Jena og Katja er de bedste i verden

Suveræn kurs mod VM-guld blev kortvarigt bremset af dramatisk kæntring. I sidste sejlads blev al tvivl dog ryddet af vejen. Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen fra Hellerup Sejlklub er de nye verdensmestre i 49erFX

Af
Af Jesper Bjørn Larsen

Med EM-guld og OL-bronze var 2016 et fantastisk år for Hellerup-sejlerne Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen. Men 2017 er allerede endnu bedre, for de to supersejlere er de nye verdensmestre i 49erFX.
Det blev en kendsgerning sent lørdag eftermiddag, da de med en overbevisende præstation sejlede VM-titlen i hus ud for Atlanterhavskysten ved Porto.
“Det føles vildt. Vi er selvfølgelig utroligt glade og stolte. Det har været et stævne, hvor vi har ramt vores A-game hele vejen, og vi har undgået at have en dårlig dag, som vi ellers tidligere har oplevet. Og dét har været afgørende,” fortæller Katja Salskov-Iversen i en pressemeddelelse.
Det er første gang i dansk sejlsports historie, at en dansk besætning vinder VM-guld i en 49er-klasse. De hidtil bedste VM-resultater har været tre sølvmedaljer til Maiken/Anne-Julie Foght Schütt i 2016 samt i 2014 til Ida Marie Baad/Marie Thusgaard og Jonas Warrer/Anders Thomsen.

Sikker guldkurs truet

Jena Mai Hansen og Katja Salskov Iversen førte VM inden de afsluttende sejladser lørdag. Og de åbnede sidstedagen med at udbygge føringen via en første- og en andenplads i de to første sejladser.
VM skulle til sidst afgøres via tre korte Medal Races, hvor kun de ti bedst placerede både var med.
Første sejlads gav endnu en sejr til den førende danskerbåd. I andet Medal Race førte de igen på sidste lænseben ned mod målstregen - og skulle blot holde i mål for at sikre titlen. Så blev de pludselig ramt af en kæntring, der sendte dem fra første- til 10. pladsen i sejladsen.
“Vi var lige nået rundt om mærket, da der kom et megapust. Jeg slap skøderne for at få luften ud af sejlene, men det var ikke nok, og så røg vi ned. Vi troede et øjeblik, vi havde tabt det hele. Men vi havde heldigvis nogle minutter til at samle os. Og vi vidste, at hvis vi sejlede en god sidste sejlads efter vores normale taktik, så ville det være nok til guldet,” forklarer Katja Salskov-Iversen om den dramatiske situation.
I sidste Medal Race var føringen skrumpet til seks point. Hansen og Salskov var igen blandt de forreste ved første topmærkerunding. Siden så de sig ikke tilbage og kunne få minutter senere sejle i mål som toer i sejladsen - og nye verdensmestre i 49erFX.

Et højt bundniveau

Dansk Sejlunions sportschef, Thomas Jacobsen, siger om VM-guldet:
“Det er en formidabel præstation af to dygtige og efterhånden meget erfarne sejlere. Deres bundniveau er rigtigt højt, og jeg vil også gerne fremhæve deres træner ved stævnet, Simon Toft, for en fremragende indsats.”
De nykårede verdensmestre står foran en pause i de kommende måneder, hvor Jena Mai Hansen skal sejle havkapsejladsen Volvo Ocean Race som en del af dansk/amerikanske Vestas 11th Hour Racing.
Jena Mai Hansen og Katja Salskov Iversen bliver fejret i Hellerup Sejlklub tirsdag den 5. september kl. 17.

Publiceret 04 September 2017 11:45

Villabyerne nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Villabyerne
SENESTE TV