Hest frataget derbysejr i Klampenborg

Sir Henry kom først i mål men måtte afgive sejren til toeren Diamool, fordi den generede forhåndsfavoritten High Flyer i opløbet

Af
Af Carsten Bundgaard

Det danske galopderby i Klampenborg blev et af alletiders mest dramatiske væddeløb i Danmark. Efter en kraftfuld afslutning kom Sir Henry først over målstregen, og så blev der jublet på Klampenborg Galopbane. Sir Henry trænes nemlig af hjemmebanens Søren Jensen. Men glæden skulle blive kortvarig. Banens voldgift iværksatte en undersøgelse af løbets afvikling, og den dømmende magt skønnede, at Sir Henry-jockeyen, Rafael Schisti, havde generet konkurrenten High Flyer, som var nummer tre i mål redet af Nicolaj Stott. Efter omkring et kvarters votering besluttede voldgiften at deklassere Sir Henry fra første til tredjeplads. I stedet gik derbysejren til svensktrænede Diamool, som var nummer to i mål, redet af Jacob Johansen. ”Ifølge reglerne kan vi kun dømme, som vi gør", siger Erik Rasmussen fra banens voldgift. Der var bitterhed at spore hos kredsen bag Sir Henry. Ejeren Karin Salling forlod banen kort efter, dybt frustreret, og humøret var også i kulkælderen hos træneren Søren Jensen og opdrætteren Søren Hjorth Jensen.

"Underlig fornemmelse"

Vild jubel til gengæld hos ejerne til Diamool. Tom Larsen og Michael Stounberg kastede sig i armene på hinanden. Noget mere afdæmpet var derbyvinderens træner og jockey, ”Det er en lidt underlig fornemmelse at få en derbysejr på den måde", siger træneren Lennart Reuterskiöld jr. Samme toner løb fra jockeyen Jacob Johansen, som slet ikke kom til præmieoverrækkelsen. ”Sådan kan væddeløb også være. Måske mister jeg også en derbysejr ude i fremtiden, men i dag havde vi heldet", smilede Jacob Johansen.

Ny stjerne

Med derbysejren fulgte 400.000 kroner, mens måletteren Sir Henry nu kun fik 100.000 kroner på præmiekontoen. Deklasseringen kostede altså 300.000. Det blev altså derbysejr til Diamool foran staldvennerne High Flyer og Sir Henry. Ingen tvivl om at High Flyer gjorde det bedst i derbyet, men den fik et helt håbløst løb. Tabte mange længder i starten og blev forceret hastigt op gennem feltet, allerede inden man var midtvejs i derbyet. High Flyer holdt strålende og havde næppe tabt derbyet med et andet taktikvalg. Det kan være dansk galopsports nye stjerne.

Publiceret 28 June 2010 10:00