HF-elevers tavse portræt af sorg vinder filmpris

Cornelia og Oliver, der går på Gentofte HF, er den ene halvdel af gruppen, som har vundet prisen for bedste film på årets mediefagsfestival

Af
Tekst og foto: Kathrine Albrechtsen

En ung kvinde går med et forstenet ansigt tavst rundt i skoven med sin far. Oven over dem bruser det i trækronerne. Nede på jorden går en rotte i fordærv, imens en bille fortæres.
Faren stopper pludselig op og giver sin datter et brev for derefter at forsvinde. I sidste scene finder hun ud af skoven alene.
Filmen bærer titlen 'Sorg', som fire elever fra Gentofte HF står bag, og som netop har vundet 'Bedste film' på årets 'Mediefagsfestival øst for Storebælt'.
Cornelia Søgaard Clausen og Oliver Zier Jensen er den ene halvdel af gruppen, som Villabyerne har mødtes med.
“Skelettet til filmen var, at pigen skulle gå i skoven for at bearbejde sin sorg over sin fars død og komme ud af skoven alene,” forklarer Cornelia.
At sorgen bearbejdes i naturen er ikke en tilfældighed.
“Vi brugte naturen som en metafor på tiden, som passerer. Vi er alle en del af en proces og cyklus, hvor vi blomstrer op og dør. Samtidig skal filmen vise den indre proces, man går igennem, når man er i sorg,” siger Oliver.
Og Cornelia nikker:
“Billen, som bliver trukket ned i jorden og overdækket af myrer, er også en metafor for, at selvom ens kære dør, går livet jo videre - også ens eget,” siger hun, der selv mistede sin far til kræften som 19-årig.

Visuelt portræt

Cornelia og Oliver ser filmen som et visuelt portræt af sorg - og hvordan man kan bearbejde den.
“Filmen er en metafor for en unge kvinde, som går en tur inde i sig selv, hvor hun prøver at sætte sorgen på plads. Finde en følelse, den kan hænges op på. Brevet er ikke en besked fra hendes far, men en besked fra hende selv, som kan forklare chokket, og på den måde kan hun træde ud af sig selv,” forklarer Oliver.
Men sorgen forsvinder aldrig, siger Cornelia.
“Man skal lære at leve med den, give den en plads, så den ikke fylder det hele.”

“Vi har ikke noget budskab med filmen, men vi håber, at når filmen slitter, at det er med til at sætte en dialog i gang,” siger Oliver Zier Jensen.

“Vi har ikke noget budskab med filmen, men vi håber, at når filmen slitter, at det er med til at sætte en dialog i gang,” siger Oliver Zier Jensen.

Sorgen gør os tavse

Der er ikke en eneste dialog i filmen, kun salmen 'Se, nu stiger solen fra havets skød'.
“Med sorgen mister man ofte sproget, og dialogen er svær. Vi har ikke noget budskab med filmen, men vi håber, at når filmen slutter, at den er med til at sætte en dialog i gang. Enten om sin egen sorg eller andres. Folk, der har mistet, gennemgår et traume, hvor det hjælper at få snakket om det,” siger Oliver.
Cornelia er enig.
“Jeg kan huske, da min far døde, at nogle folk ikke vidste, hvordan de skulle håndtere det. Mange turde ikke komme hen, fordi de ikke vidste, hvad de skulle gøre eller sige af frygt for at gøre en ked af det,” siger hun.
“Man tænker nok for meget over, hvor dybt man kan gå, hvor meget kan jeg spørge ind, overskrider man deres grænse,” siger Oliver.
“Det ville bare have været rart, hvis de var kommet hen og sagt, at de var kede af det på mine vegne,” siger Cornelia.

Cornelia Søgaard Clausen, der selv mistede sin far, oplevede, hvordan sorg gør os tavse.

Cornelia Søgaard Clausen, der selv mistede sin far, oplevede, hvordan sorg gør os tavse.

Publiceret 19 April 2017 11:45

Villabyerne nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Villabyerne
SENESTE TV