10 graders koldt vand afholdt ikke en flok svømmeentusiaster at dyppe sig i Øresund.

10 graders koldt vand afholdt ikke en flok svømmeentusiaster at dyppe sig i Øresund.

Havsvømmesæsonen står for døren

Svømmemakkerne i Charlottenlund hoppede i bølgen blå søndag for at markere, at svømmesæsonen officielt er i gang. Og det har en lokal svømmeentusiast æren for

Af
Af Olse Tradsborg

Det kan virke lettere sindssygt at se 34 mennesker iføre sig våddragter, neoprenhætter, -sokker og -handsker for at svømme rundt i Øresund, når vandtemperaturen ikke sniger sig meget mere op end nær 10 grader.
Ikke desto mindre var det tilfældet, da den årlige SvømUd-dag, som er første søndag i maj, blev markeret i mange havsvømmeklubber landet over og derfor også i den lokale 'klub' i Charlottenlund.
'Opfindelsen' med SvømUd-dagen er endda udtænkt af den lokale svømme-ildsjæl Ellen Garne.
Det er alene hendes fortjeneste, at dagen for mange havsvømmere er meget mere end blot en gimmick, for dagen markerer nemlig, at udendørs-sæsonen er svømmet i gang.
Men hvordan kom hun egentlig på den skøre idé?
Historien er, at hun 1. maj 2011 bare måtte en tur i vandet, selv om DMI havde målt vandet til ca. 12 grader. Da ingen ville med ud at svømme, måtte hun nøjes med at svømme lidt frem og tilbage tæt på privatadressen ved Bengtasvej, hvor hendes mand sekunderede som kystvagt.
Og så voksede idéen ellers, fortæller Ellen Garne:
“I 2012 var svømmetrangen om muligt endnu større, og roklubberne har jo både standerhejsning og standerstrygning, så jeg opfandt SvømUd og SvømInd. SvømUd skulle foregå den 1. søndag i maj og markere sæsonstart, mens SvømInd, den sidste søndag i september, skulle markeresæsonafslutningen.
Mange, ikke mindst Dansk Svømmeunion, syntes det var det glade vanvid og ville ikke på nogen måde blandes ind i det, så jeg spurgte Charlottenlund Søbad, om vi måtte låne deres sauna til genopvarmning efter en kold svømmetur søndag den 6. maj 2012. Det måtte vi ikke, så jeg kiggede længere væk og fik lov at låne Helgoland Søbadeanstalts /Det kolde Gys' faciliteter på Amager. Jeg allierede mig med en kystlivredder, lagde bøjer ud, der markerede, hvor langt væk man skulle svømme og instruerede alle i at svømme to og to, og det gjorde ca. 35 svømmere,” fortæller hun.

Same procedure as last year

Samme procedure gentog sig i 2013: SvømUd blev afholdt den 5. maj, men Ellen Garne havde tænkt nye tanker siden året før:
“Jeg havde fået produceret SvømUd-badehætter til deltagerne og indkøbt bøjer, så for at dække de udgifter og for at sætte lidt prop på den enorme interesse for arrangementet, kostede det 30 kroner at deltage. Vi var vist cirka lige så mange som året før, men der var begyndt at dukke SvømUd-arrangementer op andre steder i Danmark, bl.a. var en klub i Frederikshavn de første til at kopiere ideen, måske allerede året før. Første gang, der var SvømUD-dag i Charlottenlund var i 2014, De to første år nåede jeg ikke i sauna efter svømning, og jeg var lidt ærgerlig over ikke at kunne indvie sæsonen på min hjemmebane, så jeg besluttede, at sauna bagefter ikke var nødvendigt og inviterede til SvømUd-dag den 4. maj 2014 i Charlottenlund.”
I 2015 var der igen mange tilmeldte, men en svømme-drukneulykke i Vejle året før gjorde, at Ellen Garne gik lidt i panik og derfor inviterede Trygfonden til at være med.
Det ville de gerne, så to kystlivreddere kom med båd og udstyr og lagde en bane ud og alt gik heldigvis godt, nøjagtigt som det plejer.
Også det er Ellens fortjeneste, for hun vil altid sætte fokus på sikkerhed. Bl.a. ved altid at svømme sammen med mindst én makker og være synlig i vandet.
Ellens store engagement har også fortjent indbragt hende en pris fra Dansk Svømmeunion, som blev imponeret over, at ideen havde slået an så mange steder i Danmark. I hvert fald var det en af de ting, der blev nævnt, da hun i 2015 modtog Dansk Svømmeunions Åbent vand-pris.

I alt deltog 34 i dette års SvømUD-dag i Charlottenlund.

I alt deltog 34 i dette års SvømUD-dag i Charlottenlund.

Svømmersæsonen 2017

2017 blev altså business as usual, både i Charlottenlund og på Amager, i Frederikshavn, i Roskilde, på Fyn, i Ringkøbing, i Aalborg, i Køge og mange andre steder i Danmark.
SvømUd-dag den 7. maj blev en vanlig kold fornøjelse, men på grund af et særdeles koldt forår, var vandtemperaturen ikke over 10 grader, og det blev til en lidt kortere tur i år for de fleste.
Der dukkede 50 entusiaster op, hvorefter der traditionen tro var hygge på PALO-plænen med varm kaffe og kage.
Om sæsonen 2017 tænker Ellen Garne, at det bliver en god, lang sæson.
“Forhåbentlig uden for mange kloakoverløb og uden alt for meget vestenvind (så kommer brandmændene nemlig!),” forklarer hun kyndigt og supplerer, at sommeren ikke behøver at blive til hedebølge, for efter hendes mening er vandet bedst omkring de 18 grader.
“Og præcis så varmt er Øresund i juli-august, næsten uanset hvor dårlig en sommer vi får,” lyder de afsluttende optimistiske toner fra Ellen Garne, der opfordrer alle havsømmere til at have havtasken med som en selvfølgelighed.
“Og en synlig badehætte og et par gode svømmebriller. Så er man svømmende!”

Farverige badehætter lyste op i al det grå til SvømUD søndag den 7. maj.

Farverige badehætter lyste op i al det grå til SvømUD søndag den 7. maj.

Publiceret 15 May 2017 17:45

SENESTE TV