El-klaver skal dulme børns lægeangst

I Hellerup Sundhedscenter står et el-klaver med et sæt høretelefoner til. Det er et nyt samarbejde mellem lægehuset og Gentofte-foreningen Genklange, som skal berolige børn i venteværelset

Af
Af Kathrine Albrechtsen

Få børn kan lide at komme til lægen. I venteværelset kan nervøsiteten for, hvad der skal ske inde bag den lukkede dør, vokse sig større og større.
Men i venteværelset hos Hellerup Sundhedscenter sidder 7-årige Maica roligt foran et el-klaver med høretelefoner på. Hun ser koncentreret på bogen foran sig, der har omdannet noder til farverige ikoner.
Nede på klaverets tangenter ses samme tegn, som gør det nemt at spille en hel melodi uden nogle musikalske forudsætninger.
Maica er glad for klaveret, som hjælper med at dulme nervøsiteten.
“Nogle gange er man lidt bange for at gå til lægen. Men el-klaveret gør, at man måske ikke bliver så bange for det,” siger hun.
Det er leder af Genklange, Gabriella Meiner-Meidici, som har sat klaveret op i venteværelset for at dulme børns lægeangst. “Vi er i Genklange overbevist om, at det at have musik i ørerne eller spille på klaver er med til at dulme nerverne, hvis man for eksempel skal til lægen og er lidt nervøs,” siger hun.
Derfor har der de seneste par uger i Hellerup Sundhedscenter stået et el-klaver med høretelefoner og en lille stol foran. På nodestativet står en klaverbog for børn.
Det er også forfatteren bag bogen, som har inspireret Gabriella Meiner-Meidici.
“Pernille Holm Kofoed har selv opstillet en bog hos sin læge. Jeg talte med hende om, hvordan vi kunne hjælpe børn, som er bekymret og nervøse, når de skal ind til lægen, og fik idéen til at gøre det samme nede hos min læge,” siger hun.

Kaos i venteværelset

Praktiserende læge i Hellerup Sundhedscenter, Thomas Aru, var ikke tvivl om at starte samarbejdet med Gentofte-foreningen Genklange.
“Her i klinikken vil vi gerne gøre noget for børn, så de føler sig trygge. Det var et godt tilbud fra Genklange om at skabe noget ekstra aktivitet i venteværelset. Idéen om at få musikken ind, lød godt. Jeg tror selv på effekten af musik, og at det får børn til at slappe af. I et venteværelse kan det hurtigt blive kaotisk, hvis der er mange børn, som er syge. Så det var oplagt at tage imod tilbuddet,” siger han.
Forskning har også påvist, at musik, og særligt klassisk musik, har en beroligende og dulmende effekt på patienterne.
Thomas Aru har da også valgt at fortsætte samarbejdet med Genklange.
“Jeg hører fra personalet, at børnene går interesserede og nysgerrige hen til el-klaveret, og at det giver en ro på venteværelset. Det er rigeligt for mig til at fortsætte,” siger han.
Se Villabyernes videoindslag fra Hellerup Sundhedscenter andet sted her på hjemmesiden.

Publiceret 17 May 2017 10:00

Villabyerne nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Villabyerne
SENESTE TV