Første danske astronaut slog en tur forbi Hellerup

Astronaut Andreas Mogensen besøgte fredag sin gamle skole, Copenhagen International School, for at fortælle om sin kommende tur til rummet - som den første dansker

Af
Af Kathrine Albrechtsen

"4-3-2-1 and lift off".
2. september 2015 bliver den 39-årige Andreas Mogensen, som den første dansker, sendt ud i rummet til 10 dage i vægtløs tilstand.
Denne fredag eftermiddag har han dog benene solidt plantet på jorden i sin gamle skolegård på Copenhagen International School, hvor han i 1995 fik sin studenterhue.
Iført sin blå dragt, som har et stort dansk flag på venstre arm og ESA-logoet på den anden, kigger han interesseret rundt.
"Det er sjovt at være her igen og se, hvordan det har ændret sig. Dengang lå begge CIS's skoler samlet her. Jeg har virkelig mange gode minder fra CIS", siger han og smiler.
For en kort stund får Andreas Mogensen lov at lade tankerne vandre tilbage på de gamle minder. 65 elever fra 3. klasse venter på ham inde i teatersalen, som i hans tid var skolens idrætshal.
Mange ting har udviklet sig på CIS, siden han forlod de hvide mure på Hellerupvej. Også for Andreas Mogensen. Fire år efter CIS stod han på Imperial College i London med en kandidatgrad og færdiguddannet som aeronautisk ingeniør. Herefter blev regnfulde London erstattet med steghede Austin, hvor han læste sin PhD-grad på University of Texas.
Styring og navigation af rumfartøjer under indflyvning i atmosfæren og nedflyvning og landing er en del af hans forskningsinteresser. Med besøget på CIS håber den danske astronaut at kunne slå et slag for de naturvidenskabelige fag.
"Fysik og matematik kan virke lidt tørt, men ved at gøre dem opmærksom på, at den viden kan anvendes til rumfart, bliver det måske mere interessant", siger Andreas Mogensen.
"Jeg havde en fantastisk fysiklærer på CIS, som jeg lavede en masse fantastiske projekter med, og han var med til, at jeg valgte at gå den vej", siger han, inden vi bevæger os ind i den mørke teatersal.
På gulvet sidder de spændte 3. klasser, som i dagens anledning har kreeret deres egne rumdragter. Gennemsigtige plasticposer er dekoreret med badgets, mens sølvpapir er blevet formet til rumhatte.

Er du ikke bange?

Interessen for den danske astronaut er stor. Det kan tælles på flokken af utålmodige hænder, der hele tiden bliver sendt i vejret.
"Er du ikke bange?", spørger en pige.
"Nej, mere nervøs for at kunne leve op til det store ansvar, som jeg har ved at være co-pilot", svarer Andreas Mogensen.
"Hvordan træner du til at rejse i rummet?", spørger en dreng med en sølvhat.
"Man simulerer den vægtløse tilstand i rummet ved blandt andet at leve under vandet. Jeg har lige boet en uge under vandet på en af NASA's træningscentre i Rusland, hvor vi trænede med det samme udstyr, som vi skal bruge i rummet", siger han.
Siden Andreas Mogensen blev udvalgt til at være ESA-astronaut i 2009 har han skullet gennemgå et træningsprogram ved European Astronaut Centre i Köln, Tyskland og trænet i både Rusland, Japan, Canada og Europa.
Først i august 2013 blev Andreas Mogensen udvalgt til en 10-dages mission, der sender ni astronauter op til ISS, Den Internationale Rumstation. Verdens mest komplekse, som når rundt om Jorden på halvanden time, og hvor astronauter ser 16 solopgange og nedgange på en enkelt dag. I løbet af tiden på rumstationen skal astronauterne blandt andet selv være forsøgskaniner for at undersøge, hvad rummet gør ved kroppen.
"Ved at blive klogere på rummets indvirkning på kroppen, kan vi sende flere mennesker af sted. En dag ser vi måske folk gå rundt på Mars", siger Andreas Mogensen.

Mange utålmodige hænder under Andreas Mogensens foredrag for 3. klasserne på CIS. Foto: Kathrine Albrechtsen

Mange utålmodige hænder under Andreas Mogensens foredrag for 3. klasserne på CIS. Foto: Kathrine Albrechtsen

Tæt på at springe fra

Fra at blive udvalgt til træningsprogrammet i 2009 til at komme af sted i 2015, har været en lang proces med mange tænkepauser.
"Der har været tidspunkter, hvor jeg tænkte, om jeg nogensinde kom af sted, og om det var det værd at fortsætte med at træne sig op til turen. Men jeg er glad for, at jeg ikke sprang fra", siger han.
Også selvom der er sket meget, siden han tilmeldte sig, hvor han både er blevet gift og far til Emily, der netop er fyldt et år.
"Vi bruger meget tid på at træne nødstilfælde, men efter jeg har fået min datter, tænker jeg mere personligt på det, end den tid hvor jeg kun havde ansvaret for mig selv", siger han og fortsætter:
"Men faren ved at rejse ud i rummet er for mig ligeså abstrakt, som når vi sætter os ind i en flyvemaskine".
Tilbage i teatersalen, er spørgsmålene til rumrejsen blevet mere praktiske.
"Hvad hvis nogen kommer til skade?"
"Det er et godt spørgsmål. Vi lærer både at være læger og tandlæger, for eksempel ved jeg, hvordan man skal hive en tand ud eller give hjertemassage i vægtløs tilstand", siger han.
"Hvad hvis man skal i bad?"
"Ja, det er ikke muligt. Man snakker om den her specielle duft på rumstationen af mennesker, der ikke har været i bad i lang tid", siger Andreas Mogensen og griner.
"Eeeeewww, so stinky", udbryder salen.
Flere hænder ryger op, men der er ikke tid til flere spørgsmål. I stedet er det tid til et gruppebillede og autografer på børnenes tegninger.
Inden han forlader skolens, er det med lovning om at komme tilbage og fortælle om rumrejsen.
Endnu er Andreas Mogensen ikke blevet sendt af sted på sin mission, men missionen om at skabe interesse for rumfart blandt skoleeleverne er umiddelbart lykkedes.
 

I dagens anledning have 3. klasserne kreeret deres egne rumdragter. Foto: Kathrine Albrechtsen

I dagens anledning have 3. klasserne kreeret deres egne rumdragter. Foto: Kathrine Albrechtsen

Fakta

Første dansker i rummet
Andreas Mogensen født i København 2. november 1976
Boede med sin familie fem år i Californien, vendte hjem til Danmark som 15-årig.
Gik to år på Rygaards Skole, tog sin I.B. fra Copenhagen International School.
1999 kandidatgrad som aeronatisk ingeniør ved Imperial College i London.
PhD-grad ved University of Texas, Austin.
2001 første job som boreingeniør for Schlumberger Oilfield Services.
Systemingeniør i Vestas forskningsafdeling i Ringkøbing.
Forsker hos Surrey Space Centre, University of Surrey, England.
2009 udvalgt som ESA-astronaut
Bor i dag med sin kone og datter på 1 år i Köln, Tyskland

Publiceret 14 October 2014 11:00

SENESTE TV