To gange om året er Lone Frederiksen i Senegal for at følge op på de mange projekter. Foto: Cykler til Senegal

To gange om året er Lone Frederiksen i Senegal for at følge op på de mange projekter. Foto: Cykler til Senegal

Egen hytte i en landsby i Senegal

Lone Frederiksen fra Gentofte har viet en stor del af sit liv til at forbedre levebetingelserne i det vestafrikanske land

Af
Af Mikael Østergaard

Bistand De næste tre uger er Lone Frederiksen ikke at træffe i hjemmet i Gentofte. Hun er nemlig taget til Senegal i Vestafrika. Ikke for at holde ferie, men for som formand for foreningen 'Cykler til Senegal' at evaluere det projekt, foreningen det seneste halvandet år har arbejdet på i samarbejde med en lokal partner.
”Projektet stopper i august i år, men vi vil gerne søge om midler til at fortsætte vores arbejde i Senegal og nabolandet Gambia. Derfor skal jeg ned og se, hvor langt vi er nået,” forklarer Lone Frederiksen om årsagen til sin rejse.
Lone Frederiksen er uddannet cand.mag. i engelsk og dansk, men er i dag gået på pension, så nu har hun bedre tid til sit arbejde i 'Cykler til Senegal', hvor hun har været aktiv siden 1998.
"Jeg er dernede to gange om året i to til tre uger. Det er blevet så regelmæssigt, at jeg har fået min egen stråtækte hytte i en landsby med et værelse og en indhegning, hvor jeg kan vaske mig", fortæller hun.

Cykler gør gavn

En væsentlig del af 'Cykler til Senegals' støtte består i leverancer af brugt, men godt materiel fra Danmark. Sidste efterår sendte foreningen en container med cykler, telte, arbejdstøj, værktøj, haveredskaber samt gummihandsker, kørestole, krykker og andet hospitalsudstyr til Senegal.
”Cykler gør det lettere at transportere sine grøntsager til markedet, at sælge fisk i nabolandsbyen eller at komme i skole. Værktøjet bruges bl.a. til at reparere huse og materiel, mens hospitalsudstyret gør nytte på de lokale, dårligt udrustede sygehuse og klinikker”, fortæller Lone Frederiksen.
Fokus for det dansk-senegalesiske samarbejde ligger også på landbrug og organisationsudvikling.
”Vi får input om de lokale behov fra vores lokale partnerorganisation, så vi ikke kommer med de 'gode ideer' udefra”, siger Lone Frederiksen og fortsætter:
”I projektets praktiske del fokuserer vi på gartneri, fjerkræ og opdræt af får og geder samt mikrofinanslån til kvinder. Mikrofinanslån bliver ofte brugt til at købe en sæk sukker, hvis indhold så bliver solgt i små poser. På den måde tjener kvinderne lidt penge, men på langt sigt ville det batte mere, hvis de i stedet brugte pengene fra deres lån på dyrevacciner og såsæd”, siger Lone Frederiksen, der ikke er uvant med kollektiv tankegang. Hun var nemlig med til at etablere landbrugskollektivet Svanholm tilbage i 1978.

Publiceret 31 January 2015 11:00

SENESTE TV