ANMELDELSE:

Koglen fra det ydre rum

Kunstpark Ordrupgaards nyeste indslag hylder naturens under på smukkeste vis

Af
Peter Madsen

Ordrupgaard havde torsdag den 15. juni en ret så speciel fernisering, idet hele 'lakeringen' foregik udendørs blandt parkens træer.
De to installationskunstnere, Randi & Katrine som de kalder sig (Randi Jørgensen og Katrine Malinovski), har til udendørs brug skabt en 'stålsat' kæmpe troldkogle, som er opstillet i en lysning lidt nede ad en af gangene i parken.
'Pinecone Pavillon' hedder den, og den hule skal danner da også et rum som i en hule eller en pavillon.
Det er ikke hver dag, der lander en nærmest stilistisk indiansk dekoreret stål-grankogle i en park i Charlottenlund, men sådan ser det altså ud; som kom den fra en rumrejse og blev forladt af besætningen gennem åbningen i koglen.
Det mere end fire meter høje objekt er tænkt som en blivende del af kunstudsmykningen i parken.
De to kunstnere er uddannet på Det Kgl. Danske Kunstakademi, begge hos professor Henrik B. Andersen, og deres fælles interesse for arkitektur og offentlige rum at udstille værker i, har ført dem sammen omkring utallige projekter rundt i Danmark og udlandet.

Hverdag i stor skala

Inspireret af popkunstnere som amerikanske Claes Oldenburg fremstiller de, hvad man kan kalde hverdagsobjekter i stor skala. Blomster, åkander, en tekandepavillon, og som her i parken på Ordrupgaard en grankogle, som er til at gå ind i, for eksempel for at tænke over skønheden, der omgiver os i den smukke natur.
Koglen skal opfattes som en forstørrelse af et af naturens underværker, hvor fibonacci-tal er inde over. Ligesom solsikker er opbyggede i spiralform efter denne talrække, så har kunstnerne også tænkt dette naturfænomen ind i kunstværket, som det sker i naturen.
Talskalaen begynder med et 1-tal, og da der ikke er andet end selve tallet at lægge det sammen med, bliver næste tal også 1. Det lægges nu sammen med det første 1-tal og bliver til 2.
Dette lægges igen sammen med det foregående tal og giver derpå 3. Herefter 5, 8, 13 osv. sat op i spiralform, som var det en snegl. Det gyldne snit udfolder sig her på smukkeste vis.
Et under fra naturens bygmesters hånd må man sige, og det ville sikkert også have glædet selveste Pythagoras med denne viden.
Inde i koglen er der hylder, på hvilke kunstnerne håber, at børn vil lægge de ting, de finder i skoven. Så bliver værket nemlig levende og samarbejder med dem, der oplever det.

Kalder på andre værker

Trylleriet er allerede med placeringen af værket sat i gang, og der er ikke tvivl om, at de forskellige lysindfald, som grundet de omgivende træer må komme kalejdoskopisk, eksempelvis efter årstiderne, puster liv i værket og gør det til et med den omgivende natur. Med 'kaldesignaler' til de øvrige værker i parken.
Ingen tvivl om, at skovens skjulte troldevæsner vil bruge koglen flittigt under nattens drillende udfoldelser.
Alt i alt er det glædeligt, at Ordrupgaard fortsætter udvidelsen af samlingen i den skønne park, for netop på denne måde kommer der samspil mellem væggene indenfor og arkitekturen udenfor, mellem kunstværkerne i parken indbyrdes og med naturen.
De kreative kunstnere og Ordrupgaard fortjener fem blanke stjerner for dette nye børnevenlige troldeeventyr.

Publiceret 21 June 2017 09:00

Villabyerne nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Villabyerne
SENESTE TV