Nyt samarbejde skal mindske frafald af unge basketpiger

Som mange andre sportsklubber oplever SISU basketball et stort frafald af piger i 15-16 års alderen. Derfor forsøger SISU nu at motivere pigerne til at blive i klubben ved at lade dem træne sammen med elitedamerne

Af
Tekst og foto: Katrine Weikop

Når klokken ringer ud for sidste gang i 9. klasse, er det ikke bare folkeskolen, de unge vinker farvel til, men ofte også fritidssporten.
I SISU er problemet særlig stort på pigesiden, fordi pigeholdene i basketball traditionelt ikke er ret store, hvorfor selv et lille frafald hurtigt kan få et helt hold til at gå i opløsning.
Det er sket på årgangene 2000 og 2001, hvor der for tiden slet ingen pigespillere er. For at forhindre, at pigerne fra årgang 2002 også bliver tabt på gulvet, har SISU nu lavet et nyt samarbejde, hvor U16 pigerne på skift får lov til at træne sammen med elitedamerne.
“De her piger er ret talentfulde og har et godt sammenhold, og de er endnu ikke stået på skoleræset med gymnasiefester og alt det der, så nu introducerer vi dem til eliten, så de kan få en fornemmelse af hvad det er, de måske skal op og spille på om et år eller to. Vi håber, at det kan virke inspirerende, og vi tror også, at det er en fordel at få nedbrudt den barriere, der kan være mellem ungdomsspillerne og eliten ved, at de mødes og lærer hinanden at kende,” siger træner Peter Glahn, træner for U16 pigerne.
Fremover vil man også ændre på årgangssammensætningen, så man træner to årgange sammen på de ældre årgange. Derved bliver holdene større og mindre sårbare for enkelte frafald.
Problemet med frafald er især blevet stort i takt med, at efterskolerne er blevet mere populære. Mange unge i
Gentofte tager et år væk på efterskole eller til udlandet, og resten starter på gymnasiet, der lokker med nye venner og masser af fester.
“Vi oplever ofte, at forældrene bakker børnene op i fravalget af sporten. De tror, at de får så travlt med de nye studier, men langt hen ad vejen er det jo ikke studierne, de bruger al deres fritid på, men festerne. Hvis man lagde antallet af timer, de bruger på at feste sammen, ville man nok hurtigt opdage, at det langt overskrider de timer, vi kræver af dem til at spille basketball,” siger Peter Glahn, der synes, det er synd, at så mange helt fravælger sporten i stedet for at prøve at finde en balance mellem skole, fest og træning.
“Vi gør i hvert fald, hvad vi kan, for at lægge træningen, så der også er plads til, at de unge kan feste engang i mellem,” tilføjer han.

Tre U16 piger ad gangen får lov til at træne med elitedamerne. Én gang om ugen i en måned. Derefter får tre nye lov.
Asta Jacobsen, Asta Blauenfeldt og Clotilde Honoré er de første, der har prøvet kræfter med elitedamerne.
“Vi træner med dameholdet, fordi vi snart kommer i den alder, hvor vi selv kan komme til at spille på dameholdet. Så det er også lidt for at holde os ved, så vi kan se, at der er et mål med al træningen,” siger Clotilde Honoré.

Splittelse truer

Pigerne går i 9. klasse, og selvom de ikke er begyndt at feste vildt endnu, ved de godt, at holdets fremtid er truet.
“Til næste år bliver holdet nok mere splittet. Der er en masse, der skal til USA eller på efterskole eller gymnasium, så der bliver nok ikke så mange tilbage på holdet. Men så bliver vi slået sammen med 03'erne og kommer nok til at spille mere med dameholdet,” siger Asta Blauenfeldt, der som de to andre synes, at det er en god idé at få lov at træne med elitedamerne.
Indtil nu har de trænet tre gange med dem, og det er gået godt.
“Man skulle lige vænne sig til det. Det er jo ikke det samme, som når vi træner på vores eget hold, de er jo en del større end os,” siger Asta Jacobsen.
“Det er mere fysisk, så det kræver mere af os, og man får nogle andre roller, end man har på sit normale hold,” tilføjer Asta Blauenfeldt. Pigerne havde lidt præstationsangst, da de mødte op til træning første gang, men både damerne og deres træner Todd Anthony har taget godt imod dem.
“De var rigtig søde og bakkede os meget op. Hvis der var noget, vi ikke kunne finde ud af, forklarede de bare, hvordan vi skulle gøre. Der var ikke noget med at se ned på os eller sådan noget,” siger Asta Jacobsen, der som de to andre oplever, at afstanden til elitedamerne er blevet mindre.
Nu er det mere normalt at hilse, når man mødes tilfældigt i hallen, og det er også blevet sjovere at se elitedamerne spille kamp. Og det er ikke kun pigerne der har glæde af fællestræningen.
“Damerne er faktisk også rigtig glade, for de er kun 11 på holdet. Hvis der bare er et par stykker, der ikke kan komme, kan damerne ikke spille 5 mod 5, så der er det en stor fordel med nogle ekstra spillere fra U16. Så det er ren win-win,” siger Peter Glahn.

Publiceret 20 November 2017 07:00

SENESTE TV