Nej til kulturakvariet, men ja til kulturslottet

Topfolk i kunstmiljøet skal udtænke et koncept for et ambitiøst kulturcenter på Charlottenlund Slot, der bliver ledigt fra 2016. Sådan lyder visionen med budgetaftalen for 2013

Af
Jeppe Lund

Gentofte Kommune takkede nej til at overtage Danmarks Akvariums bygning i Charlottenlund og forvandle stedet til et kulturhus.
Alligevel går fisk og kunst stadig hånd i hånd i Charlottenlund.
DTU Aqua, det tidligere Danmarks Fiskeriundersøgelser, flytter nemlig fra Charlottenlund Slot inden for de næste år, og nu vil Gentofte Kommune have flere kunstnere og oplevelsesøkonomers bud på et ambitiøst kunstmiljø på slottet.
Ifølge Irene Lüttken (S) er ordet kulturhus ikke dækkende for de visioner, Gentoftes politikere har med slottet skråt over for Skovriderkroen. Ambitionen er at lave regionalt kulturmiljø, fortæller socialdemokraten.
"Det er en af de bedste adresser i hele Storkøbenhavn, og det har jo altid været et udflugtsmål for københavnere. Jeg mener, vi kan trække folk fra hele regionen", siger hun.

Kulturen vender tilbage

I den nye budgetaftale har politikerne afsat et mindre beløb til at lave de indledende undersøgelser til et eventuelt kommende kunstmiljø på slottet.
Et udvalg med en række eksperter indenfor oplevelseøkonomi, topfolk fra kunstmiljøet og de lokale politikere skal inden næste års budgetforhandlinger komme med et bud på en forretningsmodel for et sådant sted.
Et kulturcenter skal ifølge Irene Lüttken bl.a. være for rytmisk og klassisk musik, billedkunstnere åben scene for teater performance-kunst. Det skal også kunne rumme de store professionelle kunstudstillinger, være hjemsted for vækstlaget for nye kunstnere og tilholdssted for kunstgrupper.
"Der er mange kunstsammenslutninger, der er blevet hjemløse de seneste år. Jeg kan sagtens se for mig, at der er et glimrende kundegrundlag der", siger Irene Lüttken, der tidligere har haft at gøre med i kultur på slottet.
Da København var kulturby i 1996 blev noget af Charlottenlund Slot brugt som udstillingssted i to omgange, med værker af bl.a. Bjørn Nørgaard. Måske vender kulturen tilbage til slottet - ifølge de foreløbige planer denne gang til hele det gamle slot.
Politikerne har endnu ikke sat navne på udvalgets medlemmer. Det skal afgøres inden jul, og planen er, at udvalget kan begynde arbejdet først i det nye år.

Fakta

Charlottenlund Slot blev anlagt i 1730-33. I 1880-81 blev det udvidet med endefløje. I 1935 holdt kongefamilien op med at bruge slottet. Danmarks Fiskeriundersøgelser flyttede ind året efter. Med Kavalergården, der ligger lige ved Danmarks Akvarium, har slottet et samlet areal på godt 5.500 kvm.

Publiceret 02 October 2012 11:15

SENESTE TV