Klaus Bønnelykke, Gentofte Hospital, forsker i nye behandlinger til børn med svær astma.

Klaus Bønnelykke, Gentofte Hospital, forsker i nye behandlinger til børn med svær astma.

10 millioner til forskning i astma

Læge fra Gentofte Hospital har fået et fellowship fra Lundbeckfonden

Af
Annette Houman

Annette Houman

En pris på 10 millioner kroner fra Lundbeckfonden skal hjælpe læge og ph.d. Klaus Bønnelykke, Gentofte Hospital, til at skabe en forskergruppe, der kan føre til nye behandlinger for børn med svær astma.
Forskerne håber også at finde miljøpåvirkninger, som kan forklare, hvorfor nogle børn med bestemte gener udvikler svær astma, mens andre med samme gener ikke gør.
Astma er ikke bare astma. Sandsynligvis består sygdommen af mange undergrupper af sygdomme, og først når lægerne kender forskellene, kan de behandle svært syge astmabørn effektivt. Det er en af flere årsager til, at Lundbeckfonden har tildelt læge og ph.d. Klaus Bønnelykke et fellowship og 10 millioner kroner.

Vil undersøge gener

Pengene skal gå til at skabe en forskergruppe, der ud over Bønnelykke skal rumme tre andre forskere som en del af Dansk BørneAstma Center, COPSAC, på Gentofte Hospital, hvor Klaus Bønnelykke arbejder. En central del af projektet bliver at undersøge svært syge astmabørns gener.
”Idéen er at samle de meget syge astmabørn fra hele landet til at deltage i projektet, fordi vi meget gerne vil blive klogere på, hvordan deres gener bliver reguleret. Vi håber dermed at finde undergrupper af sygdommen. Det kan måske føre til, at vi finder ud af, at nogle af børnene skal have forskellig medicin eller helt andre medicintyper, fordi de reagerer anderledes,” siger Klaus Bønnelykke.

Fejler måske noget andet

Han forklarer, at der i dag findes en stor gruppe af svært syge astmabørn, som lægerne i dag ikke kan behandle ret godt, lige som de har svært ved at forudse, hvornår børnene bliver syge.
”De har gentagne indlæggelser, selv om de får meget medicin. Det får os til at tænke, at der må ligge noget mere bag - at de måske fejler noget andet,” siger Klaus Bønnelykke.

Publiceret 28 January 2015 17:00