Gentofte bliver UNICEF By

Når kalenderen rammer 2018, kan Gentofte Kommune kalde sig UNICEF By. Målet er at samle penge ind til børn og unge i Østgrønland og bringe borgerne tættere på deres nordligste naboer

Af
Af Signe Haahr Pedersen

Alt for mange børn i Østgrønland oplever, at deres rettigheder bliver overskredet. Det mener UNICEF og Gentofte Kommune, som sætter spot på problemet med en stor indsamling, der løber gennem hele 2018.

Projektet indebærer, at Gentofte udnævnes til næste års UNICEF By, og det blev endeligt vedtaget af kommunalbestyrelsen mandag aften.

“Som kommune kan vi være både glade og stolte over den tillid, som UNICEF Danmark viser os. Det er en unik mulighed for at støtte op om UNICEF's arbejde for grønlandske børn og unges rettigheder på Østgrønland,” siger borgmester Hans Toft (K) i en pressemeddelelse, hvor han henviser til, at Gentofte i forvejen er knyttet til den østlige del af Grønland gennem forholdet til venskabsbyen Tasiilaq.

Kampagnen får overskriften 'Giv Grønlands Børn en Stemme!', og målet er at få så mange borgere som muligt til at engagere sig i indsamlingen, der kommer til gavn for børn, der kæmper med mobning, omsorgssvigt og seksuelle overgreb.

Problemer, som rammer omkring en tredjedel af børnene i Grønland. Men projektet har også en målsætning om at sætte tankerne i gang hos Gentofte-borgerne.

“Man kunne i princippet bare sende nogle penge af sted, hvis det var det, man ville. Men motiveringen af civilsamfundet omkring et godt formål gavner også på andre måder. Vi forestiller os, at de aktiviteter, vi sætter i gang, skaber opmærksomhed på børns rettigheder i det hele taget,” forklarer direktør for Børn og Skole, Kultur, Unge og Fritid, Torben Frølich til Villabyerne.

Han mener, at projektet går godt i spænd med kommunens daglige arbejde.

“For eksempel er Maglegårdsskolen allerede en UNICEF-rettighedsskole, og i forhold til læringsprincippet synlig læring, er børnenes stemme og elevernes stemme stærkt italesat som noget, der skal være fokus på. Og det arbejder vi med helt nede fra daginstitutionerne. Børnene skal ikke bare høres. De skal også have indflydelse.”

UNICEF Danmark forventer, at Gentofte Kommune kan samle 1,2 mio kr. ind i løbet af 2018. Dog satser Torben Frølich på at nå over det tal.

“Vi kan se, at den kommune, der indtil nu har samlet mest ind, er Frederiksberg, der samlede 1,8 millioner kroner ind, da den var UNICEF By. Jeg ville da være skuffet, hvis ikke vi kan nå op på mindst det samme og gerne mere,” siger han og oplyser, at kommunen i forbindelse med indsamlingen etablerer en såkaldt UNICEF-ambassade, hvor borgere, virksomheder, institutioner og andre kan henvende sig med gode ideer og konkrete initiativer.

Gentofte som UNICEF By 2018 vil blive markeret ved et officielt åbningsarrangement i januar.
Villabyerne er mediepartner på projektet.

Det skal pengene blandt andet gå til:

  • Etablering af et Børneråd i Østgrønland, der lokalt og nationalt skal styrke østgrønlandske børn og unges stemmer som demokratiske borgere
  • Uddannelse af lærere i Østgrønland i FN's Børnekonvention
  • Udarbejdelse af et landsdækkende undervisningsmateriale med fokus på minoriteter for at mindske stigmatisering og marginalisering blandt børn og unge, der lever på Grønlands østkyst.

Publiceret 31 October 2017 11:00

SENESTE TV