Alle kan bruge en hjertestarter. En stemme guider én igennem proceduren.

Alle kan bruge en hjertestarter. En stemme guider én igennem proceduren.

Det gode liv:

Hjertestartere redder liv - brug dem!

Hvert år falder 3.500 personer om med hjertestop uden for hospitalet og kun 10 procent af dem overlever

Af
Af Steffen Friis

ledende overlæge

Gentofte Hospital

Det er torsdag, og Niels på 52 år er til badmintontræning, som han plejer. Pludselig falder han om på banen, og så skal der handles hurtigt.
En af Niels' badmintonmakkere ringer 112, en anden ved, hvor hjertestarteren er og henter den straks - og bruger den, indtil der kommer en lægeambulance, som kører Niels til det nærmeste hospital. Niels' liv er reddet ved en hurtig indsats.

Hjertestop sker dagligt

På Akutklinikken på Gentofte Hospital får vi hver dag patienter ind, der pludselig er faldet om med hjertestop. Nogle falder om, mens de dyrker sport, nogle falder om på gaden, nogle falder om derhjemme, og nogle falder om i helt andre situationer. Der findes ingen regler for, for hvem og hvornår det sker - og ingen måder at forudsige hjertestop på.
Nogle af mine kolleger her på Gentofte Hospital er blandt de førende forskere i Danmark inden for hjertestop. De roser danskerne for at være blevet bedre til at reagere og træde til med livreddende førstehjælp og brug af hjertestartere. Men vi kan blive bedre endnu. Ifølge tal fra Dansk Hjertestopregister er der hvert år 3.500 personer, som falder om med hjertestop uden for hospitalet, og kun 10 pct. overlever.

Jyske Bank har opsat hjertestartere, og man kan komme til dem døgnet rundt.

Jyske Bank har opsat hjertestartere, og man kan komme til dem døgnet rundt.

Start hjertet hurtigt muligt

Ved hjertestop er det utrolig vigtigt, at man handler hurtigt og rigtigt: Ring 112, start hjertemassage og kunstigt åndedræt og sørg for, at nogen henter en hjertestarter.
Ved hjertestop pumper hjertet ikke længere blod og ilt rundt i kroppen. Et elektrisk stød med en hjertestarter får ofte hjertet til at slå igen og afbøder dermed skaderne, der kan opstå ved den manglende ilt til de livsvigtige organer. Jo tidligere hjertet genstartes, jo bedre er chancen for, at personen overlever, og også at personen ikke får nogen mén.
Faktisk falder chancen for succesfuld hjertestart med ca. 10 pct. pr. minut.
Hvis personen hurtigt får hjælp, har vi bedre odds på hospitalet for, at alt ender godt. Når ambulancen kommer med patienten, står vi klar med et akutmedicinsk team, der hurtigt får patienten ind på en stue særligt indrettet til behandling af hjertestop, og her fortsætter vi den livreddende førstehjælp. Alt efter resultatet kan patienten derefter flyttes til hjerteafdelingen eller intensiv.

Der er hjertestarter på bl.a. Hellerup Havn.

Der er hjertestarter på bl.a. Hellerup Havn.

En stemme guider dig

Hjertestartere kan se lidt forskellige ud, men alle modeller har en stemme, der trin for trin guider brugeren igennem situationen. Instruktionerne er desuden vist med billeder, som man kender det fra sikkerhedsinstruktioner i fly.
En hjertestarter består af en maskine og to elektroder. Maskinen tændes, når låget åbnes, og herefter vejleder en stemme brugeren. Elektroderne sættes på personen, der har hjertestop. Hjertestarteren afgør selv, om den skal støde eller ej. Maskinen kan ved behov give gentagne stød.

Hjertestartere findes i mange forskellige fabrikater, farver og former.

Hjertestartere findes i mange forskellige fabrikater, farver og former.

Hjertestarterdag den 16.

Den 16. oktober er det Hjertestarterdag i hele Danmark med mange aktiviteter for både fagfolk og almindelige mennesker.
Mine kolleger fra Hjertemedicinsk Afdeling skal bl.a. præsentere deres nyeste forskningsresultater inden for hjertestop på en stor konference.
Men der er også aktiviteter for både børn og voksne, der ikke ved noget om hjertestop, og som gerne vil lære, hvad man skal gøre for at hjælpe. Benyt eventuelt lejligheden til at prøve en hjertestarter. Du kan se mere om de forskellige aktiviteter på hjertestarterdagen.dk.

Intet kan gå galt

Husk: Du kan ikke gøre noget forkert!
Hvis du en dag pludselig står i en situation, hvor en person falder om, og du tror, der er tale om hjertestop, så husk – uanset om du har prøvet at bruge en hjertestarter eller ej: Du kan ikke gøre noget forkert – kun noget godt! Hvis der ikke er behov for at lave et stød, så gør hjertestarteren det ikke.
Så tøv ikke og vær ikke nervøs for at hjælpe. Ved at træde til og handle hurtigt giver du en person, der er faldet om med hjertestop, den bedste overlevelseschance.

Sådan gør du ved hjertestop

Ring 1-1-2
Start livreddende førstehjælp
Få fat i en hjertestarter og gå straks i gang med at bruge den – du kan ikke gøre noget forkert!
Der findes flere korte instruktionsvideoer, som fortæller, hvordan man bruger en hjertestarter. Se evt. 'Sådan bruger du en hjertestarter' på Hjerteforeningens hjemmeside www.hjerteforeningen.dk

Publiceret 04 October 2014 09:00