Ny formand i Netværkshuset:

Vi skal tilpasse os den nye virkelighed

Mia Tardini, som har overtaget formandsposten efter Arne Madsen, træder ind i en ny tid, hvor Netværkshuset på Ericavej vokser og kræver nye visioner og tiltag

Af
Af Kathrine Albrechtsen

I 2005, hvor Mia Tardini tiltrådte som næstformand i Netværkshuset på Ericavej, var hun på fornavn med alle, der trådte ind over dørtærsklen. Sådan er det ikke længere.
I dag er der en trængsel af folk på gange, i køkkenet og i fællesrummene, som de seneste tre år er tredoblet, fortæller Mia Tardini.
Hver dag i husets åbningstid fra kl. 16-20 træder 100 brugere ind ad døren for enten at spise mad fra den daglige buffet, mødes med en frivillig i lektiecaféen eller skrive sig på listen til, når Gentofte Kommunes Job- og Ydelsescenter kommer forbi om torsdagen.
“Huset er i en kæmpe udvikling lige nu. I løbet af den periode, jeg har været her, er der sket meget. Fra hvor vi før kendte alle, til nu med et væsentligt større flow hernede, hvor man ikke kender folk så godt længere. Og så er der også sket en markant ændring de seneste tre år med flere flygtninge fra nye lande som Syrien og Eritrea. Tidligere var der langt mellem nye ansigter, som typisk kom fra Irak, Iran, Somalia og Afghanistan,” siger Mia Tardini.

Ny formand efter 20 år

Det er ikke det eneste, som har ændret sig. Også navnet på formanden. I foråret overtog Mia Tardini posten efter 82-årige Arne Madsen, der i de seneste 20 år har siddet som den frivillige formand for Netværkshuset.
Med den ny formand kommer der nye tider.
“Arne har gennem årene lagt et utrætteligt fuldtidsengagement i Netværkshuset. Så stor en indsats kommer jeg ikke til at yde, da jeg som ny efterlønner også har mange andre ting, jeg gerne vil i livet. Jeg skal derfor blive god til at fordele arbejdet ud mellem de frivillige og give plads til initiativer og selvstændighed, så huset udvikler sig fra én enhed til flere enheder. F.eks. i dag, hvor en gruppe står for cykelværksted, en anden for svømmeundervisning, mens en tredje gruppe styrer tøjlageret,” fortæller Mia Tardini.
Netværkshuset er efterhånden blevet en hel institution, der er en kæmpe hjælp for Gentofte Kommune, forklarer den nye formand.
“Det, at vi hjælper med de små ting med alt fra cykler til at få oversat et brev, aflaster arbejdet på rådhuset. Det, er der ingen tvivl om. Men selvom vi er vokset og fået udvidet huset med en underetage, har vores primære opgave ikke ændret sig. Og det er at integrere nye borgere i kommunen ved, at de møder frivillige danskere, som står klar til at hjælpe dem på vej i det danske samfund,” siger hun.

En ny virkelighed

“Men vi skal til at tilpasse os den nye virkelighed, hvor antallet af nye flygtninge er steget,” siger Mia Tardini.
Som ny formand kunne hun godt tænke sig, at brugerne tog større del i huset på lige fod med de frivillige.
“Det er blevet nødvendigt, efter at huset er blevet så stort, at holde mere styr på initiativerne. F.eks. den nye madordning, hvor vi henter overskydende mad fra lokale bagere og supermarkeder, så der hver dag står mad klar kl. 16. Lige nu er det de samme, som står for det. Her skal vi indarbejde en holdning til, at vi alle hjælper og bidrager hernede,” siger hun.
Netværkshuset er båret på frivillighed. Der er kun én betalt medarbejder, hvilket er daglig koordinator Frederik Hostrup-Pedersen. Men for mange af brugerne er frivillighed et ukendt ord og begreb, mener Mia Tardini.
“De kender ikke til, at fremmede frivillige vil hjælpe dem. Det er så fjernt for dem, at folk vil gøre det, som vi gør uden at få penge for det,” siger hun.

Publiceret 19 July 2017 11:30

Villabyerne nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Villabyerne
SENESTE TV