Shihab Othman håber, at han trods sin dom kan få lov at blive boende i Gentofte, hvorfra han dagligt skal tjekke ind på et udrejsecenter.
Shihab Othman håber, at han trods sin dom kan få lov at blive boende i Gentofte, hvorfra han dagligt skal tjekke ind på et udrejsecenter.
Arkivfoto: Kathrine Albrechtsen
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Shihabs sidste chance slukket

Sagen om Shihab Othman kom gennem nåleøjet til Højesteret. Afgørelsen var sat til onsdag den 11. oktober, hvor den syriske familiefar fra Gentofte igen fik fastholdt sin dom på seks års udvisning af Danmark

Af Kathrine Albrechtsen

Mulighederne er nu udtømte i de danske domstole for den syriske familiefar og Gentofte-borger Shihab Othman.

Onsdag den 11. oktober var hans dom på 30 dages samfundstjeneste og seks års udvisning for menneskesmugling for Højesteret. Igen blev udvisningen fastholdt.

For et år siden tog Shihab Othman en bekendts barnebarn med i bilen fra Tyskland. Ved den danske grænsekontrol blev de anholdt. Shihab Othman har i retten forklaret, at han var uvidende om, at barnebarnet ikke havde opholdstilladelse.

Villabyerne skrev den 6. juni 2017 om sagen, hvor Shihab Othman inderligt fortrød sin beslutning om at tage barnebarnet med som passager:

“Jeg fortryder min naivitet, og at jeg gerne vil hjælpe folk. Det er en stor ulempe, som nu har kostet mig store problemer. Men det største problem er, at jeg blev løjet for. Hvis jeg vidste, at hun ikke havde opholdstilladelse, ville jeg ikke være kørt over grænsen med hende.”

Sagen om Shihab blev bragt i Villabyerne den 6. juni 2017. På det tidspunkt havde Shihab Othman været i Landsretten, hvor hans udvisning blev fastholdt.
Sagen om Shihab blev bragt i Villabyerne den 6. juni 2017. På det tidspunkt havde Shihab Othman været i Landsretten, hvor hans udvisning blev fastholdt.

I et sort hul

Frederik Hostrup-Pedersen, som er daglig koordinator af Netværkshuset, var til stede i Højesteret, da Shihab Othman fik sin dom.

“Shihab var dybt rystet, da han så sit sidste håb for at blive i Danmark afvist. Nu skal vi finde den bedste løsning i en forfærdelig situation. Men han er langt nede i et sort hul. Han er villig til at tage sin straf for sin handling, men det, som bekymrer ham meget, er, hvad der skal ske med hans familie, når han er væk. Det påvirker ham meget, at udvisningen får store konsekvenser for hans familie,” siger Frederik Hostrup-Pedersen.

Familien var et af de punkter, som Shihabs forsvarer Mikael Skjødt lagde stor vægt på i retten, forklarer han til Villabyerne.

“I forhold til udvisningsdelen fremlagde jeg hans tilknytning til Danmark, hvor hovedparten af hans familie bor. Hans kone arbejder i Danmark og hans to døtre bor her, hvoraf den ene er gift og med barn. Derudover har han en niårig søn, som er traumatiseret af flugten fra Syrien, og han går i dag på en specialskole i Gentofte. Man frygter, hvad adskillelsen fra hans far, kommer til at betyde. Det, synes jeg, talte imod en udvisning,” siger han.

Men Højesteret var ikke enig og havde som begrundelse i deres fastholdelse af udvisningen, at Shihab Othman efter tre år i landet ikke havde en stærk nok tilknytning.

“Det er underligt at sige, at han har en stærk tilknytning til Syrien, som han er flygtet fra,” siger forsvarer Mikael Skjødt.

Hvad nu?

I landsretten blev Shihab Othman udover sin udvisning idømt 30 dages samfundstjeneste.

Samfundstjenesten blev i Højesteret ændret til 30 dages ubetinget fængsel. For derefter at blive udvist med indrejseforbud til Danmark i seks år. I hvert fald på papiret, forklarer Mikael Skjødt.

“Da han ikke kan udvises til Syrien på grund af urolighederne i landet, så kan han komme på tålt ophold på et udrejsecenter i Ikast, hvor han skal melde sig dagligt. For at hans kone ikke behøver at skifte job og sønnen melde sig ud af sin specialskole, når de flytter med, håber jeg, at han får lov at gå hjemme med en GPS og melde sig derfra. For hvor skulle han flygte hen?,” spørger hans forsvarer.

Hos Rigsadvokaten er man tilfreds med dommen fra Højesteret.

“En ubetinget fængselsstraf på 30 dage og udvisning af Danmark var helt i overensstemmelse med vores påstand,” siger specialanklager Lise Willer fra Rigsadvokaten.

Publiceret: 17. Oktober 2017 12:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Villabyerne

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt