et par år siden spillede Nicolai Elsberg sine sange inde på Tempel Bar på Nørrebrogade. Thorbjørn Radisch Bredkjær spillede også den aften på sit keyboard. Med en skærebrænderstemme fra Helvede sang han 'nogle synes min stemme er irriterende, men den er faktisk bare insisterende'.
"Det var en stram blanding af humor og patos. Jeg roste ham, vi spillede bordfodbold, og så blev vi enige om at mødes. Han havde nogle sange, han syntes, jeg skulle synge", fortæller Nicolai.
De to dannede bandet Spillemændene sammen med bassisten David Blomqvist og guitaristen Simon Brinck, som Thorbjørn allerede spillede med. De to sidste 'spillemænd', korsangeren Anja Lahrmann og trommeslageren Anders Bach Pedersen, kom til senere.
Så begyndte tingene at gå stærkt. Bandet indspillede deres første EP i Sauna Recordings-studiet med producer Nikolaj Nørlund, en EP, som blev sendt på gaden den 1. maj i år.
Fem sange, der måske nok tager deres afsæt i vise- og folkemusiktraditionen, men som ad kringlede veje åbner for troldeporten til deres helt eget skæve univers.

Spottet på SPOT-festivalen
EP'en Spillemandsbogen bragte dem et job på SPOT-festivalen i Århus. Bandet var i tvivl, om der kom nogen, for de spillede samtidig med Alphabeat og Raveonettes, men der var pakket. Et af hovederne i mængden var en af bookerne fra Roskilde Festival, der efterfølgende indbød dem til at spille.
"Det betyder vildt meget, det er et skulderklap af de helt store", siger Nicolai Elsberg om udsigten til at spille lørdag den 7. juli kl. 17 på Gloria-scenen.
Når Nicolai Elsberg ikke spiller med Spillemændene eller sit andet band 'A key is a key' går han på Rytmisk Musikkonservatorium på sanglinjen, hvor det bl.a. er Hanne Boel, der arbejder med den malmfulde røst, der bringer tankerne hen på Leonard Cohen.
Men hvordan kan man overhovedet synge så dybt som kun 22-årig?
"Jeg ved det ikke. Det var en sanglærer på MGK (Musikalsk GrundKursus, red.) i 2005, der opdagede, at jeg kunne synge enormt dybt. Måske er det, fordi jeg har store stemmelæber".
Nicolai Elsberg er så ukrukket, som man overhovedet kan forestille sig. Han har tydeligvis ingen dødsromantiske forestillinger om et rock'n'roll liv med smadrede hotelværelser.
"C.V. Jørgensen er et forbillede. Han bor i et parcelhus i Birkerød med sin søde kone. Han går i kælderen og spiller musik, og så kommer han op for at spise aftensmad".

Publiceret 03 July 2012 18:30

Villabyerne nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Villabyerne
SENESTE TV