Arkitekten Julie Dufour Wiese (tv.) er imponeret over de hatte, børnene har bygget. Her sammen med Amanda, Gregers, Olivia, Leonora og billedkunstlærer Mariah Salinkas. Foto: Annette Houman

Arkitekten Julie Dufour Wiese (tv.) er imponeret over de hatte, børnene har bygget. Her sammen med Amanda, Gregers, Olivia, Leonora og billedkunstlærer Mariah Salinkas. Foto: Annette Houman

Arkitektur på hovedet

Hvilke ønsker har børn mon til byens rum? Det viser 24 elever fra Skovgårdsskolen hvert et bud på, når de går 'hatwalk' på Gentoftenatten

Af
Annette Houman

Annette Houman

Hvad gør byen til et rart sted at være? Og helt konkret - hvordan kan Ordrup Park blive et sjovere og bedre sted at opholde sig? Hvad skal der til af arkitektur og aktiviteter?
Disse spørgsmål arbejder 24 elever fra 2. og 3. klasse på Skovgårdsskolens GFO med at besvare i denne tid. Og ikke 'bare' ved at skrive eller tegne deres ideer og ønsker. I stedet har de hver især bygget deres gode ideer af genbrugsmaterier, skrot samt mere traditionelle modelmaterialer - på en hat. Lige til at sætte på hovedet.

Redskaber og sprog

Initiativtager til projektet 'Arkitektur på hovedet' er kunstpædagog Mariah Salinkas, der underviser i billedkunst på skolen.
"Vores bygade, Ordrupvej, renoveres jo i øjeblikket. Med projektet har børnene arbejdet med byens kultur, historie og arkitektur, og gennem undren og reflektion er de kommet med deres bud på, hvad der gør byen til et rart sted, og hvad der skal til for, at man har lyst til at mødes og opleve et fællesskab. Konkret har vi valgt, at børnene skal bygge deres vision for Ordrup Park", forklarer Mariah, der samarbejder med arkitekt Julie Dufour Wiese om projektet.
Julie formidler design og arkitektur til børn og unge og er bl.a. tilknyttet Dansk Arkitektur Center.
"Med projektet har det været vigtigt at give eleverne redskaber og et sprog, så de kan være med til at debattere, hvordan deres fysiske rammer kan udvikle sig", siger Julie.
Børnene har været på udflugt til Arne Jacobsens tankstation på Kystvejen, været rundt i Ordrup og udforsket arkitekturen med alle sanser - herunder taget fotos, rørt ved forskellige materialer, lyttet til byens lyde, set på rytmen i husfacader og meget mere.
"De er blevet udfordret gennem skærpet kendskab til arkitektur og design og gennem brug af sanserne til selv at formidle deres ønsker med en rigtig arkitekturmodel. Modellerne er næsten færdige, og det er imponerende, hvad børnene har skabt", lyder det med begejstring fra arkitekten.

Udstilles på galleri

De 24 hatte vises af eleverne på en 'hatwalk' på Gentoftenatten kl. 16.30-17.00 på Dyssegårdsskolen.
Efterfølgende udstilles arkitekturmodellerne på Galerie Knud Grothe på Jægersborg Allé i forbindelse med Arkitekturens Dag.Projektet har modtaget støtte af Gentofte Kommunes børnekulturpulje og Dansk Arkitektur Center.
Se fotos af arbejdsprocessen på www.villabyerne.dk under fotoserier.

Publiceret 19 September 2013 10:00